Koronavirus Novi Sad

Novi Sad ponovo beleži rekordan broj obolelih, registrovan još 131 slučaj

klinicki-centar-vojvodine-rojters

U Vojvodini je u prethodna 24 časa registrovano novih 187 obolelih od kovida-19, od kojih u Novom Sadu 131.

U Institutu za javno zdravlje Vojvodine navode da je broj novozaraženih u pokrajini nešto manji u odnosu na prethodne dane, ali je u Novom Sadu rekordan od početka epidemije.

Od početka epidemije u Vojvodini su registrovana 3.982 slučaja, koji su potvrđeni PCR metodom, od kojih je u Novom Sadu 1.697, piše 021.

“Epidemiološka situacija u Vojvodini u celini se ocenjuje kao nepovoljna. Zdravstveni sistem pokrajine je pod velikim opterećenjem i ako se ovaj trend ne zaustavi kapaciteti kojima raspolaže će ubrzo biti prevaziđeni”, navode u Institutu.

Pozivaju sve na neophodno hitno sprovođenje proglašenih mera kontrole prenošenja bolesti i usporavanje izrazito rastućeg trenda obolevanja.

Institut za javno zdravlje apeluje na građane Vojvodine da se ponašaju odgovorno i preporučuje da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi, kao što su:

1. Poštovanje fizičke distance od najmanje 1 metra;

2. Izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi veliki broj ljudi, poput ugostiteljskih objekata u kasnim satima, različitih proslava, zabava gde se peva i glasno govori, gde dolazi do bliskog kontakta, jer se time omogućava prenos veće količine klica i pojava teže kliničke slike;

3. Nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru gde je veći broj ljudi (javni prevoz, kafići, restorani, pijace i sl.);

4. Obavezno nošenje maske za hronične bolesnike i starije od 65 godina i na otvorenom;

5. Redovno pranje ruku odnosno upotreba dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola;

6. Preporučuje se osobama koje su bile u kontaktu sa potvrđenim slučajevima da ostanu u izolaciji 14 dana od poslednjeg kontakta.

Ova 3 grada su posle Beograda najveća žarišta koronavirusa u Srbiji

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


10 Shares
Share via
Copy link