Lifestyle Magazin

Sujeverja i običaji: Šta bi trebalo da izbegavate, a šta obavezno da uradite kad otkuca ponoć?

nova godina doček
Foto: Getty images

Kada bi nas naše bake ili mame upozorile da je “sutra crveno slovo” nije svakome bilo svejedno kada na taj dan posegne za peglom ili, na primer, ode na neko od kupališta.

Da se nešto u posebne dane “ne valja” čuli ste makar jednom u životu, a da li ste znali da ima običaja i sujeverja koje prate i najluđu noć?

Šta bi to trebalo da izbegavate, a šta da uradite oko Nove godine?

– Obavezno je ljubljenje dragih osoba u ponoć. Ljubljenje i čestitanje doneće vam emotivnu povezanost i bliskost sa tim osobama i u narednoj godini.

– Da biste u sledećoj godini imali dosta hrane i novca, bogato treba da je dočekate. Dakle, frižider treba da bude pun, a u svaki od novčanika u kući stavite bar malo novca. Takođe, u Novu godinu ne treba ulaziti sa dugovima ili neplaćenim računima.

– Kao i za Božić, kada je prva osoba koja nam ulazi u kuću položajnik, isto je tako bitno i ko će vam prvi zakoračiti u kuću nakon Nove godine. Ta osoba bi trebalo da ispunjava nekoliko kriterijuma, pre svega da kuca i da bude rado primljena u kuću. Bilo bi dobro da donese neki mali poklon. Poželjno je da to bude malđi, lep muškarac i niko ne bi smeo da izlazi iz kuće pre nego što on stigne. Takođe, ne bi trebalo da izađe na ista vrata na koja je ušao i nije poželjno da ima plavu ili crvenu kosu.

– Poželjno je da se za Novu godinu jede prasetina i kupus. To ima uporište u narodnim verovanjima. Za razliku od krave koja je mirna životinja, prase je dinamična. Zato se veruje da će oni koji za novogodišnje veče jedu prasetinu napredovadi u idućoj godini. Takođe, ne bi trebalo da jedete piletinu i ćuretinu. Razlog za ove je što se ove životinje u mnogim kulturama smatraju “prljavim”. Zapravo, ta “prljavština” izraz je siromaštva.

– Trebalo bi prvog januara da uradite nešto što će označavati da će i u sledećoj godini biti posla. Ipak, ne treba preterivati, jer ako radite mnogo, a naročito ako započinjete neku novu aktivnost to znači da u narednoj godini nećete imati uspeha.

– Za novogodišnje veče bilo bi dobro da obučete nešto novo. Takođe, poznato je da je da treba obući crveni donji veš, jer on donosi sreću u ljubavi.

– Otvorite vrata i prozore i pravite dosta buke. Otvoreni prozori omogućuju lakši odlazak stare godine i dolazak nove. Bukom i veseljem se teraju zli duhovi pa se potrudite da bude što jača!

– Bebe koje se rode 1. januara smatraju se “decom sreće”

– Ne bi trebalo da iznosite ništa iz kuće prvog januara. To znači bukvalno ništa pa čak ni smeće.

– Prvog dana Nove godine ne bi trebalo da perete veš ili sudove da ne bi, prema verovanjima, neko u narednoj godini “nestao iz kuće”.

– Pazite da nešto ne polomite prvog januara, jer se to smatra lošim znakom. Isto tako, izbegavajte plakanje, jer se veruje da će vas pratiti tokom cele godine.

Postoje verovanja vezana i za vremenske prilike prvog januara

– Ukoliko vetar toga dana duva sa juga, znači da će ta godina biti dobra i bogata.

– Ukoliko duva sa severa cela godina će biti loša i sa hladnim vremenom.

– Ukoliko duva sa istoka, godina će doneti nestašice i nevolje.

– Ukoliko vetar pak duva sa zapada, biće dovoljno ribe i mleka, ali će neka važna svetska figura umreti.

– Ukoliko vetra uopšte nema čeka nas vesela i bogata godina.

To su samo neki od običaja i sujeverja za Novu godinu i treba ih pre svega shvatiti kao zabavu. Ako vam se nešto od navedenog dopada, ispoštujte, ali ne dozvolite da vam makar šta utiče na proslavu.

Izvor: Novagod.com

U ovih 5 država se Nova godina ne slavi 1. januara

Čitajte Luftiku na Google vestima

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

67 Shares
Share via
Copy link