pijenje piva
Lifestyle

Od piva se zdravo stari i duže živi

Osim hedonističkog momenta i opuštajućeg dejstva pivo ima i brojne zdravstvene beneficije. U umerenim količinama pivo može pozitivno uticati na naše zdravstveno stanje i smanjiti rizik od prerane smrti.

Omiljeno i osvežavajuće pivo verovatno je alkoholno piće s najdužim stažem u ljudskoj istoriji.

Egipatska legenda kaže da je izumitelj piva bio Oziris, bog plodnosti, zemlje i vegetacije, a u davnim vremenima pivo se nije smatralo samo pićem, smatralo se i lekom i hranom.

To drevno piće preživelo je do danas i steklo veliku popularnost, pa danas razlikujemo veliki broj različitih vrsta, ukusa i boja piva.

U pivu se uživa, s njim se povezuju druženja i opuštanje u krugu dragih ljudi, međutim naučna istraživanja novijeg datuma otkrivaju da pivo osim hedonističkog aspekta nudi brojne zdravstvene pogodnosti.

Tako, studije svedoče o pozitivnom učinku jednog piva dnevno na cirkulaciju, krvni pritisak i nivo holesterola u krvi.

Istovremeno, klinička ispitivanja na Hebrew univerzitetu u Izraelu utvrdila su povećanje antioksidativnog statusa nakon konzumacije piva dnevno što svedoči o njegovom povoljnom učinku na prevenciju kardiovaskularnih bolesti.

No, možda jedno od najzanimljivijih područja istraživanja je ono o uticaju umerene konzumacije pive na dugovečnost.

Časopis PLOS Genetics je 2013. godine objavio studiju koja je po prvi put ispitivala uticaj napitka na dugovečnost. Istražujući uticaj piva na gene, naučnici su došli do zanimljivih zaključaka.

Najnovija studija dala je dodatan podsticaj umerenoj konzumaciji piva.

Studija na Univerzitetu u Kaliforniji trajala je 14 godina i proučavala je uticaj životnog stila 1.700 osoba starijih od 90 godina na životni vek.

Istraživači su otkrili kako su osobe koje su dnevno pile dve čaše piva (2 x 3 dL) ili vina (2 x 1,5 dL) imale 18 odsto manji rizik od prerane smrti.

Zanimljivo, ispitanici koji su svakodnevno vežbali 15 do 45 minuta dnevno smanjili su taj rizik za „samo“ 11 odsto.

U Vojvodini se uživalo u pivu pre 4.500 godina

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku