Novi Sad

Novi Sad ima najviše biciklista, ali i najviše povređenih

U periodu od 2016. do 2018. godine, u Novom Sadu su se dogodile četiri saobraćajne nezgode sa smrtnim ishodom i još 500 udesa sa povredama, a u kojima su akteri bili biciklisti.

Kako piše „Dnevnik“, biciklisti najčešće stradaju u udesima u kojima je drugi učesnik putnički automobil (55), a zatim u sudarima sa teretnim vozilima (21). Povećano stradanje biciklista karakteristično je za stariju populaciju, a može se uočiti i da najviše stradaju muškarci.

Saobraćajne nezgode s poginulim biciklistima se najviše događaju u leto i jesen, a avgust je najkritičniji mesec.

Najveći broj saobraćajnih nesreća s nastradalim biciklistima događa se radnim danima i to tokom dela dana kada je stanovništvo radno aktivno, odnosno od 7 do 20 časova. Nezgode sa učešćem biciklista više se događaju u naselju nego van njega.

Novi Sad je inače grad sa najviše povređenih biciklista u saobraćajnim nezgodama, a slede ga Sombor, Subotica i Šabac, dok je najviše poginulih biciklista u Šapcu.

Na teritoriji Srbije se godišnje registruje oko 1.700 saobraćajnih nezgoda u kojima je jedan od učesnika bio biciklista, što je pet procenata svih saobraćajnih nezgoda.

U proseku, u toku jedne godine pogine oko 50 biciklista i bude povređeno 1.500, što znači da je svako jedanaesto i svako trinaesto povređeno lice biciklista.

Biciklana – novo mesto u Novom Sadu za ljubitelje dvotočkaša i zdravog života

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

47 Shares
Share via
Copy link