Magazin

Oglasila se kompanija C&A, tvrde da su meta prevare, proglasili stečaj, 135 radnika u problemu

c a kompanija
FOTO: SHUTTERSTOCK / RINGIER

Kompanija C&A Srbija proglasila je stečaj, nakon što je, kako je saopštila, „postala meta organizovane carinske prevare nepoznatih počinilaca“, objavljeno je na sajtu N1.

„Počinioci su sistematično počinili više od 300 prevarnih radnji kojima se krše carinski propisi Republike Srbije. Ova odluka utiče na 14 prodavnica i oko 135 zaposlenih u Srbiji. Situacija je veoma specifična i primenjuje se samo na Srbiju. Ovaj razvoj događaja ni na koji način se ne tiče drugih tržišta na kojima posluje C&A“, navodi se u saopštenju kompanije iz Diseldorfa, koja prodaje tekstilnu robu.

Dodaje se da je počinilac prevare jedan od poslovnih partnera kompanije, „kao i drugi počinioci koji su i dalje nepoznati“.

„Navedeni počinioci sistematično su obavili više od 300 radnji prevarnog uvoza u periodu od 2014. do 2021. godine, zloupotrebljavajući logo kompanije C&A, pogodnosti carinskog statusa i ovlašćenja za zastupanje carinskog predstavnika kompanije C&A u Srbiji. Krivično delo je otkriveno u oktobru 2021. kada je kompanija C&A prvi put obaveštena o tom prevarnom uvozu od strane carinskih organa Republike Srbije“, piše u saopštenju, prenosi N1.

Ukazuje se da su nakon nekoliko meseci istrage i uprkos dokazima da C&A ne treba da snosi posledice tog krivičnog dela, „carinski organi Republike Srbije zauzeli stav da je kompanija C&A Srbija odgovorna za plaćanje carinskih dažbina za robu koja je deklarisana u okviru prevarnog uvoza“.

„Nakon temeljne analize situacije upravljački tim kompanije C&A Srbija zaključio je da ne može odgovorno da snosi rizike daljeg osporavanja pravne pozicije koju zastupaju organi Republike Srbije. S obzirom na finansijski opseg zahteva usmerenih protiv kompanije C&A Srbija, upravljački tim je bio primoran da danas proglasi insolventnost. Dalje postupke obrađivaće imenovani stečajni upravnik“, navodi se u saopštenju kompanije.

Blic je ranije objavio da je Srbija otkrila da je ova kompanija skoro sedam godina švercovala kinesku robu, i na taj način oštetila budžet Srbije za šest miliona evra.

„Skoro sedam godina ova kompanija je sa austrijskim špediterom ‘Quehenberger’ radila protiv zakona. Zajedno su omogućili da se ozvaniči švercovana kineska roba kao njihova, tako što su udarali pečat koji je trebalo da bude dokaz originalnosti. Špediter je čak posle pokretanja postupka Uprave carina promenio ime, a kako bi sačuvao reputaciju i mogao dalje da radi u Srbiji“, kazao je izvor Blica, napominjući da u tom prekršaju nije učestvovao nijedan radnik Uprave carina.

Kompanija C&A ima više od 1.300 prodavnica 18 evropskih zemalja i više od 25.000 zaposlenih. Prvu prodavnicu u Srbiji je otvorila 2012. godine.

Poznati modni brend beži iz Srbije, švercovali kinesku robu, oštetili državu za 6 miliona €, radnike ostavili na ulici

Izvor: N1, Beta

oznake

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

68 Shares
Share via
Copy link