Novi Sad Vesti

Novi Sad ne odustaje od borbe – na blokadama i ove subote

novi-sad-protest-2
Foto: Luftika

Na jučerašnjem sastanku 40 inicijativa i ekoloških pokreta odlučeno je da će se blokada kružnog toka na uglu Bulevara Evrope i Bulevara patrijarha Pavla u Novom Sadu održati, uprkos povlačenju Zakona o eksproprijaciji.

Blokada je najavljena za subotu 11. decembar, u 14 časova.

Udruženja dodaju da jedan od glavnih zahteva nije ni blizu rešenja, a to je problem kompanije Rio Tinto.

– Mi se držimo te blokade koju smo isplanirali bez obzira na razvoj događaja. Samo ćemo ostati na ovoj blokadi i naglasiti da se eventualne buduće akcije moraju usmeriti u pravcu konačnog rešenja problema vezanih za Rio Tinto, odnosno ugovora koji su i dalje nepoznati javnosti, a imamo informacije da postoje, kao i da rešimo projekat ‘Jadar’, odnosno da taj projekat izađe iz prostornog plana Loznice – objašnjava Vesna Galečić iz Udruženja OSNA za 021.rs

Ekološki ustanak sa više od 40 inicijativa, pokreta i aktivista na sastanku je doneo odluku da nastavi blokade saobraćajnica u Srbiji u subotu. U obaveštenju su pozvali policiju da mirno i zakonito obezbedi njihove skupove, da ne vrše bilo kakav vid represije i zastrašivanja, ali i da poništi nelegalne prekršajne prijave ka građanima, jer nisu legitimisani.

Podsećamo, predstavnik Pokreta “Kreni-promeni” Savo Manojlović izjavio je da ukoliko vlast u petak ispuni obećanje i izvrši izmene Zakona o referendumu, oni će održati svoju reč i skloniti se sa blokada.

Manojlović je sinoć za televiziju N1 kazao da taj pokret priprema naredni korak vezan za kampanju kompanije Rio Tinto, koji će biti objavljen na društvenim mrežama.

Govoreći o drugim organizacijama koje su najavile da neće odustati od blokada, Manojlović je ocenio da niko nema monopol na proteste i da svako ima legitimno pravo da zastupa svoje stanovište.

Nemamo šta da slavimo, ovo nije nikakva pobeda. Ovo je samo Vučićev remi

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

242 Shares
242 Shares
Share via
Copy link