Magazin

Video iz Novog Pazara na kojem bager čisti reku je toliko potresan da bi ga trebalo zabraniti

novi pazar

Obilne padavine koje su pogodile našu zemlju poslednjih dana ponovo su napravile probleme širom Srbije, kada su se reke i potoci izlili u velikom broju mesta i stvorili scene katastrofe kakve smo prečesto gledali poslednjih godina.

Obilne padavine koje su se pretvorile u poplave zadesile su i Novi Pazar, a prirodnoj katastrofi doprinelo je i isplivavanje deponija stvorenih pored mostova reka.

Snimak koji je nastao tokom ponedeljka na obali Jošanice prikazuje bager koji sa jedne strane mosta prebacuje đubre na drugu stranu i ispušta ga pravo u reku, umesto u kamion koji bi to smeće odložilo na deponiju.

Smeće sa Jošanice tako je nesmetano nastavilo svoj put nizvodno.

“Blic” od nadležnih saznaje da takav postupak ima i svoj stručni naziv – “razmuljavanje” i da je bagerista zapravo ovim potezom sprečio dodatno izlivanje vode.

Najveću štetu u Novom Pazaru, izazvanu poplavama, predstavljaju upravo uništeni mostovi. A ovaj most na reci Raški (ne na Jošanici kako je to prvobitno objavljeno) spasen je, tvrde u Štabu za vanredne situacije, upravom dejstvom bageriste.

Kako su objasnili za “Blic”, u pitanju je svojevrsno “razmuljavanje”: kašika bagera treba da razbije čep koji se stvorio od mulja, nanesenih balvana i drugih gabaritnih predmeta, kako bi voda mogla da proteče, a ne da se izlije.

Kako navode, zagrabivši mulj, kašika bagera usput je pokupila i nakupljeno smeće, koga su lokalne reke prepune, a činjenica da nije odloženo na obalu ili u kamion, koji bi ga prevezao do smetilišta, opravdana je činjenicom da je u pitanju vanredno stanje.

“Kako bi se što hitnije reagovalo i sprečilo izlivanje reka i plavljenje kuća, angažovana je sva raspoloživa mehanizacija javnih i privatnih preduzeća i upućena na kritične tačke. U ovom slučaju se verovatno radi o bageru privatne firme koji je angažovan na čišćenju korita Raške u naselju Selakovac, kod takozvanog Hadžibulića mosta”, kazao je juče za “Blic” jedan od članova Štaba za vanredne situacije.

On nije međutim mogao da objasni zašto je smeće ponovo bacio u reku, a ne na obalu.

“Verovatno je vozač u tom trenutku razmišljao samo kako da ukloni taj ‘čep’ koji se stvorio i spreči izlivanje Raške, bez razmišljanja da će te flaše možda negde nizvodno napraviti neki problem”, kaže za “Blic” jedan od članova Štaba za vanredne situacije.

Srbija ponovo pliva, a gde su sad vojska da pomogne, crkva da zbrine, država da utopli i nahrani?

87 Shares
Share via
Copy link