Magazin Novi Sad

Novosađani na Internetu traže pomoć od vidovnjaka i nadrilekara

Neki od naših sugrađana zbog nepoverenja u konvencionalnu medicinu odlučuju se da pomoć potraže na internetu uz pomoć alterantivnih metoda lečenja. Tako su na društvenim mrežama svoje mesto pronašli i mnogobrojni vidovnjaci, beli magovi, vračevi i iscelitelji,

Jedna Novosađanka nedavno je upitala za iskustva lečenja krajnika tehnikom čupanja pramenova kose, koju sprovodi jedna žena iz sela u okolini Kule. Za uspeh “operacije” vrlo je bitno da grlo bude pod upalom, a da pacijenti ne koriste gotovo nikakvu medicinsku terapiju. Deca, s druge strane, mogu da koriste “eventualno sirup za snižavanje temperature”, piše 021.

Nakon te objave usledila je gomila komentara, koji su se kretali od toga da je lečenje upale grla čupanjem pramenova uspešno, do onih koji, naravno, kažu potpuno suprotno. Iako se tvrdi da je reč o jednoj od tehnika akupresure, novosadski ORL specijalisti, ali i fizioterapeuti, nisu mogli da potvrde takve navode. Pojedini su načuli da postoje ovakvi slučajevi lečenja, ali nisu imali pacijente sa sličnim iskustvima, dok drugi prećutno odobravaju, navodeći da u svetu postoje različite medicine, a da je glavni cilj svake da pomogne pacijentu.

“Mislim da to ima veze sa stanjem u zdravstvu, i kada stigneš do lekara onda izostane topli ljudski kontakt. Kod nadrilekara se dolazi sa punim poverenjem i očajem nakon ko zna koliko lekarskih pregleda i terapije, i onda se ta osoba posmatra kao iscelitelj, neko ko ima neko više znanje. Ima veze i sa opadanjem poverenja u nauku, na šta nijedan sloj društva nije imun i što dovodi u pitanje obrazovni sistem. Čemu studije biologije, hemije, medicine, ako se ti moliš bogu, piješ derivat nafte i sodu bikarbonu ne bi li se izlečio?”, kaže jedna Novosađanka.

Razlog popularnosti osoba sa “nadrealnim sposobnostima” na društvenim mrežama može se tražiti u tome što pristup internetu, prema zvaničnim podacima, ima oko 65 odsto domaćinstava. Nasuprot tome, informatička pismenost je na niskom nivou, pa prostora za brojne prodavce magle uvek ima dovoljno.

O niskoj informatičkoj pismenosti govori i situacija da je jedna stranica kojom, navodno, upravlja vidovnjak, zatražila od pratilaca da ostave u komentarima datum svog rođenja, što je bespogovorno učinilo desetine korisnika društvene mreže. Uz ime i prezime, datum rođenja, kao i još malo “provere” profila, mogućnosti zloupotrebe ličnosti su velike.

Između ostalog, građani žele da saznaju o svojoj bližoj ili daljoj budućnosti i od gatara na društvenim mrežama. S druge strane, postoje i oni koji se brinu zbog zlih duhova u domu, pa upitaju za rešenje. A provereni metod, sudeći po komentarima, jeste zvanje popa. Zanimljivo je da se iscelitelji ili vidovnjaci neretko predstavljaju kao pobožni ljudi, uz brojne đakonije, što dodatno privlači ljude koji se, pre svega, smatraju revnosnim vernicima.

Sociolog Miljana Vorkapić Viček kaže za 021.rs da je strah od neizvesnosti jedan od osnovnih ljudskih strahova, zbog čega će ljudi vrlo lako da pribegnu metodama koje bi im dale informaciju da će na kraju, ipak, sve da bude u redu.

“Vidovnjaci su tu da otklone ili umanje taj strah od neizvesnosti, da kažu da li će osoba ostati bez nekoga ko im je drag ili će pridobiti nekog partnera. Imamo kombinaciju straha od neizvesnosti i toga da vidovnjaci, beli magovi i ostali, ljudima govore samo najuopštenije stvari, koje su primenljive na svakoga. Svi mi želimo da budemo srećni, da imamo prijatne emocije, a vidovnjaci i gatare to kombinuju na vrlo kreativan način. Govore o tome šta će se dogoditi, a to su stvari koje bi, kad malo ogolite situaciju, mogle da se dogode svakome. Postoje i priče o ljudima koje pogađaju ‘sve u detalje’, ali i tu su stvari rastegljive, svi mi imamo slične probleme – ljubav, porodica, finansije, posao”, objašnjava Vorkapić Viček.

Dodaje i da popularnost vidovnjaka, nadrilekara, magova, govori dosta i o društvu, odnosno postoji veza sa društvenim krizama. To je najočiglednije bilo tokom devedesetih, kada su čak i u nacionalnom dnevniku gosti bili osobe koje su predviđale narednu godinu, a nije reč o političkim analitičarima. Vorkapić Viček to objašnjava nedostatkom sigurnosti u sutrašnjicu, koja je neophodna da bi osobe funkcionisale. Ako sigurnost izostane, veća je verovatnoća da se spas traži u nadrealnom.

Naša sagovornica ukazuje na to da je sasvim normalno da partneri koji su 15 godina u braku imaju probleme, i da će to reći i vidovnjaci. Samim tim, kako kaže, oni pridobijaju ljude, jer znaju da neko ko im se obraća uglavnom ima neki problem. U suštini, radi se o autosugestiji i placebo efektu.

“Autosugestija je jedna od najjačih stvari koje imamo u našem psihološkom biću. Neko vam kaže da vam je salio strah ili gledanjem u karte kaže da će sve biti u redu, vi iz toga izlazite pročišćeni, duboko i iskreno verujete, autosugestivno utičete na sebe da su problemi rešeni. Svako može da vam kaže da će sve biti u redu, ali vidovnjaci, magovi i ostali stvaraju priču oko sebe, dodaju dozu mističnosti, ezoterije, igranja sa onostranim i to onda daje određenu težinu svemu. Posle toga, kreće da radi autosugestija, vi kažete sebi da je sve dobro, a to ste mogli i bez svih seansi”, kaže sagovornica i zaključuje da danas svako može da plasira informacije, te da građani nisu edukovani da izaberu sigurne stvari.

Doktor Jakovljević o “isceliteljima”: Prevaranti poznaju psihologiju nemoći! (VIDEO)

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
304 Shares
304 Shares
Share via
Copy link