Magazin

3 pravila i čudne navike Nikole Tesle – vizualizacija, samoća i duge šetnje

nikola tesla slika
Printscreen

Nikola Tesla je i dalje velika nepoznanica čovečanstva, a njegovi izumi, uticaj i rad promenili su točak istorije, vrlo verovatno potpuno mimo očekivanja slavnog naučnika.

Tokom života, Tesla je konstantno radio na projektima i često ih realizovao do kraja. Imao je i čudne navike poput spavanja od samo dva sata. Ipak, ono što je ostvario ne bi bilo moguće bez striktnog seta pravila za povećanje produktivnosti.

Dobro razmislite pre nego što nešto napravite

Nikola Tesla je često govorio da može zamisliti mašine i retko je pravio nacrte pre početka rada na njihovoj izgradnji. Ovaj proces vizualnog razmišljanja nije svojstven svim ljudima, ali je osnovna ideja da se jednostavno treba koncentrirati na konačni proizvod.

Za kreativno razmišljanje često je neophodno da se opustite i poradite na problemu u svojoj glavi.

U svojoj autobiografiji Tesla ovako opisuje proces: “Moja metoda je drugačija. Ja ne žurim s konkretnim radom. Kada dobijem ideju ja odmah krenem s izgrađivanjem u svojoj mašti. Menjam konstrukciju, radim popravke i upravljam mašinom u svojoj glavi. Potpuno je nebitno za mene testiram li turbinu u glavi ili u radionici. Primetim čak i ako ne radim dobro. Razlike nema, a rezultat je isti.”

Veliki naučnik nije rođen s ovim veštinama, nego je radio određene vežbe kao dete kako bi unapredio rad mozga.

Idite u šetnju

Poznato je da odlazak u kratku šetnju ima svoje prednosti kada je u pitanju kreativnost. I Tesla je izgleda bio ovakvog mišljenja, a iako su njegove šetnje postale deo opsesivno-kompulzivnog ponašanja, on je nekoliko „eureka” trenutaka imao upravo tokom njih. Jedna od njih donela mu je ideju o naizmeničnoj struji.

Godine 1881. Tesla se preselio u Budimpeštu, oporavljajući se od živčanog sloma, a dok je s prijateljem šetao parkom recitujući poeziju, odjednom mu je sinula ideja o naizmeničnoj struji, piše Atma.hr, a prenosi N1.

Radite na problemima sami

Poput mnogih inovatora i kreativnih likova i Tesla je zastupao tezu da se treba osamiti tokom stvaranja i razmišljanja.

Ovo je jedan od njegovih čuvenih citata: “Um je oštriji i koncentrisaniji u osami i neprekidanoj samoći. Za razmišljanje nije neophodan bilo kakav veliki laboratorij. Originalnost pristiže iz osame oslobođene uticaja koji nam ošteti kreativni um. Budite sami, to je tajna izumitelja, budite sami, tada se ideje rađaju.”

Veliki Nikola Tesla: Smrt nije naš kraj, a u neprekidnoj samoći um postaje oštriji

OGLAS

44 Shares
Share via
Copy link