Balkan Vesti

Grčka će verovatno priznati Kosovo, 4 zemlje EU neće menjati stav o nepriznavanju

Eksperti za međunarodnu politiku Dejvid Filips i Danijel Server izjavili su da ne očekuju da će preostalih pet zemalja Evropske unije koje do sada nisu priznale Kosovo promenti svoje stavove, osim Grčke koja bi to mogla učiniti, prenose danas prištinski mediji.

Oni takođe smatraju da bi stavove tih zemalja članica EU trebalo videti posle okončanja dijaloga Beograda i Prištine.

Filips i Server su za RTV Dukađini rekli da će Grčka verovatno promeniti stav o nepriznavanju Kosova.

„Grčka će vrlo verovatno priznati Kosovo. Zid koji je stvoren time što pet zemalja nije priznalo Kosovo uskoro će početi da se ruši, kada Grčka ili neka druga zemlja odluči da prizna Kosovo“, rekao je Filips.

On je dodao i da je Grčka u svojoj agendi 2014. godine predložila dalju evroatlantsku integraciju svih zemalja Zapadnog Balkana, prenosi Danas.

„Iako se nadam da će Grčka promeniti stav o Kosovu, ne možemo ignorisati njene bliske veze sa srpskom džavom“, dodao je on.

Danijel Server smatra da je posebno Grčka najnepredvidivija u odnosu na druge zemlje.

Naravno, svaki konačni dogovor između Beograda i Prištine trebalo bi da rezultira priznavanjem Kosova od pet zemalja koje to nisu učinile. Ali ne vidim da će se to uskoro dogoditi, naveo je Server.

Kosovo je 2008. godine proglasilo nezavisnost, što je do sada priznalo nešto više od 100 zemalja sveta. Od tada Kosovo je postalo član nekoliko međunarodnih organizacija poput MMF-a, Svetske banke i FIFA, ali ne i deo Ujedinjenih nacija.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama to su, između ostalog, Rusija, Kina, Brazil i Indija.

Novoizabrana predsednica Kosova Vjosa Osmani traži od Srbije pokajanje zarad mira (VIDEO)

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

15 Shares
Share via
Copy link