Novi Sad

Kako je izgledala izgradnja NIS-ove zgrade u Novom Sadu

Gradnja je započeta još 1989. godine. Zbog inflacije i ratnih dešavaja u Jugoslaviji gradnja je stala početkom devedesetih godina. Objekat je zvanično završen 1998. godine. Zgrada se nalazi na Limanu 3 na uglu ulice Narodnog fronta i Bulevara oslobođenja.

Novosadska Karingtonka

Zbog izgleda i velelepnosti građani su je prozvali “Karingtonka” ili “Kuvajćanka”. Iako je stara preko 20 godina, ova zgrada i dalje važi za jedan od najmodernijih objekata u Novom Sadu, a njenom izgradnjom počela je transformacija Bulevara oslobođenja u poslovno-finansijski distrikt grada.

Šta o objektu kaže arhitekta?

Arhitekta Aleksandar Keković je za sajt podkastrinacija.net rekao da je objekat značajno izmenjen i nikada nije do kraja završen

„Ta metafora je u stvari kapija, i ona bi sa tim krilima trebalo da asocira na otvorena vrata. Dok sam lovio ideju, razmišljao sam – šta ja imam? Imam most, imam Dunav, imam sve elemente grada. Da bi ušao u srednjovekovni grad, treba ti most, jer si prelazio preko kanala. Ovo je sad sve u jednoj megameri grada. Ali ja imam elemente i to me ohrabruje da idem dalje. Pa onda kažem, ovde imam most, ovde imam kanal sa vodom, šta još fali? Kapija. I ja sam to i u opisu na konkursu dao”, priseća se Keković i navodi da ju je nazvao Ištar, poput kapije koja je krasila antički Vavilon.

Podkastrinacija piše da zgrada, iako je lepa i jedna od najupečatljivijih u panorami grada, ipak odaje utisak hladnoće koji priliči domu jedne naftne kompanije. ”Tri metra visok parter, na kojem se nalazi fontana, koji zgradu odvaja od platoa ispred i uvek-prazni amfiteatar okrenut ka Bulevaru oslobođenja, dalje pojačavaju osećaj nepristupačnosti’‘, navodi se na jednom sajtu

Foto: podkastrinacija.net

Zgrada nikada nije završena do kraja

Arhitekta je u intervjuu napomenuo da je nikad izgrađeni severni blok sa trgom, šetalištem i radnjama mogao da poveže ovu zgradu sa Novosađanima. Na njegovom mestu izgrađen je tržni centar Merkator, koji, iako nudi slične sadržaje, nije vizuelno i funkcionalno usaglašen sa susednom zgradom i dodatno doprinosi njenoj izolovanosti.

Foto: podkastrinacija.net

Kuvajćanka na Dunavu

Podkastrinacija prenosi da je Glas javnosti o otvaranju zgrade NIS-a izveštavao ovako:

”Posle gotovo 10 godina, što simbolične, što ozbiljne gradnje, Novom Sadu će svečanim presecanjem vrpce predsednik Slobodan Milošević, kao čovek široke ruke, darivati zasigurno najlepše zdanje na ovim našim napaćenim prostorima, Upravnu zgradu NIS-a , koju žitelji ovdašnji radije zovu „Palata Naftagas“ ili od milja „Kuvajćanka“.

Ovako danas izgleda Karingtonka

Oni koji se razumeju u svoj posao smatraju da takva zgrada u Jugoslaviji još nije napravljena, i s pravom govore da je u pitanju pravi grad u gradu, ali ne samo zato što će u njoj hleb svagdašnji zarađivati više od dve hiljade ljudi, već jer zaista ima sve – pa običan smrtnik, kada jednom zađe pod njene svodove gotovo da neće imati razloga za povratak u realnost teatra apsurda, koji poslednjih godina svi živimo.”

Foto: podkastrinacija.net

Luksuzni Novi Sad: najbolji wellness i spa centri

Vodič kroz Novi Sad: 25 mesta koja morate obići

10 Shares
Share via
Copy link