Novi Sad

Mural velikom naučniku osvanuo u centru grada (FOTO)

Impozantni mural sa likom velikog srpskog naučnika Mihajla Pupina osvanuo je na zgradi u centru Novog Sada. Pupin Novosađane posmatra sa objekta koji se na lati na uglu ulice Ilije Ognjanovića i bulevara koji nosi ime upravo ovog slavnog izumitelja.

Mural je oslikan u okviru Dana američke kulture, koji se održavaju u Novom Sadu. Na oslikavanju su zajednički radili umetnici iz SAD, Marthalicia Matarrita, Dister Rondon i novosadski ulični umetnik Uroš Štrboja.

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić je ocenio da ulična umetnost ima važno mesto u kulturi grada i da je veliko zadovoljstvo ugostiti umetnike svetskog ranga.

– Pupin je jedan od naših velikana čija su dela od značajna za ceo svet, i možemo samo biti zadovoljni što smo mu i na ovaj način odali počast. On je dobar deo života proveo u Njujorku i sada su Njujorčani u Novom Sadu oslikali ovaj imponzatni mural. Cilj Evropske prestonice kulture, ali i Uprave za kulturu Grada jeste da ujedini umetnike, kulturne poslenike, organizacije i ustanove oko projekata koji će pozitivno uticati na kvalitet života, uz uključivanje građana u društveno-kulturne procese – istakao je Rožić.

Mihajlo Pupin rođen je 1854. godine u selu Idvor u Banatu. Školovao se u svom rodnom mestu, potom u Crepaji, Pančevu, Pragu, a u 20. godini života se seli u Ameriku.

Pupin ima 24 prijavljena patenta, a poznat je po “Pupinovom kalemu” koji je omogućio telefonske razgovore na velikim udaljenostima. Bio je profesor na Univerzitetu Kolumbija, nosilac je nekoliko značajnih odlikovanja, a 1924. godine dobio je Pulicerovu nagradu za autobiografiju “Od pašnjaka do naučenjaka”.

Oslikavanje murala u Novom Sadu podržali su Grad Novi Sad i Američka ambasada u Beogradu.

Pogledajte najlepše novosadske grafite

Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

147 Shares
147 Shares
Share via
Copy link