Magazin Putovanja

Saveti za bezbrižno letovanje: Bezbednost na prvom mestu

Spakovan kofer

Većina zemalja je ukinula, ili bar ublažila, mere za suzbijanje širenja epidemije. Radujemo se prvom “normalnom” letovanju posle dosta vremena. Međutim, naš savet je da, uprkos uzbuđenju, pripreme za odmor ipak ne zbrzate. 

Ushićeno ste izabrali željenu destinaciju, kupili sve što je potrebno, koferi čekaju… pravi je trenutak da razmislite o bezbednosti. Da, letovanje je idealno za opuštanje i uživanje, ali se lako može pretvoriti i u pravu noćnu moru ako ne preduzmete određene korake koji će vam garantovati bezbednost. Baš zbog toga smo sastavili listu saveta za bezbrižno letovanje!

Informišite se o destinaciji

Ako prvi put letujete na određenoj destinaciji, obavezno prethodno prikupite sve važne informacije. Internet će vam biti pravi saveznik u ovom malom istraživanju: raspitajte se kod prijatelja koji su ranije letovali u blizini, posetite forume, kontaktirajte turističke agencije i kvalifikovane vodiče.

Imajte na umu da, koliko god bili ubeđeni da ste se odlično uklopili s lokalnim stanovništvom, lopovi i mafijaši vas lako mogu prepoznati kao turiste – posebno ako ste rođeni Evropljani, a letujete na drugim kontinentima. Raspitajte se na recepciji o lokalnim običajima i delovima grada koji su možda opasni. Ovakve informacije iz prve ruke će vam biti od velike koriste. Tokom letovanja imajte na umu sve informacije koje ste prikupili. Briga o bezbednosti ne bi smela da vam upropasti letovanje, ali bezbednost nikada ne smemo zanemarivati. 

Putno osiguranje

Niko ne planira da mu se na letovanju desi nezgoda, povreda ili bolest koja zahteva lekarsku intervenciju. Ipak, šanse za to uvek postoje. Ako posećujete područja koja često pogađaju monsuni, tornado ili su u bilizini aktivnog vulkana, putno osiguranje će vam osigurati pomoć u evakuaciji. Bez obzira koliko planirate da se zadržite u inostranstvu, uplata putnog osiguranja je uvek mudra odluka.

Novac podižite isključivo u bankama

Plaćanje karticom se preporučuje prilikom boravka u inostranstvu. Ako vam je ipak potreban keš, novac podižite isključivo na šalteru banke. Na bankomate je moguće instalirati softver koji neprimetno prikuplja podatke s vaše kartice i tako omogućava hakerima pristup vašim ličnim informacijama. 

Ako vam ovaj primer deluje kao zaplet iz akcionih filmova, možda će vas iznenaditi činjenica da je instalacija ovakvih softvera na bankomatima zapravo praksa u turističkim destinacijama. Podignut keš uvek držite na diskretnom mestu, daleko od pogleda i veštih ruku lokalnih džeparoša. Džeparoš će najčešće targetirati vaš novčanik. Zato je savet da se, dok ste na letovanju, rastanete od svog novčanika. Ako ga ipak nosite sa sobom, izvadite lična dokumenta i u novčaniku držite samo novac.

Lopovske ruke na bankomatu

Ne pokazujte vredne predmete

Iako vama deluje kao destinacija iz snova, lokalno stanovništvo često ne živi na visokoj nozi. Prihod pojedinih egzotičnih destinacija ponekad je samo od turizma, a lokalni prodavci zarađuju samo tokom sezone. 

Baš iz tog razloga, nasleđeni dijamantski prsten, markirana tašna i skupoceni fotoapart – po vrednosti na tržištu ponekad mogu i premašiti mesečna primanja lokalaca. Savet je da na letovanje ne nosite mnogo gotovine, da vredan nakit ostavite kod kuće, kao i svoje omiljene dizajnerske predmete. Ako postoji potreba, iznajmite sef u hotelu i tu držite vredne predmete do povratka kući.

Ne objavljujte fotografije s letovanja na društvenim mrežama

Društvene mreže su postale naš prozor u tuđe živote. Gde smo, s kim smo, šta radimo – sve se to može saznati jednostavnim skrolovanjem po profilu. Naš savet je da fotografije s letovanja ne delite na društvenim mrežama tokom samog odmora. 

Nikada ne znate kada informacija da ste trenutno odsutni može doći do pogrešnih ušiju. Ukoliko imate ogromnu želju da sa svojim virtuelnim priljateljima ipak podelite svoje uspomene s letovanja, savetujemo da to učinite iz topline svoga doma, po povratku s puta.

Proverite sisteme tehničke zaštite pre putovanja

Nadovezaćemo se na prethodni savet – nikada ne znate ko će poželeti da bez pozivnice poseti vaš dom dok ste odsutni. Dok se vi opuštate i uživate u suncu, neko možda pokušava da uđe u vaš dom i otuđi teško stečenu imovinu. Zato je veoma važno da pre odlaska na put proverite ispravnost sistema tehničke zaštite. Današnji moderni sistemi omogućavaju upravljanje i s udaljene lokacije, a aktivacija usluge monitoringa omogućava da neko brine o vašem domu 24/7.

Ako ste upravo u potrazi sa proverenom sigurnosnom opremom renomiranih proizvođača, kompanija Videomont nastoji da svake sezone obogati svoju ponudu i tako podigne sigurnost vašeg doma ili poslovnog prostora na najviši nivo. Ukoliko već niste, pravi je trenutak da instalirate video nadzor i sigurnosne sisteme i zatim se bezbrižno zaputite na odabranu destinaciju.

OGLAS

Share via
Copy link