Magazin

Tatama u Hrvatskoj 15 dana plaćenog odsustva po rođenju naslednika

Tata i beba
Foto: Unsplash/Bebac

Očevi u Srbiji imaju pravo na pet dana odsustva sa posla kada postanu tate.

Ispostaviće se da mnogi ni ovo ne mogu da iskoriste, naročito u privatnim kompanijama, dok se u susednoj Hrvatskoj otišlo i korak dalje.

Tata može birati kada će uzeti odsustvo

Naime, zaposleni ili samozaposleni očevi u Hrvatskoj imaće od 1. avgusta pravo na 10 radnih dana plaćenog roditeljskog odsustva nakon rođenja deteta. U slučaju blizanaca ili trojki otac će imati pravo da iskoristi 15 radnih dana.

Odsustvo se može koristiti bilo kada pre nego što dete napuni šest meseci, nezavisno je od bilo kog potencijalnog roditeljskog prava koje koristi majka i ne može se preneti na drugu osobu.

Za vreme korišćenja roditeljskog odsustva otac ima pravo na naknadu zarade koja će obično biti jednaka njegovoj prosečnoj zaradi u prethodnih šest meseci, piše Nova ekonomija pozivajući se na podatke međunarodne kompanije za korporativno pravo CMS Law.

Ovi amandmani deo su poslednjih izmena Zakona o porodiljskom i roditeljskom izdržavanju koji reguliše pravo roditelja i staratelja na odsustvo i finansijsku podršku. Ovim izmenama hrvatsko zakonodavstvo se uskladilo sa evropskom direktivom o usklađivanju roditeljstva i rada. Očekuje se da će izmene zakona doprineti povećanju nataliteta i socijalnog statusa porodica.

tata i cerka

Srbija je miljama daleko

Kada je reč o Srbiji i pravima očeva koji su zaposleni, osnivač udruženja „Mame su zakon“ Tatjana Macura u razgovoru za Biznis.rs kaže da pravo na odsustvo novoopečenih tata pre svega zavisi u kakvom je radnom odnosu majka.

Majke koje imaju takozvani „stalan posao“ i ugovor o radu mogu na partnere preneti period nege deteta.

-Nažalost, mali procenat očeva koristi tu mogućnost. Najčešći razlog, pored prilično konzervativnog vaspitanja, jeste to što muškarci imaju viša primanja, pa porodice sagledavaju celokupnu ekonomsku računicu. Majke koje imaju fleksibilne ugovore nemaju mogućnost da period nege deteta prenesu na partnera jer oni jednostavno nemaju pravo na porodiljsko i negu deteta, već se njihove naknade tretiraju kao ostale naknade. Isto je i sa preduzetnicama porodiljama kojima bi ova mera mnogo značila jer osim brige o novom životu one brinu i o opstanku biznisa, objašnjava naša sagovornica.

Tata uskače samo ako se mami nešto dogodi

U slučaju da majka napusti dete ili premine, očevi imaju ista prava na odsustvo radi nege deteta kao i majke.

-Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom je to pitanje uredio tako da očevi u takvim izuzetnim slučajevima imaju ista prava kao i majke, kaže Macura.

Međutim, sagledavajući opštu sliku i pomake koje u svojim zakonima prave mnoge evropske zemlje kada su prava očeva u pitanju, u Srbiji je i dalje glavni problem urediti prava svih zaposlenih majki.

 

-Postoje najmanje dve inicijative da se očevima u Srbiji daju veća prava na odsustvo radi nege deteta koje je pokrenulo naše udruženje Mame su zakon. Glasnija je svakako ona koja se odnosi na porodilje koje samostalno obavljaju delatnost, odnosno preduzetnice, jer njima to mnogo znači. Jako je teško biti odsutan iz privatnog posla godinu dana i očekivati da će posao uprkos tome opstati i nakon povratka se vratiti na stare pozicije, da će klijenti čekati i slično, ističe Macura.

Druga inicijativa se odnosi na žene sa fleksibilnim ugovorima. Srbija se obavezala i prema sprovođenju evropskih integracija da će se ovo pitanje rešiti.

U oba slučaja zaključak je isti – da bi naši muškarci mogli da koriste pravo odsustva sa posla radi nege deteta najpre se to pravo mora omogućiti svim majkama, a ne samo onima koje imaju ugovor o radu. Samo tako bi se to pravo prenelo sa majki na očeve koji to žele ili ukoliko to postane obaveza kao što je slučaj u nekim državama članicama Evropske unije, zaključuje osnivačica udruženja „Mame su zakon“ Tatjana Macura.

Izvor: Biznis.rs

Poslodavac od porodilje uzimao 30 hiljada, a davao joj 26. Na kraju je dobila otkaz i sad joj se smeje u lice

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
60 Shares
Share via
Copy link