Magazin Novi Sad

Novosadski opozicionari predstavili “Proglas o zaštiti životne sredine”

uno
Foto: 021.rs

Udružena novosadska opozicija (UNO) predstavila je “Proglas o zaštiti životne sredine u Novom Sadu”.

U dokumentu koji predstavlja prvi zajednički proizvod višemesečnog rada opozicije donose se smernice u vezi sa borbom za zaštitu sredine, a kojih će se stranke pridržavati ukoliko pobede na izborima, piše portal 021.rs.

Glavne teze programa su da neće biti seče drveća u gradu, osim ukoliko nije ugrožena bezbednost, da se neće smanjivati postojeće zelene površine, kao i da će se subvencionisati unapređenje energetske efikasnosti kako bi se smanjilo zagađenje.

Takođe, navedeno je i da će se graditi centralni prečistač otpadnih voda, da će se uvesti selekcija i reciklaža otpada i da će više novca biti uloženo u edukaciju stanovništva o važnosti očuvanja životne sredine.

Proglas su potpisali Demokratska stranka, Narodna stranka, Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana i Pokret za preokret, koje čine UNO – Udruženu novosadsku opoziciju.

Kako se navodi na početku dokumenta, jedan od razloga za njegovo donošenje, jeste to što su zabrinuti zbog pretećih posledica “masovne neplanske izgradnje i endemske korupcije zbog koje je sadašnja vlast trajno onesposobljena da definiše i vodi promišljenu, kompetentnu i efikasnu politiku u bilo kojoj oblasti društvenog života”.

– Naš cilj je da Novi Sad postane uređena, progresivna i solidarna zajednica ravnopravnih građana. U tom cilju ističemo da su pitanja zaštite životne sredine od posebnog značaja za sve u Novom Sadu i predlažemo konkretne mere koje stručna i savesna lokalna vlast može da preduzme kako bi pokrenula ciklus svestranog razvoja i unapredila kvalitet života u gradu – navodi se u proglasu.

Predsednica GO Stranke slobode i pravde Danijela Grujić navodi da je proglas nastao iz želje da se zaustavi dalje propadanje Novog Sada i da se građanima ponudi alternativa naprednjačkoj vlasti.

– Ovaj dokument potekao je iz Novosadskog ekološkog dijaloga novosadske opozicije koji je pokrenut još ranije i na njemu su radili stručnjaci zaštite životne sredine. Ovde su markirane najosetljivije ekološke teme u Novom Sadu, a sa njima želimo da uspostavimo najviše evropske standarde u ovoj oblasti – kaže Danijela Grujić dodajući da je ovo samo početak niza aktivnosti UNS-a.

Predstavnik Pokreta slobodnih građana Miroslav Ferenček poručuje da su građani poslednjih meseci svedoci “aktivne borbe za očuvanje životne sredine”.

– Na ulici imamo borce za vodu, vazduh i zemlju, a neki kažu da opozicija pokušava da podrškom njima skupi jeftine političke poene. Takvima bih postavio pitanje – zar se sve to ne zove zelena politika? Vlast ljude na ulici predstavlja kao neke teroriste i laž je da bi ekonomija propala ako bi se nekome oduzele licence za rudarenje. Mi podržavamo građane koji se bore, jer to je i lokalna borba, a ovo naše potpisivanje programa o zaštiti sredine je važno, jer je to prvi rezultat rada opozicionih stranaka na lokalnom nivou. Nismo se bavili samo pojedinačnim rešenjima koje će doneti pogodnosti nekim građanima, kao što se moglo videti na prezentaciji novog Generalnog urbanističkog plana Novog Sada, već rešenjima koja su tu za sve građane Novog Sada – smatra Ferenček.

Kako je najavljeno, Novosađani će moći detaljnije da se upoznaju sa dokument na tribinama koje će uskoro organizovati UNO, a na kojima će se voditi razgovori sa autorima proglasa, kao i o idejama o očuvanju zaštite životne sredine u Novom Sadu.

Prekinuta prezentacija “Novog Sada na vodi”, direktor “Urbanizma” uvređeno napustio prostoriju

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link