Novi Sad Vesti

Čak 13 novosadskih naučnika na listi najuticajnijih svetskih istraživača

univerzitet-novi-sad
Foto: uns.ac.rs

Trinaest naučnika sa Univerziteta u Novom Sadu našlo se na prestižnoj Stanfordovoj listi najuticajnijih svetskih istraživača, koju svake godine objavljuje istoimeni američki univerzitet. Od njih trinaestoro, čak petoro njih dolazi sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

Rangiranje je izvršeno po nekoliko kriterijuma, a mesto na Stanfordovoj listi zaslužilo je samo 2% najcitiranijih svetskih naučnika

Ova laskava priznanja plod su, u najmanju ruku, predanog rada tokom čitave karijere, što potvđuju i oni naučnici sa novosadskog Univerziteta, a čija imena su na toj listi.

– Jako je važno da je oblast kojom se bavite zanimljiva i aktuelna. Rekla sam da postoje fantastični naučnici koji bi možda zaslužili to mesto, ali jednostavno je oblast ili ograničena na jedan uski krug ljudi ili nije toliko aktuelna -kaže za TV Prva prof. dr Neda Mimica-Dukić sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

Ova profesorka se bavi biološki aktivnim, prirodnim jedinjenjima na Departmanu za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, pa je opseg njenog istraživanja podudaran sa potrebama savremene farmaceutske industrije koja je i dalje zasnovana većinski na prirodnim jedinjenjima. Međutim, na ovom istom fakultetu nalazi se i Departman za matematiku i informatiku i upravo sa tog departmana dolazi još jedno ime sa ove liste, i to, pomalo atipično, reč je o matematičaru, a matematičari su daleko ređe citirani u odnosu na, uslovno rečeno, popularnije nauke.

– Mi u matematici strašno cenimo ono što jeste najteže, a to je da rad bude objavljen u časopisima koji su najbolji u svetskim domenima. Dakle, ta naša želja da publikujemo u najboljim svetskim magazinima nas, eto, vodi i to je cilj kojem težimo – kaže akademik Stevan Filipović sa Departmana za matematiku i fiziku.

Najbolji naučnici se bude i ležu sa svojim vežbama, analizama, eksperimentima. I tako već godinama i decenijama unazad. Oni znaju da je nauka stvar svetskih razmera, a očito je da to prepoznaju i svetske instance. Uprkos brojnim problemima sa kojima su suočeni naučnici, Prirodno-matematički fakultet, Novi Sad i Srbija diče se svojim ljudima iz nauke i to je garant i da će na budućim Stanfordovim listima biti naučnika odavde.

Izvor: b92.rs

Novosadski univerzitet ispao sa Šangajske liste, Beogradski u 500 najboljih

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

502 Shares
502 Shares
Share via
Copy link