Magazin Srbija

Blagoje (84) se bavi duborezom i 4 decenije izvlači ono najbolje iz drveta

duborez
Foto: Saša Đorđević

Nišlija Blagoje Blagojević (84) duže od četiri decenije bavi se duborezom i izradom skulptura od kamena. Sve što izrađuje izrađuje uglavnom za “svoju dušu”, a ikone radi i po narudžbini.

U niškom Domu Vojske imao je samostalnu izložbu sa sedamdesetak radova, a više puta je učestvovao na zajedničkim izložbama umetnika amatera iz tog grada.

Poslednjih godina bavi se isključivo duborezom, pošto u selu Donji Barbeš kraj Gadžinog Hana, u kome živi nakon penzionisanja, nema kamena dobrog za klesanje, piše N1.

duborez
Foto: Saša Đorđević

– Prethodno sam video masku od drveta koju je jedan moj rođak doneo iz Afrike. Ona mi je bila inspiracija da pokušam da i sam napravim takvu masku i uspeo sam, objasnio je Blagojević, automehaničar po zanimanju, kako je počeo da se bavi rezbarenjem.

Na početku je duborez radio samo noževima koje bi i napravio, a kasnije je dosta toga naučio od starijeg komšije koji je, kao i on, bio samouk, ali se dugo bavio duborezom i imao veliko iskustvo.

– Krenuo sam najpre sa likovima majke sa decom, a kako se to puno dopalo ljudima u mom okruženju, dobio sam podstrek da i dalje radim i da se učlanim u udruženje umetnika amatera u Nišu, rekao je Blagojević.

„Deda Blagoje“, kako ga zovu, ni sam ne zna koliko je duboreza do sada uradio, mnoge je poklonio, neke je prodao ljubiteljima umetnosti u Srbiji, ali i u Švajcarskoj, Francuskoj i Švedskoj.

– Među omiljenijim motivima su mi sirene i sada imam petnaestak radova sa njima, tako da bih mogao i jednu mini izložbu da napravim. Inspiraciju da klešem i rezbarim sirene dobio sam nakon što sam kraj Južne Morave pronašao neobičan okrugao kamen, crn sa belom ‘košuljicom’. Od njega sam napravio figuru, za koju su svi koji su je videli rekli da je ‘sirenko’. Po njoj sam počeo da pravim sirene, objasnio je Blagojević.

Za svoj hobi je kupovao drvo ili ga dobijao u zamenu za ikone, dok sada najradije koristi lipu. Koristio je najrazličitije drveće, kao i ono koje se uvozi poput johe.

– Za duborez koristim obično dvadesetak različitih noževa, ali prvenstveno one koji su najoštriji. Drvo nije teško za obradu, nego sam ja izgubio vid. Mogu da uradim 90 odsto onoga što je potrebno, ali zbog lošeg vida ne mogu onih preostalih 10 posto finih poteza. Sada bi trebalo da operišem oči da bi mogao da nastavim da radim kao pre, rekao je Blagojević.

Njegova dvojica sinova, dodao je, nasledili su njegov dar za umetnost, ali jedan od sinova nije zainteresovan da se bavi duborezom, dok drugi uradi ponešto, ali više voli da pravi noževe, sekire i druge alate.

Izvor: N1

Boban je padobranac, moreplovac i zanatlija čije avanture ne bi stale ni u 3 filma

 

Čitajte Luftiku na Google vestima

44 Shares
Share via
Copy link