Počela je školska godina i boravak dece u kolektivima (škole, zabavišta, vrtići) mnogim roditeljima donosi glavobolju jer povećava rizik od virusnih i bakterijskih infekcija koje predstavljaju pravi test za dečiji imunitet.
Šta možete da uradite?
Da imunitet ojačate!
Kako?
Pre svega načinom ishrane. Izbegavajte da detetu dajete slatke i slane grickalice, gazirane sokove, margarin, šećer, prženu hranu, industrijski prerađenu hranu koja nema prirodne vitamine i minerale. Uz sve ovo, antibiotici su prave „ubice“ imunog sistema jer uz lošu ishranu sa previše prerađenih ugljenih hidrata mogu uzrokovati oštećenje crevne flore. A zid zdravog creva prepun je limfocita koji brane telo od opasnih virusa. Procena je da je u organima za varanje čak 70 do 80 odsto imuniteta!
Uvrstite u ishranu deteta:
Sveže voće i povrće. Neka umesto čokolade grickaju jabuku, umesto slanih grickalica šargarepu ili kupus.
Vitamin A pomaže telu da se lakše izbori sa gripom i prehladom. Najbolje je da se unese kroz namirnice koje obiluju beta karotenom, kao što su bundeva, šargarepa, kajsije, lisnato zeleno povrće, puter, sočivo, med, jaja, riblje ulje. Beta karotenom koga organizam pretvara u vitamin A obiluje sve narandžasto, crveno i tamno zeleno voće i povrće.
Beli luk. Dobro su poznate moći ove namirnice kada je u pitanju borba sa virusima i bakterijama, ali je vrlo važno da se jede u sirovom neprerađenom stanju! Alicin koji se nalazi u belom luku blokira enzime koji osposobljavaju viruse i bakterije da napadnu i oštete tkivo.
Vitamin C. Dokazano skraćuje trajanje prehlade. Gde ga najviše ima? U paprici (pre svega zelenoj i to deo oko peteljke), prokelju, paradajzu, svežem kupusu, narandžama, mandarinama, limunu, limeti, grejpfrutu, jagodama, malinama, crnoj ribizli.
Cink odlično ublažava simptome prehlade. Naš organizam ne proizvodi ovaj mineral zato je vrlo važno da se redovno unosi kroz hranu, pre svega onu koja obiluje proteinima. A to su govedina, svinjetina, ćuretina, piletina, riba, jaja, jezgrasto voće, neobrađene integralne žitarice, spanać, grašak, boranija, pečurke…
Dobre masnoće. Možete ih naći u hladno ceđenom maslinovom ulju, avokadu, ribljem ulju, semenkama i jezgrastom voću. Sve ove namirnice odlične su za jačanje imuniteta mališana. Uz njih, uvedite u ishranu i začine poput kurkume, origana, ruzmarina, peršuna jer imaju jaka antioksidativna svojstva.
Kiselo mleko je bogato bakterijama mlečne kiseline koje napadaju štetne bakterije i na taj način čiste creva!
Uz sve nabrojano, važno je da dete često pere ruke, da ima dovoljno sna i isto toliko fizičke aktivnosti, posebno boravka na svežem vazduhu!
Dodaj komentar