Koronavirus Magazin

Nastavnici i prosvetni sindikat traže odlaganje početka nastave zbog ovih 5 razloga

skola u srbiji
Foto: Blic/Nenad Mihajlovic

Unija sindikata prosvetnih radnika, ali i predstavnici gimnazija i srednjih stručnih škola traže da se početak školske godine odloži bar za dve nedelje, jer kako kažu – nije bezbedno.

Ovakav zahtev su obrazložili u 5 tačaka:

1. Lokalne samouprave nemaju novca da nabave maske i dezinfekciona sredstva, pa je potrebno vreme da se škole samoorganizuju.
2. Sistem nije našao način da zaštiti koleginice i kolege iz zdravstveno rizičnih grupa.
3. Škole još nisu dobile redukovane nastavne planove i programe.
4. Nejasne su procedure nakon mogućeg zaražavanja dece i nastavnika.
5. Nema dovoljno izvršilaca, za predložene modele nastave.

– Iako se ministar trudi da ubedi javnost kako je sve spremno, ništa od toga još ne štima i dosta bi stvari trebalo precizirati –  kaže Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija za portal Nova.rs.

– Moramo jasno da znamo šta raditi ako se neko zarazi. Takođe treba definisati šta ako dete ne želi da stavi masku, kakve su mogućnosti – dodao je on.

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić kaže  da je apsolutno saglasan sa stavom da je odlaganje početka školske godine neophodno, a kao jedan od velikih problema istakao je rizik kom će biti izloženo nastavno osoblje.

Podseća da je prosek starosti nastavnika 51,5 godina, što podrazumeva i veliki broj hroničnih bolesnika, u prvom redu dijabetičara i onih sa kardiovaskularnim problemima.

Osim toga što je nastavu inače teško organizovati, napominje da srednjim stručnim školama dodatni problem predstavlja praktična nastava.

– Vi na praktičnoj nastavi inače imate od osmoro do 15 đaka, a ne može frizer ili pekar da pokaže nešto ispred 15 đaka koji stoje na udaljenosti od dva metra – objašnjava on za Novu.rs.

Šarčević: Učenici će nositi maske, biće podeljeni u 4 smene, maksimalno 15 đaka u učionici

Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

10 Shares
Share via
Copy link