Magazin Novi Sad

Biće još restrikcija: Oglasili se i naprednjaci o nestašici vode u Novom Sadu, bolje da su ćutali

cisterna-voda-novi-sad
Foto: 021.rs

Leto 2021. godine, treća decenija 21. veka. Najavljen najveći akva-park na Balkanu dok su Novi Sad i okolina bez vode. A pokraj izvorišta i Fabrike vode za vodosnabdevanje, Dunav teče. I širok je.

Žena iz višespratnice dolazi sa posla u 20h, ne može da se okupa, voda iz slavine jedva da kaplje. Slab pritisak vode, premda njen pritisak samo raste. Istovremeno, braća, fizikalci sa gradilišta po dolasku u stan polivala su se balonima, drugog izbora nisu imali. Jedna majka je deci večeru pripremila flaširanom vodom, česmušu bi čekala do jutra. Kako bilo, vodu svi plaćaju, ili bi trebalo da je tako.

Ko je kriv? Vodovod je potrošio milione na marketing, u maju su se navodno pripremili za ovo leto, a sad sležu ramenima i upiru prstom u građane. Prvo su im bili krivi stanovnici desne obale Dunava, da ne kažemo Sremci, pa su im bili krivi svi koji žive u kućama, u takozvanim individualnim domaćinstvima. Danas su im opet krivi građani, pa prete novim restrikcijama.

Iz Vodovoda, treći dan zaredom ignorišu pitanja novinara Luftike o stanju vodovodne mreže i izvorišta vode. Mudro ćuti i gradonačelnik, neće da se meša u svoj posao. Umesto toga, pustio je nepotpisanog autora iz svoje stranke (SNS) da u formi saopštenja za sve okrivi – opoziciju.

Kažu, ovi sadašnji Đilasovi, dok su bili Pajtićevi, bili su lopuže pa ništa nisu uradili. Ceo Kej smrdi na kanalizaciju jer “žuti” nisu napravili prečistač. Ali napraviće oni, naprednjaci zajedno sa braćom Kinezima, ne brinite građani, samo se strpite još koju godinu. Evo šta kažu iz stranke gradonačelnika:

“U poslednje četiri godine izrađena je i projektna dokumentacija za kanalizacionu mrežu koja nedostaje da bi se izgradio prečistač. Ono što je najvažnije, projekat izgradnje prečistača otpadnih voda vrlo je blizu realizaciji, jer je deo međudržavnog sporazuma sa Narodnom Republikom Kinom, a sva sredstva biće obezbeđena iz programa Čista Srbija“, hvale se naprednjaci.

Zaboravili su da dodaju da je upravo SNS na vlasti u Novom Sadu već 9 godina, pohvališe se kako su za protekle 4 izradili projektnu dokumentaciju. Valjda su se prvih 5 godina pripremali za to.

Javno komunalno preduzeće “Vodovod i kanalizacija” je u saopštenjima od 21. do 30. juna upozoravalo na povišenu potrošnju pijaće vode da bi uvelo restrikcije i namenska isključenja vode. To ih je iznenadilo, kao i putare sneg u januaru.

Mesec dana pre isključenja, dakle u maju, molili su građane za strpljenje da bi unapredili vodovodnu mrežu i pripremili se za letnju sezonu. Slika i prilika unapređenja su isključenja pijaće vode, kao i takozvani apeli, koji su zapravo optužbe na račun građana i kažnjavanje istih kojima oni treba da služe i dostavljaju tu istu vodu.

Pohvalili su, takođe saopštenjem, da časte građane sa par cisterni vode koje su postavljene na 2 lokacije u gradu.

Optužili su stanovnike sa desne obale Dunava, da nenamenski troše vodu. Sremska strana je kažnjena uvođenjem restrikcija i isključenjem vode. Potom su krivicu prebacili na sve ljude koji žive u kućama. U saopštenjima su kulturno, u praksi i prevodu naređivački naglasili da se voda isključivo koristi za piće, sanitarne potrebe i kuvanje.

Iz uprave Vodovoda ni u jednom momentu odgovornost nisu stavili na sebe, u smislu postojanja propusta kako od strane grada tako od strane samog preduzeća.

Uzevši sve to u obzir a sagledavši reakcije građana, revolt, bes i ogorčenost odgovornih korisnika je potpuno razumljiva i opravdana.

Sudeći po ovome (podsetimo se maja i “unapređenja” vodovodne mreže), s tim da nas najveće vrućine tek očekuju kroz naredna dva meseca, kao zaključak mere koje slede se nameću mere. Uostalom, da nije bilo restrikcija rezervoari se ne bi ni napunili. Jasno je ukazano da nas čeka dugo i sušno leto.

A pitaju se i građani valjda nešto. Barem mogu na Facebook stranici Vodovoda da iskažu svoje mišljenje. Za razliku od anonismnih autora saopštenja iz SNS i iz Vodovoda, građani su u svojim zamerkama veoma uljudni. Ovo su neki od njihovih komentara:

“Politika razvoja vodovoda i vodovodne mreže grada ne prati politiku ogromne izgradnje novih zgrada i priliva stanovništva.”

