Magazin

Video iz Novog Pazara na kojem bager čisti reku je toliko potresan da bi ga trebalo zabraniti

<img src="https://i.ytimg.com/vi/ViZiNbMTSUA

Obilne padavine koje su pogodile našu zemlju poslednjih dana ponovo su napravile probleme širom Srbije, kada su se reke i potoci izlili u velikom broju mesta i stvorili scene katastrofe kakve smo prečesto gledali poslednjih godina.

Obilne padavine koje su se pretvorile u poplave zadesile su i Novi Pazar, a prirodnoj katastrofi doprinelo je i isplivavanje deponija stvorenih pored mostova reka.

Snimak koji je nastao tokom ponedeljka na obali Jošanice prikazuje bager koji sa jedne strane mosta prebacuje đubre na drugu stranu i ispušta ga pravo u reku, umesto u kamion koji bi to smeće odložilo na deponiju.

Smeće sa Jošanice tako je nesmetano nastavilo svoj put nizvodno.

“Blic” od nadležnih saznaje da takav postupak ima i svoj stručni naziv – “razmuljavanje” i da je bagerista zapravo ovim potezom sprečio dodatno izlivanje vode.

Najveću štetu u Novom Pazaru, izazvanu poplavama, predstavljaju upravo uništeni mostovi. A ovaj most na reci Raški (ne na Jošanici kako je to prvobitno objavljeno) spasen je, tvrde u Štabu za vanredne situacije, upravom dejstvom bageriste.

Kako su objasnili za “Blic”, u pitanju je svojevrsno “razmuljavanje”: kašika bagera treba da razbije čep koji se stvorio od mulja, nanesenih balvana i drugih gabaritnih predmeta, kako bi voda mogla da proteče, a ne da se izlije.

Kako navode, zagrabivši mulj, kašika bagera usput je pokupila i nakupljeno smeće, koga su lokalne reke prepune, a činjenica da nije odloženo na obalu ili u kamion, koji bi ga prevezao do smetilišta, opravdana je činjenicom da je u pitanju vanredno stanje.

“Kako bi se što hitnije reagovalo i sprečilo izlivanje reka i plavljenje kuća, angažovana je sva raspoloživa mehanizacija javnih i privatnih preduzeća i upućena na kritične tačke. U ovom slučaju se verovatno radi o bageru privatne firme koji je angažovan na čišćenju korita Raške u naselju Selakovac, kod takozvanog Hadžibulića mosta”, kazao je juče za “Blic” jedan od članova Štaba za vanredne situacije.

On nije međutim mogao da objasni zašto je smeće ponovo bacio u reku, a ne na obalu.

“Verovatno je vozač u tom trenutku razmišljao samo kako da ukloni taj ‘čep’ koji se stvorio i spreči izlivanje Raške, bez razmišljanja da će te flaše možda negde nizvodno napraviti neki problem”, kaže za “Blic” jedan od članova Štaba za vanredne situacije.

Srbija ponovo pliva, a gde su sad vojska da pomogne, crkva da zbrine, država da utopli i nahrani?

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
87 Shares
Share via
Copy link