Novi Sad

Novosađanin nedeljama pokušava da vrati pantalone s greškom

U butiku čuvenog svetskog brenda, koji se bavi proizvodnjom odeće i obuće, smeštenom u TC BIG, reklamacija falične robe nije moguća na način na koji se to obavlja u ostalim buticima. U pomenutom butiku reklamacije prima samo jedna osoba i samo utorkom.

Na ovu anomaliju se nadležnoj inspekciji požalio Novosađanin Ivan K, a nakon izvršene kontrole po žalbi korisnika, tržišna inspekcija je utvrdila da je sve u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača.

Ipak, reporter 021 se uverio da ni na jednom mestu u prodavnici ne postoji istaknuto obaveštenje da se reklamacije primaju samo utorkom i da ukoliko neke dođe da reklamira proizvod u npr. petak, neće biti uslužen.

„Reklamacija mora odmah biti primljena“

Predsednik Udruženja za zaštitu potrošača „Prosperitet“, Radomir Ćirilović kaže za 021 da po Zakonu o zaštiti potrošača trgovac mora da obezbedi prisustvo zaposlenog zaduženog da prima reklamacije svakog dana.

„Odgovor tržišne inspekcije je nekorektan. Oni su morali odmah da izreknu meru. Strogo je zabranjeno odbijanje prijema reklamacije“, navodi Ćirilović.

On kaže da je važno napraviti razliku između prijema i odobrenja reklamacije.

„Prijem zahteva je samo preuzimanje robe i upis u knjigu reklamacija, što bi trebalo da može da uradi svaki zaposleni. Proizvod kasnije čeka da lice zaduženo za to utvrdi da li je podložan reklamaciji“, objašnjava Ćirilović.

„Ako si nezadovoljan, idi na sud“

Novosađanin koji se požalio tržišnoj inspekciji nije bio zadovoljan odgovorom, pa mu je odgovoreno da se žali sudu. A za takve sporove potrebno je priložiti dokaz o uloženoj primedbi, kao i odbijenicu.

Ali šta raditi u ovom slučaju kada je trgovac odbio da uopšte i primi reklamaciju? U inspekciji kažu da svedoci mogu pomoći. No, da li je uopšte potrebno pokretati parnicu zbog jednih pantalona?

Problem je nastao kada je Ivan želeo da reklamira kupljeni proizvod, a zaposleni u radnji su mu rekli da oni nisu ovlašćeni da primaju reklamacije, a da lice zaduženo za to, tu dužnost obavlja samo utorkom.

„Supruga je išla u BIG krajem aprila da vrati pantalone koje je kupila, a u međuvremenu su se oštetile i rekli su joj da samo utorkom primaju reklamacije. S obzirom da je sledeći utorak bio Prvi maj, ja sam otišao nedelju dana kasnije.

Iako je i tad bio utorak, rečeno mi je da samo poslovođa može primati reklamacije, a da on trenutno nije tu“, objašnjava za 021 ovaj građanin i dodaje da on „naprosto nema vremena ni volje da dolazi u radnju jednom nedeljno da bi došao tačno u trenutku kada je poslovođa tu i kada može da primi proizvod i utvrdi da li je podložan reklamaciji“.

Slabo poznavanje potrošačkih prava

U toku 2017. godine, Udruženju za zaštitu potrošača „Prosperitet“ obratilo se više od 2.000 potrošača kako bi zatražili pravnu pomoć zbog rešavanja reklamacija. Od toga se 600 reklamacija odnosilo na robu široke potrošnje.

Iz udruženja napominju da se susreću i sa velikim brojem žalbi poput slučaja odbijanja prijema reklamacije sa kakvim se suočio Ivan.

„Na razne načine pokušavaju da izbegnu prijem reklamacija potrošača i da ih dovode u zabludu, sve u nameri da sa sebe skinu odgovornost, znajući kakvog je kvaliteta roba koju prodaju“, objašnjava Ćirilović za 021.

On naglašava da je problem izražen kod rešavanja reklamacija od strane trgovaca, koji ih retko prihvataju, svesni da veliki broj potrošača nije upoznat sa svojim osnovnim pravima i propisanom procedurom.

S druge strane, iz Ministarstva trgovine za 021 kažu da se novosadskoj tržišnoj inspekciji korisnici retko javljaju sa problemom da im reklamacija nije zaprimljena, već najčešće jer su nezadovoljni ishodom postupka.

Gde je najbolja kafa u Novom Sadu?

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

321 Shares
321 Shares
Share via
Copy link