Magazin Novi Sad

Pritisci vlasti na novosadske aktiviste moraju da stanu, bahatošću ugrožavaju živote mladih

OSA-aktivisti
Foto: Facebook/Omladinsko studentska akcija Novi Sad

Ujedinjena novosadska opozicija hitno zahteva od gradskih vlasti na čelu sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem da utvrde ko su osobe koje su ispisivale uvredljive grafite „Srbe na vrbe“ a od propagandnog portala„NS uživo” da prestane da širi lažne informacije.

– Aktvisti OSA-e neće biti prepušteni targetiranju i prljavoj kampanji, baš kao što nećemo dozvoliti da bilo koji građanin bude izložen SNS maltretiranju – upozoravaju Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, Pokret za preokret, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ i Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara

U zajedničkom saopštenju ove stranke ističu da je lokalni portal „NS uživo”, jedan od tačkića u propagandnoj mašineriji Srpske napredne stranke, otišao predaleko u spinovanju i blaćenju aktivista Omladinske studentske akcije (OSA).

– Ono što je daleko opasnije jeste činjenica da se ovakvom kampanjom svi ovi mladi ljudi proglašavaju javnim neprijateljima, čime se ugrožavaju njegovi životi – podvlače iz opozicije.

Dodaju da je kampanja novosadske studentske organizacije, koja je pozivala građane da izađu na izbore, bila okidač za SNS poslušnike Miloša Vučevića da pokrenu harangu protiv OSA-e, optužujući aktiviste da su ispisivali uvredljive grafite.

– OSA-u čine dugogodišnji aktivisti koji se bezrezervno bore za političke slobode i ljudska prava svih građana, bez obzira na njihovu nacionalnu, versku, rasnu ili zavičajnu pripadnost. Sramni grafiti koji mu se pripisuju bedan su pokušaj da se ocrne.

Budući da su se i dosad SNS-ovci koristili najprljavijim metodama, jasno je da je u pitanju jeftin pokušaj proizvodnje „moralne panike”, odnosno stvaranje lažne slike o ovoj organizaciji, kako bi stekli i moralno pravo za obračun s njima – poručuju iz Ujedinjene novosadske opozicije.

I novosadski aktivisti uputili su apel gradskoj vlasti na čelu sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem, da povuče sve svoje falange, kako batinaške, tako i one propagandne i poručili mu da smesta okonča odmazdu nad njihovim saborcima, prijateljima i saradnicima.

– Vaši poslušnici, da li ucenjeni ili od srca stranci odani, sramota su za ovaj grad! Navukli ste na Novi Sad mrak: sunce ne vidimo od nebodera vaših investitora, zakone zaboravismo od zarobljenih institucija, pravdi se više ne nadamo od vaše policije i sudstva – ističu aktivisti u saopštenju.

Oni zahtevaju da gradske vlasti smesta obuzdaju svoje medije – kako navode, protočne bojlere za njihove laži i propagandu – mržnju i nasilje, targetiranje novosadskih aktivista.

– Jasno nam je da su vam dužni kvaziintelektualci iz vaših GONGO niša jer ste ih sve namirili na raznim konkursima i tenderima. No, neka vama bude jasno da pošten čovek zna da su to vaše marionete, koje se nisu pomakle od nacionalističko-huškaške retorike s početka devedesetih. Analizama tih analitičara, pored svih njihovih titula, više niko ne veruje. S tim je gotovo – poručuju aktivisti.

Dodaju da su njihove borbe čiste a da su tragovi vlasti trajno zaprljani.

– Novac kojim raspolažemo nema sumnjiv tok niti poreklo, dok vama u džepove sipaju pare razna međunarodna bratstva, patriotski fondovi, plaćaju studijska putovanja i istraživanja i zapadni i istočni saveznici u nacionalizmu. Nama sugrađani veruju i da – uvek doniraju, dok se vama smeju. Mi skupljamo pare za minimalne aktivnosti, kazne i solidarne akcije, dok je za vas sve na „dođem ti“.

I zato, dođete novosadskim aktivistima jedno veliko izvinjenje, a građanima dođete njihove utišane glasove, kao i ključeve mesnih zajednica. Radnicima dođete pokornost i zaostale plate, našoj deci dođete igrališta i parkove. Sugrađanima svih vera i nacionalosti dođete objašnjenje zašto ih zloupotrebljavate i raspirujete međunacionalne sukobe u multinacionalnoj sredini kakva je Vojvodina. Zdravom razumu dođete… Pa… Samo mu priđite – napominju u saopštenju.

Aktivisti kažu da ih targetiranje i pritisci neće pokolebati već da će ih ojačati da budu jedinstveniji i snažniji.

– Ujedinjeni, naši udarci na vaše već oslabljene poluge biće bolni, a vrlo brzo i završni. Mi se ne bojimo, morate to uvek uzeti u obzir kad platite nekom uličnom batinašu i mazalu ili propagandnom kolumnisti.

Javnost pozivamo na solidarnost sa svima koji su u borbi za grad po meri čoveka i dostojanstven život u njemu istupili, koji su se imenom i prezimenom potpisali. U polarizovanom društvu stalno nas neko tera da biramo stranu. Za nas je samo jedna ispravna strana – ona preko puta Srpske napredne stranke. Mesto je tu svakom kome je dignitet, struka, pošten rad i sloboda ispred korupcije i straha – zaključuju aktivisti.

Potpisnici saopštenja su: Omladinsko studentska akcija Novi Sad, Združena akcija Krov nad glavom Novi Sad, Ekološki front Novi Sad, Sačuvajmo zelene površine – Telep Inicijativa građana, Sačuvajmo Liman od Betona, Inicijativa građana Za zeleno Novo naselje, Centar za razvoj demokratskog društva Europolis, Vojvođanski kulturni klub “Vasa Stajić”, Savez antifašista Vojvodine, Vojvođanska politikološka asocijacija, Centar za održive zajednice, Centar za interkulturnu komunikaciju AFA Novi Sad, Antifašistički front 23. oktobar, Most solidarnosti, Zelena mreža Vojvodine, Sačuvajmo zelene površine u Novom Sadu, Eko straža Novi Sad, Pokret Odbranimo šume Fruške gore, Organizacija OSNA, Futoška inicijativa, Hrvatski građanski Savez, Panonska antifašistička organizacija PAOR.

Ovim povodom oglasio i aktivista OSA-e, Brajan Brković u objavi na Fejsbuku.

U Novom Sadu osvanuo grafit Srbe na vrbe; napadnuti akvitisti Omladinske studentske akcije 

33 Shares
Share via
Copy link