Novi Sad

Od Novog Sada do Beograda uskoro i biciklom

Pokrajinska vlada Vojvodine planira izgradnju biciklističke staze od Novog Sada do Beograda i na taj način poveže dva najveća grada u državi.

Kako se vidi u Planu javnih nabavki Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, u 2018. godini biće objavljen tender za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju ove staze. Vrednost javne nabavke iznosi 30 miliona dinara. 
Nabavka bi trebalo da bude raspisana u aprilu ili maju, dok će ugovor biti zaključen tokom juna ili jula. Inače, odluka da se pristupi planiranju izgradnje staze na relaciji Novi Sad-Beograd doneta je na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Vojvodine u oktobru prošle godine.
Biciklistička zajednica u Novom Sadu poručuje da je izgradnja ovakve saobraćajnice značajna, te da donosi korist brojnim građanima. Marko Trifković iz Novosadske biciklističke inicijative navodi da biciklistička staza ne bi donela benefite samo Novom Sadu i Beogradu, nego i mestima koja se nalaze uz tu rutu.
“Svaki turista ostavi deo novca na putu i to svakako doprinosi razvoju manjih mesta. Jedan od razloga zbog kojih je ovakav projekat značajan jeste osnaživanje drugih načina prevoza na celoj destinaciji. To nije veza samo između Novog Sada i Beograda, nego postoji niz mesta između koje treba oživeti atraktivnim i funkcionalnim sadržajima, što znači da treba dati alternativu da im sve bude pristupačno, a biciklističke staze su jedan od načina da se to uradi”, poručuje Trifković.
Novi Sad se nalazi na dobroj lokaciji, s obzirom na to da Eurovelo ruta 6 prolazi kroz Novi Sad, ide uz Dunav do Beograda, dok je u blizini i Eurovelo ruta 11, koja takođe prolazi kroz prestonicu Srbije i nastavlja južnije.
Kako je tek u planu izrada tehničke dokumentacije za izgradnju ove staze, nije poznato kada bi izgradnja zaista mogla da počne. U međuvremenu, meštani pojedinih prigradskih naselja podnose inicijative za biciklističko spajanje sa Novim Sadom. Dodajmo i da ovo nije jedini projekat u vezi sa biciklizmom, u koji će Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam uložiti sredstva. U ovoj godini biće realizovane i javne nabavke za biciklističke rute Eurovelo 6 i 11 koje se tiču signalizacije.
Ostatak teksta pročitajte OVDE!

Novi Sad svetski prvak “Winter bike to work day” takmičenja

Redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
131 Shares
131 Shares
Share via
Copy link