Magazin

Mirjana i Dejan kažnjeni zbog slike ovaca na Fejsbuku, koja je smrtno uvredila odbornike (FOTO)

Mirjana Ilić i Dejan Janić iz Mladenovca novčano su kažnjeni, nakon što su na društvenoj mreži Facebook objavili sliku tora sa ovcama.

Kako prenosi portal Danas, sporna fotografija prikazuje ograđeni prostor sa ovcama, iznad kojeg je raširen baner „Skupština Opštine Mladenovac“.

Da čitava situacija bude još bizarnija, fotografija je autentična, nastala je pre više godina i čak je bila na zvaničnom sajtu opštine, ali su je mladenovački zvaničnici doživeli kao uvredu i tužili Mirjanu i Dejana.

Kada su Mirjana i Dejan postavili sliku kao profilnu fotografiju Fejsbuk grupe „Alo, Mladenovac“, mladenovački odbornici iz redova naprednjaka našli su se uvređenim, a administratori Fejsbuk stranice su, prema presudi, prekršili Krivični zakonik i kažnjeni su „opomenom“ za krivično delo uvrede u novčanom iznosu od 3.000 dinara.

Administratori Fejsbuk stranice „Alo, Mladenovac“ Mirjana Ilić i Dejan Janić su iznenađeni sudskom presudom, koju smatraju presedanom, a najavljuju i da će se žaliti na odluku suda.

„Još uvek nisam sigurna da li treba da se smejem ili da plačem. Ne zbog visine kazne, odnosno ‘opomene’, koja je smešna, nego zbog sramotnog obrazloženja koje je potpisao sudija. U međuvremenu, dobila sam nekoliko izjava opozicionih odbornika da oni nisu uvređeni, ali, druga stvar je zastrašujuća. Ovaj slučaj očito treba da širom otvori vrata partijskim sudovima zahvaljujući kojima će svi oni koji nisu članovi vladajuće koalicije biti de fakto označeni kao građani drugog reda“, smatra Mirjana Ilić.

Dejan Janić za „Danas“ dodaje da tužbu smatra neodgovornim ponašanjem grupe ljudi koja zarad vršenja vlasti ne preza od gaženja osnovnih ljudskih prava i sloboda, „pritom izvrćući celokupan državni i društveni sistem, koristeći i vršeći nedopustiv pritisak na instituciju suda, zakona i Ustava“.

Mladenovački novinar Aleksandar Bećić kaže za „Danas“ da nikada do sada nije čuo da se donosi presuda da neko plati novčanu kaznu za „opomenu“, niti da se kažnjava zbog autentične i zvanične fotografije. On objašnjava da je fotografija nastala pre Fejsbuka, na mladenovačkom stočarskom vašaru i do je dugo vremena bila okačena na zvaničnoj internet prezentaciji SO Mladenovac.

„Interesantno je kako je postupajući sudija u slučaju Mirjane i Dejana napisao kako su njih dvoje pri čistoj svesti uvredili odbornike Opštine Mladenovac, a na suđenju kom sam prisustvovao, jedan od opozicionih odbornika, Dejan Čokić iz SZS, izjavio je da nije uvređen. Zanimljivo je i da je jedan od uvređenih, naravno, član SNS – veterinar. Na sudu je izjavio kako se zna da su u narodu ‘ovce prihvaćene kao glupe životinje“, poručuje Bećić.

Za jednog od osnivača pokreta „Samo jako“ Stevana Vlajića, čitav sudski proces u maloj sredini dodatno obeshrabruje ljude da se uključe u politička dešavanja, posebno ukoliko se zna da su sa druge strane nekažnjivi ljudi, jer tužioci nisu našli osnov da podignu tužbe protiv nekoliko identifikivanih lica iz lokalnog SNS-a zbog prebijanaja opoziciono orijentisanog građanina Predraga Perućice 2016. godine, a ni protiv većnika Veljka Lukić zbog više verbalnih i fizičkih napada na mladenovačkog novinara Milana Jankovića.

Zlatna medalja za poltronstvo odlazi u ruke Vanje Udovičića (VIDEO)

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

208 Shares
208 Shares
Share via
Copy link