“Nisu problem ni neodgovorni građani, već oni koji su dozvolili toliku gradnju, a infrastrukturu i vodovodnu mrežu nisu proširili! Sad su svi drugi krivi!”

“Obezbedite tehničku i pijaću vodu posebno, pa ljudi neće koristiti pijaću vodu neprimereno.”

“Možda je problem ipak u snabdevanju, regulisanju i naplati potrošnje s vaše strane. Preuzmite svoju poslovnu odgovornost. Sramota je da je svaljujete na građane.”

“Zašto priključuju desetine zgradetina i grade još toliko, a ni centimetar infrastrukture nisu unapredili, nego samo priključili na postojeće? Na trećem spratu već dva meseca jedva ima vode, a tada nije bilo bazena. Gospoda neka planira proširivanje grada odgovornije i racionalnije, pa neće biti problema. Sramota je da živimo na Dunavu, a stalno neka frka s vodom.”

“Bazeni se pune, bašte se zalivaju, svi se tuširaju više puta na dan kao i svako leto. Samo broj stanovnika i stambenih jedinica na istu vodovodnu mrežu raste enormno. Bar duplo manje građana je na odmoru zbog opšte situacije.”

“Tek će da bude ovakvih problema. U ulicama gde su bile kuće, sada su zgradurine. To niti vodovodna niti kanalaziciona mreža ne može da istrpi. Ali, šta briga lopovske investicione urbaniste oko toga, njima je bitan profit i uništavanje meni lepog Novog Sada.”

“Nema vode kada SNS funkcioneri pune bazene. Ne plaćaju struju, ne plaćaju vodu. Proverite ko od njih ima legalne priključke. Proverite im kuće i vikendice u Sremskoj Kamenici i okolini. Zna se da ne plaćaju ni struju ni vodu. Imaju velike bazene, od koje plate?”

“Narode, brzo zaboravljate. Sećate li se problema sa ispumpavanjem podzemnih voda iz Promenade i čitave kerefeke oko toga? Nije ovo prvi put da je napolju 38 stepeni. Niko više ne govori o vodi koja se ispumpava dan i noć da bi promenadica živela. E zato nema vode narode zaboravni!”

Ovo je bila tačka pucanja koja je očekivana. Grad je porastao. Gradilo se neplanski do te mere da se vršio urbicid. Kapaciteti vodovoda su manji nego ranije. Od 2008. godine ne radi prvo izvorište. Gotovo 13 godina otkako je izvorište vode “Štrand” isključeno iz sistema vodosnabdevanja grada zbog mikrobiološkog zagađenja – naveo je u saopštenju Filip Martin, poverenik Pokreta “1 od 5 miliona” za Novi Sad.

On dodaje da iako Novi Sad od 2008. godine i isključivanja reni bunara nije imao problema sa snabdevanjem vodom, to što izvorište “Štrand” ne radi u svom punom kapacitetu danas se i te kako oseća. “Petrovaradinska ada” daje maksimalno oko 600 l/s, a “Ratno ostrvo” oko 800 l/s. U slučaju da jedno od ova dva izvorišta prestane da radi, Novi Sad ne bi imao vode.

– Takav mogući epilog aktuelnu vlast uopšte ne zabrinjava. Da je drugačije, ne bi budžetske pare upumpavali u besmislene projekte, već u osposobljavanje izvorišta “Štrand”. A dok Novosađanima zavrću slavine i ostavljaju ih bez vode čak i za najosnovnije potrebe, najavljivaće akva-park, i to “najveći na Balkanu” – rekao je Martin.

Činjenica je da vode i u gradu i u okolnim mestima nema ili je distribucija iste smanjena te je pritisak slabiji. Havarije su česte, restrikcije i radovi su svakodnevni. Utisak je da razvoj vodovodne mreže ne može da isprati porast broja stanovnika i brzinu visokogradnje, kao da ni grad ne može da se izbori sa problemom vodosnabdevanja.

Od izgradnje TC “Promenada”, ceo Liman se žali na smanjen pritisak do današnjeg dana. Maltene pre pune dve godine mediji su pisali o neplanskoj gradnji ovog tržnog centra.

Luftika je tada prenela da su investitori oko objekta izgradili bunare pomoću kojih crpe višak podzemnih voda i tu vodu u ogromnim količinama potiskuju u kanalizaciju.

Posledica toga je da je ionako preopterećena kanalizacija sada još dodatno opterećena, što može da dovede do poplava prilikom prvih ozbiljnijih padavina.

Na ovaj način se smanjuje nivo vode u bunarima iz kojih JKP “Vodovod i kanalizacija” crpi pijaću vodu za Novosađane.

Kao posledica crpljenja podzemnih voda ispod objekta “Promenade”, opada nivo podzemnih voda i u okolini, što bi za posledicu u skoroj budućnosti imalo pravu katastrofu, pre svega za naselje Liman, gde bi brojne zgrade mogle početi da tonu, da pucaju pa čak i da se ruše.

A pokraj izvorišta i Fabrike za preradu vode za vodosnabdevanje, Dunav i dalje teče. I širok je.

Naprednjaci izgubili vlast u urbanim delovima Novog Sada, zadržali periferiju

OGLAS

PARTNERI SAJTA


541 Shares
541 Shares
Share via
Copy link