Novi Sad

Novosadski snouborder otišao gde niko nikada nije

Nikola Derikonjić je snouborder iz Novog Sada koga je pre dva dana spasila Gorska služba spasavanja nakon nakon što je pet sati bio zaglavljen u durmitorskim snežnim smetovima.

Poziv u pomoć crnogorski spasioci dobili su u 16.30 sati, a akcija spasavanja u reonu Savinog kuka, jednog od najpoznatijih vrhova Durmitora, završena je nakon skoro pet sati pošto su spasioci uspeli da lociraju i konačno izvuku zaglavljenog bordera.

Kako je saopštio GSS Crne Gore, u akciji spasavanja učestvovala su četiri njihova pripadnika, a kako se vidi na fotografijama koje su spasioci objavili na Fejsbuku, snouborder je ostao zaglavljen na čistini, na padini na kojoj osim njega i spasilaca nije bilo nikoga.

– Išao je tamo gde niko nikada nije, u takozvana Vilina kola, gde je nagib čak 70 stepeni. Iako su mu u ski-centru rekli da ne ide tamo, on je, ipak, mislio da će proći. Srećom, zaustavio se ispred stene visoke 20-30 metara gde bi sigurno dobio dodatno ubrzanje i ko zna gde bi i kako završio. Na sreću, tu je stao i pozvao mobilnim telefonom ski-centar u pomoć – ističe Zoran Vojinović, načelnik Gorske službe spasavanja „Durmitor“.

Kako kaže, u ski-centru su ih odmah obavestili o čemu se radi.

gss crne gore
Foto: GSS CRNE GORE

– Istog trenutka smo krenuli nas četvorica. Radi se o baš velikom usponu, nosili smo čak 25 metara užeta. Zaustavili smo se 50 metara od Nikole pošto smo naišli na okapinu ili snežnu nadstrešnicu visoku 15 metara ispod koje se nalazi led. Da smo tu kročili, rizikovali bismo da led pukne i padne na Nikolu. Zato smo zaobišli taj deo. Jedan kolega se spustio do Nikole, koji je iskopao rupu i tu nas čekao. Tu ga je kolega vezao užetom, a mi smo se rasporedili na tri tačke i sistemom užeta izvukli prvo Nikolu, a onda i kolegu – naglašava Vojinović.

Pošto je padao mrak, situacija je bila dramatična.

– Nikola je počeo da se smrzava, a toliko se uplašio da nije hteo da pusti uže ni kada smo ga izvukli. Dvojica kolega imali su skije sa sijalicama pa smo se tako tek oko devet uveče vratili u ski-centar. Inače, pre deset dana Nikola se zaglavio u velikom snegu pošto je otišao u Mali Međed, iako su mu i tada u ski-centru govorili da to ne čini. Padao je veliki sneg, pa se skoro zaglavio. Zvao je opet ski-centar gde su ga navodili kako da se kroz šumu vrati. Izgleda da ga to nije opametilo. Nadam se da više neće toliko rizikovati – kaže Vojinović.

Inače, Derikonjić važi za iskusnog snoubordera koji je redovan na Durmitoru.

Top 10 nacionalnih parkova u bivšoj Jugoslaviji

Redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

74 Shares
Share via
Copy link