Magazin Novi Sad

Građevinski haos u Novom Sadu: Rušili staru kuću da bi zidali novu, zid pao na dečju sobu i tu mukama nije kraj

zgrada Mornarska 49
Foto: Lična arhiva

Prilikom rušenja stare kuće u Mornarskoj ulici na Telepu, kako bi se na tom mestu izgradila stambena zgrada, oštećena je susedna zgrada u broju 49. Srećom, niko nije povređen iako je zid pao na deo stana porodice Vučenić i to baš gde je dečja soba. Ovaj incident je samo deo problema sa kojima se susreću stanari ove zgrade. Dolaskom novog investitora, shvatili su da je njihova zgrada 30 cm u tuđem posedu, sa obe strane, ali i da nemaju pravo da koriste šest parking mesta, već samo tri.

– Radnici su rušili susednu kuću tako da je ceo zid pao na naš zid. Srušena su nam balkonska vrata i uništena je klima. Obraćali smo se građevinskoj inspekciji koji su izašli na teren tek na peti poziv. Investitor Milenković je odmah došao, doneo novu klimu i dogovoreno je da će se rešiti i ostali trošak – kaže stanar Dominik Vučenić.

mornarska ruševina
Foto: Lična arhiva

I drugi stanari se žale na bahatost majstora koji su radili na rušenju susedne zgrade. Tako se u stanu porodice Stojković posle njihovih radova pojavila vlaga u sobi.

– Nisu vodili računa i začepili su nam oluk. Kada je bila kiša, voda nije imala gde da otiče i počela je da ulazi u zid. Sad imamo vlagu i ogromnu fleku na zidu – kaže stanarka Stojković.

zid vlaga
Foto: Lična arhiva

Ostali bez 3 parking mesta

Stanari ove grade u mirnom delu Telepa kupili su stanove pre 10 godina. Tadašnji investitor im je prodao stanove sa pripadajućim parking mestom. Tako da je za svih 6 stanova, koliko ih i ima u toj zgradi, obezbeđeno parking mesto. Međutim, ispostavilo se da to nije tako.

– Stari investitor je prodao svoj plac novom investitoru, koji sada polaže pravo na naš deo dvorišta i time mi ostajemo bez 3 parking mesta. Pozvao je geometra, izmerio i ima crno na belo da je to njegova svojina. Mi naravno tu ne možemo ništa, iako nam u kupoprodajnom ugovoru piše da kupujemo stan sa pripadajućim parkng mestom. Konsultovali smo advokata i nažalost, taj podatak u ugovoru ne znači ništa, jer termin „pripadajuće“ parking mesto može da se tumači različito – kaže stanarka Zorica, i dodaje da su oni sve to saznali tek nedavno.

klima
Foto: Lična arhiva

Ušli 30 cm kod komšije

U razgovoru sa investitorom Milenkovićem koji zida novu zgradu pored njihove, stanari Mornarske su saznali i da su ušli u njegov posed 30 cm, a takođe da im zgrada ulazi isto toliko u posed drugog komšije.

– Pitamo se samo ko je to merio, ko je izdavao dozvole, ko je to omogućio da se tako radi. Mi smo kupili gotove stanove, platili i uselili se. Nije naše bilo da o tome brinemo. Naša zgrada sada ulazi po 30 cm sa obe strane kod komšija i oni će nam to naravno oduzeti. Već smo izgubili tri parking mesta i deo dvorišta, a kad dođe novi investitor sa druge strane, imaće puno pravo da uzme svojih 30 cm. To nama stanarima iziskuje velike troškove, jer je tu ograda, za koju ćemo onda mi morati da platimo izradu – objašnjavaju stanari.

ograda mornarska
Foto: Lična arhiva

Razmišljamo da se odselimo

Od mirnog života u predivoj maloj vile, sa samo 6 stanova, parkingom i sopstvenim dvorištem, život u ovoj zgradi je postao nemoguć, tvrde stanari.

– Ovo je mala ulica sa porodičnim kućama i tu nema mesta za parking. Svako parkira ispred svoje kuće ili u dvorištu. Pošto mi nemamo gde da parkiramao u dvorištu zgrade, parkiramo ispred tuđih kuća, pa dolazimo u sukob sa komšijama. Život je postao nepodnošljiv i dolazimo u situaciju da se odselimo, jer strepimo šta ćemo novo saznati, a što nam nije predočeno kupovinom stanova pre 10 godna – očajni su stanari Mornarske 49.

Izmenjeni lični opis Novog Sada: Od najzelenijeg grada do pustinjskog pejzaža

Reklama
14 Shares
Share via
Copy link