Magazin

Gradonačelnica Niša udomila zeta za pomoćnika direktora, sad će i u socijalni stan

dragana-sotirovski
Gradonačelnica u obilasku socijalnih stanova/Foto: M.M.K./Južne vesti

Gradonačelnica Niša više puta je do sada optuživana za nepotizam i samovolju, zbog čega se i sudila, ali od uvaljivanja rodbine na dobra mesta ne odustaje. Suprug njene kćerke, Vedran Ivanović, donedavni šef nabavki, sada je pomoćnik direktora Apotekarske ustanove, ali, da situacija bude besmislenija, konkuriše i za tzv. socijalni stan.

Posle višemesečnih odlaganja, za konkurs za kupovinu socijalnih stanova koji je raspisan početkom juna pre nedelju dana izašla je i predlog rang-lista, a rok za prigovore upravo je istekao. Nakon obrade prigovora znaće se da li stan ide Vedranu Ivanoviću, koji je od 270 građana Niša koji su se javili na konkurs dospeo na visoko 24. mesto.

Vedran Ivanović je zet Dragane Sotirovski, a pravnici objašnjavaju da će, ako bude po predlogu rang – liste, moći da se kaže da je stan sa konkursa dobila i ćerka niške gradonačelnice, jer je reč o imovini koja je u režimu zajedničke.

Ime Ivanovića u javnosti je prvi put pominjano u sporu između niške gradonačelnice i Jelene MIlošević iz Stranke slobode i pravde. Opozicionarka je tada optužila Sotirovski da je svoje najbliže zaposlila u javnom sektoru, a ona uzvratila tužbom. Pred sudom je potvrđeno da je Ivanović zaposlen u Apotekarskoj ustanovi Niš, kao šef javnih nabavki.

Nekoliko meseci kasnije na sajtu ove ustanove stoji da je sada pomoćnik direktora.

Koje uslove ispunjava da bi kupio socijalni stan po ceni kvadrata koja je snižena u odnosu na tržišnu, kao i da li je Sotirovski imala uticaja na izbor na konkursu od nje novinari Južnih vesti nisu dobili odgovor na pitanja poslata u petak pre podneva, jer iz Kabineta kažu da je na putu do ponedeljka.

Na pozive ne odgovara ni direktor Gradske stambene agencije Vladan Stojanović, koji je nedavno komentarisao da je interesovanje za kupovinu socijalnih stanova veliko i da se prijavilo oko 270 građana, što je tri puta više od broja stanova, a ni zet, odnosno pomoćnik direktora Apotekarske ustanove Niš.

U uslovima konkursa za kupovinu socijalnih stanova bile su tri stavke – da je podnosilac prijave državljanin Republike Srbije, da nema stan ili kuću u svojini, odnosno stan odgovarajućeg standarda i da podnosilac i članovi porodice imaju prebivalište u Nišu u neprekidnom trajanju od najmanje jedne godine.

Zbog takvih uslova Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja kaže da to uopšte i nisu socijalni stanovi.

Socijalni stanovi se dodeljuju društveno isključenim grupama koje su siromašne, stare, bolesne, koje su u riziku. Postoji taj koncept društvena isključenost ili ste siromašni ili ste bolesni, vi niste u mogućnosti da pristupite resursima za život. Na primer, hronični ste bolesnik, samohrana majka. U Srbiji su zahvaljujući Evropskoj uniji definisane društveno-marginalizovane grupe, pripadnici tih grupa bi trebalo da dobijaju socijalne stanove”, navodi Gavrilović.

U konkursu takođe piše da će utvrđivanje reda prvenstva zavisiti od bodovanja Komisije na osnovu: stambenog statusa, odnosno uslova stanovanja, broja članova porodičnog domaćinstva, zdravstvenog stanja i invalidnosti i telesnog oštećenja.

Tako odluku da je zet gradonačelnice na objavljenoj listi, koji je ujedno i funkcioner, Gavrilović ocenjuje neljudskom i netransparentnom.

“Ovo je pod jedan netransparentno, druga stvar ovo je neljudski. Legitimno nije. Grad Niš je raspisao konkurs da rešava stambene probleme bilo kog građanina Niša, što je tek problem. To nije za marginalne grupe, oni kupuju stanove za ljude koje nemaju stan, koji može biti i taj zet i on će to legalno dobiti – to nisu socijalni stanovi”, objašnjava.

socijalni-stanovi-nis
Socijalni stanovi/Foto: M.M.K./Južne vesti

Dodaje i da je socijalno stanovanje deo socijalne politike, odnosno mera socijalne politike za rešaanje problema društveno-marginalizovanih grupa, a ne rešavanja pitanja onih koji trenutno nemaju stan.

“Pitanje je da li je u javnom interesu da Grad Niš rešava probleme za ljude koji nemaju stan, a mogu da ga kupe na tržištu svojom platom, a ne rešava problem društveno-marginalnih grupa…znači grad Niš je izdvojio pare da rešava stambena pitanja, za koga?” – zaključuje Gavrilović.

Podsetimo, oko 270 Nišlija se prijavilo za kupovinu socijalnih stanova u Ulici Majakovskog u Nišu, što je tri puta više od broja stanova.

Izgradnja stanova u Ulici Majakovskog koštala je 330 miliona dinara bez PDV-a. GSA iz sopstvenih izvora učestvuje sa 40%, a za ostalo je podignut kredit kod Banke Intesa. Od 106 stanova, 90 je za prodaju, a 16 za rentiranje.

Izvor: Južne Vesti

Majke nestalih beba oformile pokret, za svoju decu se bore ulaskom u politiku i na izborima

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

154 Shares
154 Shares
Share via
Copy link