Lifestyle

Kako održavati kožne cipele i čizme

Sezona jesenjih kiša počinje. Patike i sandale odlažemo i vreme je za sezonu čizama. Verujemo da ste se već pripremili i obnovili vaš cipelarnik. Ukoliko vam je dosadilo da svake godine kupujete novi par, najbolje rešenje jeste da vašu kolekciju dopunite lepim kožnim čizmama. Svi znamo da dobra i kvalitetna obuća nije jeftina. Stoga, moraćete malo da odrešite kesu, ali makar ćete biti sigurni da ćete i nekoliko narednih sezona nositi isti par. Ali da bi vaše čizme i posle nekoliko godina izgledale kao ganc nove potrebno je da ih pravilno održavate.

Čišćenje

Ukoliko ste ceo dan proveli hodajući u čizmama ono što obavezno morate da uradite po doslasku kući jeste da ih očetkate četkom koja ima meka vlakna. Ako se blato nakorilo na obući, pažljivo ga ostružite tupim predmetom, pazeći da ne oštetite ili ogrebete kožu. Blato ne sme dugo da se zadržava na vašim čizmama jer će se koža na taj način uništiti. Praljvštinu uvek otresite pre nego što uđete u kuću. Posle četkanja, vaše čizme možete prebrisati i peškirom umočenim u sapunjavu vodu. Bitno je da čizmu dobro prebrišete i otklonite svu sapunicu.

kozne-cizme-pre-i-posle-orzavanje

Sušenje

Svu obuću, a najviše kožnu potrebno je zaštiti od kiše, snega, blata i slanih mrlja. Pre nego što prvi put obujete vaše čizme poprskajte ih zaštitnim sprejem ili namažite kremom kako bi bile otporne na vlagu. Ukoliko vam obuća ipak pokisne, bitno je da ih sušite na sobnoj temperaturi, a ne na direktnom izvoru visoke temperature kao što je npr radijator. Obuću takođe ne treba sušiti ni na suncu pošto će na taj način izgubiti svoju boju.

Saznajte kako da vaš tepih izgleda kao nov

Hidratacija

Koži je potrebna hidratacija kako ne bi izgubila sjaj. Može lako da se isuši s toga ju je potrebno s vremena na vreme hidrirati. To se uglavnom radi specijalnim kremama koje možete kupiti u prodavnicama obuća. Ukoliko to radite prvi put, namažite više od jednog sloja i ostavite čizme da prenoće kako bi koža lakše upila sredstvo. Ako primetite da ste namazali previše kreme vašu obuću pažljivo prebrišite wc papirom.

cetkanje-cipela-odrzavanje

Sjaj

Sjaj ćete najbolje održati uljima pomoću kojih će čizme izgledati kao nove. Osim što će ulje dati predivan sjaj, ono će vaš novi par i zaštiti od bilo kakvih spoljnih uticaja. Ulje utrljajte pomoću krpe.

Uklanjanje fleka

Fleke od soli najbolje ćete skinuti uz pomoć sirćeta. Pomešajte širće i vodu, umočite krpu i lagano tapkajte po fleci sve dok ona ne nestane. Čizmu prebrišite mokrom krpom i ostavite je da se osuši. Ukoliko šte vašu obuću kojim slučajem ogrebali, ne potrebe za brigu. Ogrebotinu možete lako ukloniti uz pomoć maslinovog ulja. Štapić za uši umočite u ulje i kružnim pokretima trljajte sve dok ogrebotina ne bude manje vidljiva. Potom to mesto prebrišite mokrom krpom i dozvolite čizmi da se osuši.

Čitajte Luftiku na Google vestima

Anita Čolak

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

119 Shares
119 Shares
Share via
Copy link