Putovanja

Otkrijte lepote Bosne i Hercegovine – Saveti za nezaboravan odmor

Cilj svakog putovanja je vratiti se kući srećan, ispunjen i pun lepih utisaka! Ukoliko odlučite da svoj sledeći odmor provedete u Bosni i Hercegovini, verujte da ćete taj cilj sigurno ispuniti! Na ovom putovanju doživećete neverovatno iskustvo, koje će vam ostati zauvek u sećanju.

Mi smo tu da vas pripremimo za put, odgovorimo na sva vaša pitanja koja vam se motaju po glavi i pomognemo nekim praktičnim savetima.

Uz našu malu pomoć, provešćete nezaboravan odmor u Bosni i Hercegovini, zemlji poznatoj po čarobnim predelima, bogatoj kulturi i preukusnim tradicionalnim specijalitetima, koje morate isprobati.

Obavezno posetite Sarajevo

autor: Dreamer4787; izvor: Getty_Images, Canva

Naša topla preporuka je da pre svakog putovanja istražite mesta u koje odlazite. Time će vam putovanje biti daleko kvalitetnije jer ćete već znati neke zanimljivosti o njima. Naravno, kompletnu sliku steći ćete tek kada posetite željeno mesto.

Ne kaže se uzalud da slika govori više od 1000 reči. Zaista je tako!  Mi smo tu da vam damo smernice navodeći koja su to nezaobilazna mesta ove države i lokacije koje će vam otkriti svu njenu lepotu! Svaki grad u Bosni i Hercegovini priča je za sebe.

Svaki čuva neizmerna bogatstva i u svakome možete pronaći mesta-simbole koji će vam taj grad predstaviti na najbolji način.

Ukoliko svraćate u glavni grad Sarajevo, takvo mesto je Baščaršija, ulica izuzetne istorije i arhitekture, u kojoj možete otkriti stare dućane i danas nepostojeće zanate. Muzej Sarajevskog atentata ispričaće vam pravu istinu šta se to zbilo 28. juna 1914. godine, dok ćete na sarajevskim planinama disati punim plućima!

Posetite Jahorinu, Bjelašnicu, planinu Trebević ili Igman i uživaćete u bezbrojnim aktivnostima, koje će vas vratiti u formu, ali i neizmerno zabaviti!

Napravite turu i do drugih gradova

Kao što smo rekli, svaki grad Bosne i Hercegovine ispričaće vam posebnu priču, zbog toga je bitno da posetite što više lokacija kako biste stekli pravu predstavu o narodu koji ovde živi, njegovoj kulturi i običajima.

Mi vam savetujemo da izdvojite više dana za svoje putovanje i obavezno posetite još neki od navedenih gradova: Višegrad, Banja Luku, Trebinje i Mostar.

Višegrad će vam pokazati mesto u kom čuva uspomenu na slavnog nobelovca Ivu Andrića, dok će vam Trebinje otkriti nezaboravnog pesnika Jovana Dučića, čuvenu reku Trebišnjicu i njene nesalomive mostove!

U Mostaru obavezno svratite do Starog mosta, simbola ovoga grada, koji spaja različite kulture i zajednice, obiđite Kujundžiluk ili neki od značajnih verskih objekata kao što su Saborna crkva Svete Trojice i Karađoz-begova džamija, jedna od najlepših džamija u Hercegovini. 

Isprobajte lokalne specijalitete

Putovanja nisu deo svakodnevnice i zbog toga se na njima treba opustiti, a brige i probleme ostaviti kod kuće! Ne brinite ako na odmoru sebi priuštite veću količinu zadovoljstva nego inače.

Spavajte koliko želite, obilazite lokalne znamenitosti i slobodno pojedite koju poslasticu više! A gde se lepše jede nego u Bosni i Hercegovini! Tradicionalni specijaliteti predstavljaju spoj Istoka i Zapada, kom se dodaje lokalni osećaj za merak, čineći ih na taj način jedinstvenim.

U nastavku teksta izdvojićemo tradicionalne specijalitete koje ne smete propustiti ako putujete kroz Bosnu i njene gradove.

Najveći brend ove zemlje su sarajevski ćevapi, napravljeni od junećeg mesa i soli. Njih obavezno jedite sa somunom i lukom, kako biste doživeli potpun ukus.

Tu su i: begova čorba, burek, klepe, sogan dolma, kao i hercegovački japrak, koji se najčešće priprema sa listom raštana ili vinove loze. Što se tiče slatkiša, tufahije i baklave su nešto što zaista morate probati. 

Okupajte se u Neumu

Obišli ste sva značajna mesta Bosne i Hercegovine, ali vam je ostalo još malo vremena i ne biste išli kući? Razumemo vas u potpunosti.

Teško je vratiti se poslu i svakodnevnim obavezama, tako da produžite svoj odmor koliko god možete.

Prava bi šteta bila naći se u ovoj državi, a ne posetiti Neum, jedini gradić BiH sa izlazom na more. U pitanju je popularno letovalište, koje poslednjih godina privlači veliku pažnju ljudi iz regiona, ali i iz inostranstva.

Zašto ići negde dalje, kada nam je Neum blizu? Ovaj gradić ima predivne plaže na kojima ćete uživati u sunčevim zracima i magičnim zvukovima morskih talasa.

Tu su i brojni hoteli i apartmani koje možete iznajmiti po povoljnim cenama, a imati ugođaj kao da se nalazite u nekom luksuznom hotelu na Bahamima.

Neum će vam pružiti nezaboravnu avanturu i upotpuniće vaš odmor u Bosni i Hercegovini. Ukoliko niste još uvek sigurni da li treba posetiti ovo mesto, kliknite na zanimljiv blog Letovanje Neum.

Na ovom mestu čekaju vas sve dobre i loše strane ovog letovališta, tako da vam savetujemo da pročitate i taj tekst, kako biste rešili sve nedoumice i doneli pravu odluku. 

autor: Jana Janina; izvor: Getty Images; Canva

Stižemo do kraja našeg teksta. Nadamo se da smo uspeli da vam pomognemo i bar malo približimo lepote ove predivne zemlje.

Imamo još jedan savet za vas, a to je da uživate u svakom trenutku svog odmora, smejete se što više i ne razmišljate o budućnosti. Ona će vas čekati, svakako!

Share via
Copy link