Magazin Novi Sad

Sramota, treba ti oduzeti dozvolu: Novosađanka priznala da je parkirala na mestu za invalide, naišla na osudu sugrađanki

parking invalid
Foto: Luftika

Problem sa parkiranjem u Novom Sadu iz dana u dan je sve veći. U nedostatku slobodnih mesta, vozači često auto zaustave na mestu rezervisanom za invalide, uz opravdanje „samo na minut“. Ne samo da se parkira na mestu za invalide, već neretko vidimo kako se i označeni prostor oko mesta zagradi.

Onda osobe u invalidskim kolicima ili roditelji koji dete iz invalidskih kolica treba da smeste u auto, ne mogu ni da priđu, već čekaju tako na parkingu. Maksimalna bahatost!

Propisne kazne za nepropisno parkiranje, bilo da je reč o mestu za invalide ili zelenu površinu, kreću se od 8.000 do 25.000 dinara.

Na Fejsbuku je nedavno jedna Novosađanka podelila svoje neprijatno iskustvo sa komunalnom policijom, koja joj je napisala kaznu zbog parkiranja na mestu za invalide.

– Šta raditi kada te komunalna policija uslika na parkingu za invalide sa upaljenim motorom?

Samo ušli na minut i zagradili svojim automobilom izlaz…

Znam za plaćanje kazne. Postoji li neko rešenje?

parking invalidi
Foto: Facebook

Narod bez empatije

Ovaj post je pokrenuo lavinu komentara i naišao na osudu.

– Ovo je da sedneš i da plačeš, pa kako vam uopšte može pasti na pamet da i na sekund zauzmete mesto za invalide. Žao mi je, ali ovakvo pitanje je zaista sramotno, treba da platite kaznu i dobro razmislite jer niste ispravno postupili.

– Svest o drugima nam je na ozbiljno zabrinjavajućem nivou ! Čuj ,samo ?!

– Mene bi bilo sramota da postavim ovakvo pitanje! Bila sam u situaciji da hodam sa štakama par meseci…naš narod nema ni gram empatije! Nadam se da nikada to nećete doživeti…treba da doživite pa bi vas bilo sramota same sebe i svog postupka!

– Da sam na vasem mestu, obrisala bih post! Pozdrav!

– Oduzeti vam dozvolu dok ste zivi!!!!!! Da taj minut sto ste se parkirali tu zapamtite.

– To da li je sekund ili 10 nema veze. Mesto za invalida se ne zauzima!!!

– Svi koji traže način da se opravdaju, neka uzmu invalidska kolica i neka samo pokušaju da uđu u auto iz njih…

Na ove komentanre, nadovezali su se i oni koji su imali slično iskustvo, pa su imali razumevaja za sugrađanku.

– Osuđuju Vas kao da ste u najmanju ruku ubili nekoga, naravno nije za pohvalu to što ste uradili, pa ako i dobijete kaznu platićete i sigurno to više nećete ponoviti.

– Iskaču iz frižidera po potrebi. Mene je komunlana podigla na “divljem parkingu“, koji je posle 5 dana iscrtan i i sad se plaća. 25000 kazna. I pazite kreće soko. Idu kolima samo slikaju i stiže kući nenormalne kazne. Za ubuduće. Verujem da ćete dobiti ako ništa drugo olakšicu da ako u prvih 8 dana platite da platite 50% … i no stres to je što je.

– Stala sam, samo mamu da izvedem u ulaz. Bila kiša, mrak, nisam ni videla znak. 5 min! Pauk! Nema tu rasprave, plaćaj, nema opravdanja!

Oznaka za invalida

Provera za nelepnicu kao da su kriminalci

Ono što većina verovatno ne zna, jeste da invalidi svake godine prolaze provere prilikom dobijanja nalepnice, što ih dodatno frustrira.

– Svakog invalida, svake godine proveravaju kao nekakvog kriminalca i traže da dokaže da je dovoljno invalid da bi dobio markicu za auto i mogao da parkira na označenom mestu. Tih mesta nema dovoljno, to sve je samo jedan sitan ustupak. Mnogo ljudi u invalidskoj penziji ili ne, treba mnogo više od tog mesta, fizičku pristupačnost na milion mesta, psihološku pomoć, finansijske olakšice, više medicinskih usluga prilagođenih njihovim potrebama, bolje uslove za školovanje i zapošljavanje, terapije za smanjenje bola i poboljšanje zdravstvenog stanja, bolja medicinska pomagala i jednostavniji postupak za dobijanje istih i da ne nabrajam, mogla bih do sutra…. Razmislite o tome – kaže naša sugrađanka Gordana i dodaje da je parking je u ovom gradu svima postao problem, ali nemojte da ga pravite većim onim ljudima koji već imaju dovoljno problema u svom životu.

dete invalid
Foto: Facebook

Budi jedan dan u kolicima, pa da vidiš

Sličnog su mišljenja i ostali savesni građani.

– Muka mi je više od „par minuta“ ili „nisam video da je za invalide“. Budi na dan u kolicima pa se druže parkiraj na mesto koje nije za tebe, jer su tvoje mesto zauzeli oni na nogama jer im se može, pa da vidim kako ćeš ući u auto!

– Vi ste stali na minut, kao i gomila ostalih vozača…minut po minut, je li Vam sad jasnije u čemu je problem?

– Svrha i jeste da ni sekund na stanete na mesto obelezeno za invalida!!!

– Moji roditelji voze kola za invalide, kad im neko prepreči put (i tako jedva uđu u kola) ne znam šta bih rekla osim nehumano sebično i neljudski!

– Taj minut je nekome sa nalepnicom je ogroman jer za tu istu mizernu nalepnicu za još mizerniji broj parkinga muči svake godine kao da traži nešto što mu ne pripada. Mora da dokazuje da je dovoljno loše za tu istu nalepnicu. Kao da već loše zdravstveno stanje nije dovoljno.Takvim postupkom, dovodite do dodatnog očaja osobe sa nalepnicom i oduzela bih Vam auto kao što je osobama čije je to parking mesto oduzeto nešto zbog čega i ima tu istu nalepnicu. Pa Vam rekla ajd sad parkiraj da vidim sa čime ćeš.

Opomene za neplaćeni parking više se ne ostavljaju na šoferšajbnama, a da li imate neku kaznu, možete provetiti na sajtu Registra neplaćenih novčanih kazni i drugih novčanih iznosa https://rnk.sipres.sud.rs/

Lidl mi je obeležio auto jer sam parkirala na “invalida”, još mi uši bride od sramote

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
145 Shares
145 Shares
Share via
Copy link