Novi Sad Vesti Novi Sad

Više novosadskih osnovaca u karantinu zbog sumnje na koronu

karantin

U više škola u Novom Sadu i okolini učenici i nastavno osoblje su na ispitivanju zbog sumnje na zarazu virusom korona, jer su bili u kontaktu sa zaraženima, saznaje 021.rs. Potvrđeno je da je đak iz Iriga negativan na virus korona.

Iako nema zvaničnih potvrda svih informacija koje se mogu čuti, ispituju se kontakti učenika i nastavnog osoblja iz OŠ “Jovan Popović”, OŠ “Jožef Atila”, Srednje medicinske škole, Gimnazije “Isidora Sekulić”, Mašinske škole i OŠ “Miroslav Antić” u Futogu, ali i dve škole u Sremu.

Iz nezvaničnih izvora, za 021.rs je rečeno da su deca iz OŠ “Jovan Popović” bila na takmičenju u Hrvatskoj u Puli gde su bili kontaktu sa osobom kojoj je dijagnostifikovana zaraza virusom korona. Ova deca su potom bila u kontaktu sa dvoje dece iz Srednje tehničke škole iz Rume, kao i sa detetom iz Srednje stručne škole “Borislav Mihajlović Mihiz” u Irigu.

Informacije da su pojedina deca u karantinu potvrdili su u školi “Jovan Popović” obaveštenjem na ulazu u kojem se navodi da je trenutno četvoro dece na ispitivanju. U pitanju su učenici prvog razreda, a testiranja su rađena na zahtev roditelja.

osnovna skola obavestenje

Takođe, zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje Milan Kovačević je za RTS potvrdio ranije danas da se ispituje stanje učenika u školi u Irigu. Podsetimo, direktorka Srednje stručne škole “Borislav Mihajlović Mihiz” u Irigu, Isidora Birinji, potvrdila je ranije za N1 da se kod učenika drugog razreda sumnjalo na prisustvo novog virusa korona.

On je od 23. do 26. februara boravio na školskom takmičenju u Puli. Po povratku u Srbiju, najpre se dobro osećao, ali je potom osetio simptome kašlja i prehlade. Od petka ne pohađa nastavu, rekla je Birinji.

“Sinoć su nam roditelji javili da će on biti primljen u Klinički centar Vojvodine zbog sumnje na prisustvo virusa covid 19. Uzorak je poslat na testiranje u Torlak i još nema potvrde da li je zaista u pitanju korona. Danas nam javljaju da se on dobro oseća”, rekla je ranije direktorka škole.

Da je potvrđeno da je šesnaestogodišnji učenik škole u Irigu zaražen virusom covid 19, bilo bi to prva obolela maloletna osoba u Srbiji. Budući da je Irig malo mesto, informacije su se brzo proširile, pa veliki broj učenika jutros nije došao na nastavu. U školi navode da su još ranije pojačali higijenske mere i dodaju da su danas, u dogovoru sa epidemiolozima, sve prostorije dezinfikovane.

U ostalim novosadskim školama su za sada u pitanju pojedinačni slučajevi učenika ili nastavnog osoblja koje je u karantinu zbog sumnje na kontakat sa nekim od zaraženih ili potencijalno zaraženih osoba, poput situacije iz OŠ “Jožef Atila” gde je jedna učiteljica stavljena u karantin.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja ukupan broj potvrđenih slučajeva virusa korona u Srbiji 24, od kojih je u Novom Sadu četiri. Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine Vladimir Petrović ranije je izjavio da se u Vojvodini nalazi nekoliko desetina građana u kućnoj izolaciji.

Svi u Zadrugu! Luksuzni karantin – ima brašna, ulja i papira za guzicu

PARTNERI SAJTA


55 Shares
Share via
Copy link