Magazin Novi Sad

Najpopularnija novosadska grupa nestala sa FB, osnivačica Lana objašnjava zašto

Novosađanke FB naslovna
Foto: Collage / Privatna arhiva / Printscreen / Facebook

Lana Francer je dobro poznata među našim sugrađankama kao osnivačica izuzetno popularne i korisne Fejsbuk grupe – Novosađanke.

Ova grupa je osnovana 2017. godine i rasla je neviđenom brzinom, jer je predstavljala jedinstveno je mesto gde se mogu pribaviti informacije, saveti, pomoć o bilo čemu i o svim nedoumicama koje muče naše sugrađanke.

Međutim, pre nekoliko dana grupa je potpuno nestala sa ove društvene mreže. To je izazvalo zabrinutost velikog broja članica, koje su na svojim Fejsbuk profilima objavile obaveštenje o tome, uz pitanja šta se dogodilo, a ubrzo se oglasila i administratorka.

Grupa privremeno uklonjena zbog postova koji navodno krše pravila zajednice

Već istog dana se saznalo da su neki postovi prijavljeni zbog, navodno, neprimerenog sadržaja, te je grupa sankcionisana na 22 dana.

U javnosti su počela nagađanja koje bi to objave mogle biti, s obzirom na to da se poslednjih dana pisalo i o krađama, i o neuspelim estetskim zahvatima i o raznim drugim stvarima, a gde su se prozivale i određeni osobe.

Osnivačica grupe i administratorka, Lana Francer, rekla za portal Moj Novi Sad da je od Fejsbuka dobila obaveštenje da su prijavljena dva posta koja su odobrena, jedan zbog pravila o prevari i obmani, a drugi zbog pravila o zakonski regulisanoj robi, ali da ona i druga administratorka, Marina Antonijević, ne znaju koji su to konkretno postovi niti imaju ikakvu ideju.

– Dobile smo obaveštenje da je grupa uklonjena jer je neko prijavio dva posta koji, navodno, krše Standarde zajednice. Mi ne znamo koji su to postovi, poznata su nam samo imena članica koje su ih postavile, tako da nemamo ideju o čemu se radi – objašnjava Lana za portal Moj Novi Sad.

Najveća nepravda učinjena osobama za koje se prikuplja humanitarna pomoć

Ona je dodala da se ne nervira mnogo, ali da joj je žao što se to dogodilo, te da veruje da je ovo nečiji namerni čin protiv nje lično.

– Meni lično ovim nije pričinjena nikakva šteta, ali jeste članicama koje su navikle da imaju sigurno mesto gde mogu da postavljaju bitanja i u rekordnom roku dobiju odgovore na njih. Ipak, najveća nepravda naneta je onim osobama za koje se trenutno prikuplja humanitarna pomoć, a što se oglašavalo preko grupe – napominje Francer.

lana-francer-5
Foto: Privatna arhiva

Nije mala stvar kada preko noći nestane zajednica od preko 70 hiljada članica koje postavljaju preko 500 objava dnevno.

Grupa je poznata po tome što se na neko pitanje već za nekoliko minuta dobija odgovor, ali i po mnoštvo različitih informacija, koje su nekome korisne, a nekome predstavljaju izuzetan izvor zabave.

Stoga, nimalo ne čudi što su neke od članica bile razočarane sudbinom grupe, dok su neke pokazale čak i blagu paniku, jer više nemaju mesto za postavljanje pitanja i razmenu informacija tom brzinom.

Već je napravljena rezervna grupa istog imena

Zato Lana nije čekala mnogo, već je vrlo brzo kreirala novu, rezervnu grupu istog imena, koja će poslužiti dok se ne vrati stara grupa.

– Ja sam napravila novu grupu, ali su članice odradile ostali deo posla. Pozivale su svoje prijateljice i prosto je neverovatno da se za dva dana sakupilo skoro sedam hiljada članica. Ukoliko stara grupa bude vraćena, ovu ću ostaviti kao rezervnu ukoliko nam se ponovo budu dešavale slične situacije. Ne može nam niko ništa, članicama je grupa potrebna. Ne pamtim kada sam dobila ovoliko podrške od poznatih i nepoznatih osoba kao sad i srećna sam zbog toga – ističe Lana.

Frustracije pojedinaca razlog za prijavljivanje Fejsbuku?

Svakako treba pomenuti da je ova grupa na dobrom glasu što se tiče humanitarnih akcija i pomoći i da je do sada mnogima pomogla, ali i da su svađe i prepirke takođe neminovne, te je neki vide i kao poligon za izbacivanje sopstvenih frustracija.

– Dobila sam informaciju da se određena grupa ljudi uhvatila i danima prijavljivala grupu dok je nisu suspendovali, rečeno mi je da je prijavljivano bukvalno sve što smo objavljivale. Naravno, ja ću dobiti imena naloga sa kojih su išle prijave, a do tada pozivam sve da uđu u novu grupu i dele njen link, jer mnogi ne znaju šta se dogodilo, već misle da su izbačeni i blokirani – apeluje naša sugrađanka.

Šta god ko mislio o Novosađankama, istina je da je grupa od samog osnivanja veoma intrigantna i da se o njoj priča, te je i sada privukla pažnju.

Šta će se do kraja desiti, da li će stara grupa biti vraćena u nepromenjenom izdanju ili će njenu ulogu preuzeti nova grupa, kojoj tek predstoji da se razvija, ostaje da se vidi.

Izvor: Moj Novi Sad

Žene su danas besne, zavidne i ekstremno dosadne tvrdi osnivačica grupe Novosađanke

59 Shares
Share via
Copy link