Novi Sad

Novi Sad ima sve veće probleme sa Spensom

spens

Problemi koje gradska vlast Novog Sada ima sa Sportsko-poslovnim centrom “Vojvodina”, poznatijim kao Spens, iz dana u dan su sve veći i veći.

Objekat se raspada, gubici su sve veći, a lokalni sportski uspesi sve ređi i skromniji. Košarkaši Vojvodine ispali su iz Prve lige i naredne sezone takmičiće se u rangu sa seoskim ekipama.

Podsetimo, košarka je oduvek tretirana kao sport pomoću kog će se u novosadskom sportskom zdanju organizovati vrhunski spektakli i privlačiti publika. Međutim, ovdašnji košarkaši su već duže vreme na svetlosnu milju daleko od Evrope, otprilike su na petoligaškom kontinentalnom nivou.

Troškovi ogromni, zdanje propada

Pitanje SPENS-a se s razlogom godinama poteže. Izgrađen u sasvim drugačijem vremenu, sa teško razumljivom logikom da pod svojim krovom udomi gotovo sve ovdašnje sportove, već odavno je veliki teret za budžet grada.

Uprkos dodatnim ulaganjima kontinuirano i sve brže propada. A održavanje aktivnosti godišnje košta između sedam i po i osam miliona evra.

Svojevremeno se procenjivalo da će se izdržavati izdavanjem komercijalnog prostora, čime se Novi Sad u startu lišio oko pet miliona evra po sezoni. Još dva miliona pristiže iz gradske kase putem plaćanja zakupa trenažnih termina za novosadske klubove, tek 0,35 miliona su samostalni prihodi objekta.

Kako su troškovi funkcionisanja oko osam miliona, nedostaje oko 0,7 miliona evra, što se tretira kao dug. Dodatni troškovi su i sve češća ulaganja u investiciono održavanje.

Bez argumenata

Kada je pre otprilike godinu i po dana lansirana ideja da se zdanje sruši i izgrade nove hale i bazeni, javnost je, dobrano podstaknuta opozicionim strankama, bila protiv. Bez ozbiljnijih argumenata, na buku.

Od tada je važeće mišljenje da bi objekat trebalo temeljito rekonstruisati i funkcionisanje učiniti mnogo jeftinijim, svesti čak na četvrtinu aktuelnih izdataka. Sa takve pozicije je i tokom predizborne kampanje Miloš Vučević predstavio maketu budućeg zdanja, piše Živan Lazić za 021.

Bila bi to totalna rekonstrukcija, promenile bi se sve instalacije, oplate, svi zidovi. Formiranje leda i zagrevanje bazena bilo bi neuporedivo savremenije i cenovno prihvatljivije, još više bi se preoblikovali sistemi za ventilaciju, osvetljenje, zagrevanje.

spens buduci izgled
Maketa budućeg izgleda Spensa

Zapravo, ostali bi samo noseći stubovi, novim pregradama bi se dobio strukturno drugačiji objekat od sadašnjeg.

Ideja je da se umanji ogroman neupotrebljivi prostor.

Prostor za IT kompanije

Ipak, da bi funkcionisanje bilo optimalno, predviđa se da Gradska biblioteka i još neke javne institucije manji deo aktivnosti izmeste na SPENS. Kako rad ovih institucija finansira grad, ne mali broj pratilaca promocije je premeštanje protumačio kao zaobilazno sufinansiranje sportskog zdanja.

Mada se predstavljanje rekonstruisanog sportskog zdanja odvijalo u duhu predizborne kampanje, mogla su se čuti dva nova momenta, od kojih bi svaki mogao da utiče na sudbinu objekta. Veliki su izgledi da se u SPENS-u ubuduće nađe i Centar za veštačku inteligenciju.

Zapravo, ne mali broj IT kompanija muku muči sa iznalaženjem prostora za proširena zdanja. Rad ovih firmi je takvog karaktera da podrazumeva intezivnu saradnju sa većim brojem zaposlenih na Univerzitetu, ponekad i sa studentima, pa je prirodno da budu locirani u blizini centralne vojvođanske školske i naučne institutcije.

Glasovi sportista

Međutim, slobodnog prostora je jako malo. Stoga se na promociji moglo čuti da bi trebalo razmotriti i mogućnost da se SPENS sruši, a prostor u celosti prenameni za potrebe kompanija vrhunskih u it branši.

Bila bi to prilika i da se odustane od koncepta petnaestak sportskih borilišta pod jednim krovom, a nove hale izgrade na tri, četiri lokacije. Time bi se i obogatilo nekoliko kvartova, a nova zdanja bi doprinela da pomalo zapušteni reoni poprime moderniji i urbaniji izgled.

Prilično neočekivano, na promociji su se glasovi za rušenje SPENS-a i izgradnju odvojenih objekata za pojedine sportove mogli čuti i od sportista, trenera, sportskih funkcionera. Reč je o strelovito ubrzanom razvoju tehnologije sportskih treninga.

Trend je takav da se, radi što racionalnijeg vežbanja, u trenažnu halu ubacuju sve brojnije pomoćne sprave, recimo “roboti” za vraćanje lopte posle prolaska kroz koš ili nakon što završe u mreži rukometnog gola.

Specijalizovane sportske dvorane

Novost bitno podiže kvalitet treninga, ali je nevolja što sprave korisne za rukometne smetaju prilikom odbojkaških ili košarkaških treninga, i obrnuto. Stoga se u svetu već deceniju, dve dominantno grade dvorane prilagođene potrebama samo jednog sporta.

Novine u tehnologiji treninga su takve da ih gotovo nije moguće upotrebljavati u sportski višenamenskoj hali. U budućnosti će biti jako teško da se treninzi bilo koja dva sporta odvijaju u istoj dvorani. Pogotovo kada je vrhunski sport u pitanju.

Dakle, savremene trenažne tehnologije su takve da “specijalizuju” i sportske dvorane. Kako su Velika i Mala dvorana od starta do današnjeg dana višefunkcionalne, tek treba videti koliko će i na koji način biti upotrebljive u vremenu koje dolazi.

Trenažni trendovi idu u prilog onima koji zastupaju mišljenje da je bolje dosadašnje zdanje srušiti, a nove sportske objekte podići na nekoliko lokacija. U svakom slučaju, slično kao u slučaju četvrtog mosta na Dunavu, pre bilo kakvog početka i pitanje Sportskog centra “Vojvodina” bilo bi dobro još jednom sagledati i izanalizirati u svim dimenzijama.

Kako bi Spens mogao da izgleda u budućnosti (video)

PARTNERI SAJTA


105 Shares
105 Shares
Share via
Copy link