Balkan Magazin

Stravično nevreme u Grčkoj: Za 5 minuta ulice Soluna pretvorene u reke, grom srušio pola kuće u Larisi

nevreme-grcka
Ulice Soluna / protothema.gr
Serija oluja krenula sa severa, od ponoći će stići i do Atine

Sever Grčke zahvatilo je strašno nevreme praćeno olujama. Ulice gradova su potopljene, a srpski turisti iz Olimpske regije šalju zastrašujuče fotografije. Grčki portal protothema.gr objavio je fotografije iz Larise, gde je grom pričinio ozbiljnu materijalnu štetu i bila je neophodna intervencija vatrogasne ekipe.

Neverovatne su slike iz Larise, koje pokazuju ozbiljnu štetu koju je munja udarila u kuću u ulici Karditsis, na visini Agia Paraskevi, tokom nevremena, koje je počelo sa severa i potom prešlo u Tesaliju.

Grom je, kako prenosi eleftheria.gr, naneo ozbiljnu materijalnu štetu na kući. Na sreću, stanari su uspeli da pobegnu na vreme bez povreda. Da bi ugasili požar koji je izbio od udara groma, morale su da pokušaju snage Vatrogasne službe Larise.

grom-larisa-x
Grom pogodio kuću u Larisi / protothema.gr

 

 

U Solunu se otvorila nebesa

Problemi su nastali zbog nevremena koje je u petak u podne zadesilo Solun sa jakom kišom i jakim vetrom.

Kao što se vidi na video snimcima koje je objavio protothema.gr, od velike količine vode koja je pala u roku od deset minuta, automobil je „potonuo” na istočnoj strani grada, tačnije u ulici Psellou, neposredno pre mosta Voulgari, u blizini klinika.

nevreme-perea
Pogled iz Peree ka Solunu

Na sreću, vozač automobila u tom trenutku nije bio u vozilu.

„U autu je bila voda do iznad sedišta. Vozač ga je napustio, a ja sam pokušao da otvorim bunare vilama i put je bio deblokiran. Opština svake godine čisti travu i uz kišu se ona nakuplja u bunarima, što rezultira u začepljenju. Mora se naći neko rešenje. Nije prvi put da se desio ovakav incident, srećom devojčica nije bila u kolima“, rekao je prototemi čovek iz komšiluka, koji je pritrčao u pomoć da pobegne iz mutne vode.

Na video snimcima koje je su objavljene na mrežama, čini se da je voda koja se nakupila na ovom delu puta od olujnog pljuska premašila visinu branika i automobila parkiranog na drugom mestu.

Osim toga, problemi su nastali i u drugom delu ulice Psellou, jer je kolovoz bio zaliven vodom, pa je kretanje vozila bilo posebno otežano, a bilo je mnogo vozača koji su, u strahu da će ostati zaglavljeni, napravili Skrenuli su ili zaustavili svoja vozila na ivici puta.

Ulice se za manje od 5 minuta pretvaraju u reke

Za manje od pet minuta nekoliko gradskih ulica pretvorilo se u reke od „ekspres“ nevremena koje je u petak rano popodne pogodilo Solun.

Vremenske prilike su počele sa istočne strane grada, a zatim stigle do zapadne strane, uz obilne padavine praćene jakim vetrom.

olimpik-beach-oluja-1
Olimpik Beach / Foto: Dragana Trifunović /FB

Vatrogasna služba primila više od deset poziva za ispumpavanje vode Vatrogasna služba je u više od deset navrata pozivana da interveniše u oblastima istočnog Soluna i ispumpava vodu iz podzemlja. Teški efekti su splasnuli ponovnim pojavljivanjem sunca, iako se tokom dana očekuju dalje oluje, prema vremenskoj prognozi.

Jaka kiša i na Halkidikiju

Obilna kiša, ali bez ikakvih problema, padala je na Halkidikiju i Kilkisu, izjavio je APE-MPE načelnik Odeljenja civilne zaštite regiona Centralna Makedonija Babiš Stergiadis.

Obilne padavine očekuju se u narednih nekoliko sati od kasno popodne do večeri, dok će se pojave nastaviti do sutra u podne u Solunu, Pijeriji i Halkidikiju.

Na nekoliko Facebook grupa, srpski turisti objavljuju video snimke i fotografije oluje, mahom u Solunskoj regiji (Tesaliji). Jako nevreme je zabeleženo u Nei Poriju, Leptokariji, Perei…

Plaža u Grčkoj koju turisti iz Srbije najviše pretražuju na Guglu, pogledajte i zašto (FOTO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

oznake
138 Shares
138 Shares
Share via
Copy link