Magazin Novi Sad

Ponos Novog Sada: Profesori Univerziteta i PMF-a među 2% najboljih svetskih naučnika

univerzitet-novi-sad
Foto: uns.ac.rs

Univerzitet u Novom Sadu može da se ponosi eminentnim stručnjacima iz različitih oblasti koji su među najboljim i najuticajnijim na svetu.

Na poslednjoj listi najuticajnijih istraživača u svetu, koju svake godine objavljuje čuveni američki Univerzitet Stanford, našlo se trinaest naučnika sa Novosadskog Univerziteta.

Među njima čak petoro sa Prirodno-matematičkog fakulteta: Profesor Neda Mimica Dukić sa Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, akademik Stevan Pilipović i profesor Dušan Jakovetić sa Departmana za matematiku i informatiku, profesor Slobodan Marković sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo i profesor Ante Vujić sa Departmana za biologiju i ekologiju.

Metodologija rangiranja zasnovana je na većem broju kriterijuma, među kojima su najznačajniji broj samostalnih naučnih radova, broj radova u kojima je naučnik prvi autor, broj citata tih radova, H indeks i tako dalje.

Inicijalna lista najbolje rangiranih svetskih naučnika sadrži 100.000 imena, kojima su dodati i i istraživači koji se nalaze u dva odsto najboljih u svojim oblastima, tako da konačna lista sadrži skoro 160.000 najboljih svetskih naučnika.

Na listi se nalaze naučnici iz svih naučnih disciplina – klasifikovanih u 22 naučne discipline i 176 potpolja.

Izvor: Brainz.center

Šampionski: 4 olimpijske medalje za naše najmlađe i najbolje naučnike

Čitajte Luftiku na Google vestima

Stefan Savkić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

227 Shares
227 Shares
Share via
Copy link