Magazin Novi Sad

Dunavski park se ograđuje zbog zaštite zelenila, „Ledena šuma“ ga devastira svake godine

Foto: 021

Trenutno je u toku totalna rekonstrukcija Dunavskog parka, koja je započeta pre nekoliko nedelja.

Sređuju se pešačke staze, rekonstruiše se česma kod jezerceta, a takođe je u planu i postavljanje ograde, čiji je cilj zaštita žive ograde u rubnim delovima parka.

Živa ograda koja opasuje park već godinama ima brojne rupe, koje su posledica prolaska posetilaca kroz divlje staze, na za to nepredviđenim ulazima/izlazima iz parka.

Ograda treba da ima i estetsku i sigurnosnu funkciju

Postavljanje metalne rešetkaste ograde je već u toku, tako da je „opasan“ deo parka na Bulevaru Mihajla Pupina, a iz JKP „Gradsko Zelenilo“ najavljuju da će ukupno biti postavljeno 250 metara ograde, prenosi 021.

Iz ovog javnog preduzeća dodaju da bi ona trebalo da ima sigurnosnu funkciju, doprinese estetici parka i njegovom uređenju kao zaokružene celine.

„Ograda je projektovana i postavlja se tako da se uklopi u prirodni ambijent parka. Ona će imati svoju sigurnosnu funkciju, a značajno će doprineti smanjenju uništavanja parkovskog bilja, koje je posebno primetno uz rubne delove parka, prema ulici Ignjata Pavlasa, gde jedan broj građana obodne delove parka koristi kao prečicu za kretanje. To dovodi do sušenja cveća i živice, čime se nanosi šteta ovom biseru prirode, i narušava njegova estetika, a ujedno se i stvaraju nepotrebni troškovi. Ograda oko parka se postavlja po uzoru na deo ograde koji postoji oko parka, prema Dunavskoj ulici. Uvereni smo da će postavljanje ograde uticati na to da nanošenje štete bude svedeno na minimum i doprineti tome da Dunavski park bude još lepši i uređeniji“, kažu u Zelenilu, a prenosi 021.

Dodaju i da se svi radovi izvode prema uslovima Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i da nije predviđeno postavljanje kapija, odnosno građani će i dalje slobodno prolaziti u Dunavski park kroz predviđene pešačke ulaze-izlaze.

„Ledena šuma“ svake godine uništi deo zelenih površina

Iz Ekološkog Fronta Novog Sada, međutim, podsećaju da je dobar deo zelenih površina, ali i živih ograda uništen postavkom „Ledene šume“, manifestacije koja se svake zime organizuje tokom božićnih i novogodišnjih praznika.

Foto: Luftika

Da bi se postavilo veliko otvoreno klizalište i prateći objekti, mora se ukloniti deo mobilijara, a prilikom postavljanja klizališta i pratećih objekata svake godine stradaju i deo žive ograde i travnatih površina u parku.

Radovi u Dunavskom parku traju već nekoliko nedelja i do sada je urađen veći deo staza. Projektom je predviđena rekonstrukcija svih staza i prilaza koji obuhvataju površinu veću od 6.200 kvadratnih metara.

Osim toga, planirana je izgradnja savremenog dečijeg igrališta, nove česme, rekonstrukcija rasvete, reparacija postojećih 165 i postavljanje 15 novih klupa. Biće postavljeno i 56 kanti za otpatke, dok će svih 35 postojećih kandelabera biti renovirano.

Radovi su vredni 145,5 miliona dinara i izvodi ih građevinska firma „Irina 2009 MM“ iz Veternika, koja je radila i prvu fazu rekonstrukcije. Oni rade u saradnji sa preduzećem „Bob“ iz Novog Sada.

Planirani rok za završetak radova je jesen 2022. godine.

Izvor: 021

Čik nabrojte svih 10 novosadskih parkova koje je gradonačelnik Vučević rekonstruisao

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

28 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap