Lifestyle Magazin

Žene na more i te kako idu same! Olivera iz Niša u Grčkoj otkrila i drugu stranu letovanja

olivera-pavlovic
Foto: Privatna arhiva

– Srela sam lepu, dobru i kreativnu sebe. Srela sam naravno i neke svoje slabosti, kaže Nišlijka koja se odvažila da na more ode – sama.

Mnogima pomisao na letovanje bez društva budi osećaj nelagode, jer su većini prva asocijacija na more romantične večeri sa partnerom, lud provod sa prijateljima ili uživanje sa porodicom. Olivera Pavlović iz Niša, međutim, otkrila je drugu stranu letovanja i ujedno bolje upoznala sebe, piše Zadovoljna.rs.

Foto: Privatna arhiva

– Još u autobusu sam upoznala gospođu koja je dva puta sama išla na more. Upoznala sam i jedan opušten stariji bračni par sa kojim sam provela jedno popodne na plaži i još jedan par mojih godina iz sobe do moje, pa smo često ujutru na terasi zajedno pili kafu.

Svi oni su znali da sam sama došla na more i to im je bilo kul. A i na izletu do Skijatosa upoznala sam studentkinju iz Beograda koja je takođe došla sama na letovanje – priča Olivera iz Niša o svom boravku u Grčkoj.

Dakle, žene na more i te kako idu same, ali nekako čim se pomene ta tema, javi se i pitanje ima li straha, neprijatnosti, dosadnih udvarača.

– Ja inače često idem sama na bazen, u šoping, bavim se planinarenjem pa mi nije strano ni da odem sama na planinu, da vozim sama bajs u šumi i slično. Nemam strahove te vrste, jer se osećam sigurno i dobro u svojoj koži i volim život i slobodu.

Ni na moru nisam imala strah da će nešto loše da mi se desi. Isključivo me vodila želja da se nauživam i nagledam lepote, a što kažu – kako zračiš, tako i privlačiš.

Tako sam samo na lepe stvari nailazila i dobre ljude upoznavala i nisam imala nikakvih neprijatnih iskustava. Što se dosadnih udvarača tiče, njih svugde ima, uopšte nije potrebno da odete na more da biste ih sreli.

A dešava se da usput u celoj toj gužvi nabasate i na nekog zanimljivog, zar ne – priča Olivera.

solo na moru 3
Foto: Privatna arhiva

Tu su i druge prednosti kad idete na more solo.

– Sami organizujete svoje vreme. Volim ranije da ustanem i da ceo dan aktivno provedem napolju, a to je nekada nemoguće ako putujete sa nekim ko voli duže da spava i da se zabode na jednom mestu na plaži svih 10 dana.

Pritom, malo sam opet upoznavala sebe.

Ispitivala svoje granice. Popričala sama sa sobom. Smejala se sebi. Puno sam razmišljala. Srela naravno i neke svoje slabosti. Srela takođe i lepu, dobru i kreativnu sebe.

Puno sam plivala, pročitala knjigu, išla u duge šetnje, pronalazila lepe, puste plaže. A usput sam se izveštila i da samu sebe fotografišem – smeje se Olivera.

Foto: Privatna arhiva

Ipak, ona kaže da se u svemu izdvaja i jedan nedostatak.

– Kada idete sami na more, plaćate smeštaj za dvoje. Mislim da bi agencije i vlasnici apartmana konačno morali međusobno da porade malo na ideji da se snize cene ili da u najmanju ruku izdaju jednokrevetne sobe ljudima koji iz nekog razloga odu sami na letovanje.

Kad se sve sagleda, Olivera bez trunke dvoumljenja kaže da bi ponovila to iskustvo.

Daleko od toga da sam neko asocijalno biće, naprotiv, volim ljude i život sa ljudima. Ali ne možete baš sa svakim da putujete. Ipak, zanimljivo je da su prijatelji, poznanici, kolege sa posla – svi do jednog pozitivno odreagovali, naročito žene.

I svim ljudima dobre volje i otvorenog srca toplo preporučujem da na svoju “must do” životnu listu ubeleže i to da makar jednom u životu odu sami na letovanje, kaže sagovornica potrala Zadovoljna.rs.

Saveti za bezbrižno letovanje: Bezbednost na prvom mestu

Sandra Žigić

Lingvistkinja bačena u novinarsku vatru. Zaljubljenica u umetnost, mediteranske gradiće i kulinarstvo. Reči i začine biram pažljivo

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

2.6K Shares
2.6K Shares
Share via
Copy link