Magazin

Transkript razgovora Novaka sa graničnom policijom: Tražite mi dodatne informacije u 4 ujutru?

novak-djokovic
FOTO: TANJUG/AP

Nakon što je Federalni sud u Melburnu poništio odluku Vlade Australije o ukidanju vize prvom teniseru sveta Novaku Đokoviću, objavljeni su transkripti njegovih razgovora sa graničnom policijom.

Đoković je u sredu uveče po lokalnom vremenu doputovao u Melburn, posle dobijanja medicinskog izuzeća za učešće na prvom grend slem turniru ove sezone, Australijan openu.

Odmah po dolasku ukinuta mu je viza, i nakon nekoliko sati ispitivanja granične policije smešten je u hotel, koji služi kao prihvatni centar za migrante.

On je u razgovoru sa graničnom policijom, na pitanje koji je razlog njegovog dolaska u Australiju, rekao da je „profesionalni teniser“ i da je glavni razlog dolaska učešće na Australijan openu, dok je na pitanje da li je vakcinisan protiv koronavirusa, kazao da nije.

Prvi teniser sveta je dodao da je dva puta bio zaražen koronavirusom, u junu 2020. i 16. decembra 2021. godine, što potvrđuje test urađen na beogradskom Institutu za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“, koji je takođe objavljen.

Đokoviću su iz granične policije rekli da mu viza nije odobrena, kao i da ima 20 minuta za dodatne argumente.

– Dakle, dajete mi zakonskih 20 minuta da pokušam da pružim dodatne informacije koje nemam? U četiri sata ujutru? Mislim, doveli ste me u veoma nezgodnu situaciju u kojoj u četiri ujutru ne mogu da pozovem predsednika Teniskog saveza Australije, ne mogu da stupim u kontakt sa bilo kim iz vlade Viktorije preko Teniske federacije – rekao je Đoković.

On je dodao da je sve što je zatraženo od dokumentacije priložio prilikom dolaska.

– I ne bih sedeo ovde ispred vas da nisam poštovao sva pravila i propise koje je postavila vaša vlada. Tako da ja ne znam šta ovo znači… meni je to malo šokantno, da mi dajete obaveštenje o ukidanju vize, na osnovu čega? – pitao je Đoković.

Sudija Entoni Keli presudio je danas da je odluka o ukidanju vize „nerazumna“, naložio je da Vlada Australije plati sve troškove i da se Đoković pusti na slobodu u roku od 30 minuta.

U međuvremenu su na pojedinim medijima objavljene informacije da Đokoviću preti novo hapšenje i deportacija.

Đoković bi trebalo da učestvuje na Australijan openu, koji je do sada osvajao rekordnih devet puta, a taj turnir počinje 17. januara.

Haos ispred Novakove zgrade, policija upotrebila suzavac (VIDEO)

Izvor: Beta

OGLAS

60 Shares
Share via
Copy link