nepal-psi
Magazin Ljubimci

Dan kada Nepalci slave pse i zahvaljuju im se za prijateljstvo (FOTO)

Postoji dobar razlog zašto pse smatramo najboljim prijateljima. Ove verne krznate životinje vole nas bezuslovno, uživaju u našem društvu, ne traže mnogo i podsećaju nas da u životu treba da budemo zahvalni čak i na onim malim stvarima.

Ako se slažete sa navedenim, onda će vas ovaj događaj oduševiti i poželećete da ga posetite. Stanovnici Nepala odredili su poseban dan u godini, kako bi se zahvalili našim četvoronožnim kompanjonima na prijateljstvu i vernosti.

Milioni Hindusa svake jeseni slave Diwali – festival svetlosti. Ono što Nepalce izdvaja od ostalih je poseban dan tokom festivala, koji oni zovu Kukur Tihar ili Kukur Puja i posvećen je psima.

Tihar se slavi pet dana, a drugi dan proslave posvećen je obožavanju naših omiljenih ljubimaca. Nepalci im tog dana serviraju ukusnu hranu, ukrašavaju ih cvetnim venčićima i obeležavaju takozvanim „tika“ znakom na čelima.

nepal-psi-3

Crveni puder znači da je životinja sveto biće, a sama činjenica da ih Nepalci posmatraju na taj način je duboko dirljiva.

U proslavu nisu uključeni samo kućni psi, već i oni ulični, koji imaju potpuno isti tretman.

nepal-psi-4

Ovakav kraljevski tretman pasa proizilazi iz verovanja da su oni izaslanici Yame – hinduističkog boga smrti, a ovo je njihov način da mu se dodvore.

Osim toga, psi se pominju i u važnom hinduističkom rukopisu Mahabharata, u kojem Yudishthira, krealj pravednosti, nije hteo da uđe u raj bez svog krznenog prijatelja.

Pas koji sam kupuje hranu u kantini je najveća zvezda kampusa (FOTO)

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Privacy Preference Center

  Kolačići

  Oglasi

  Kolačići oglašivača prikazuju relevantnije oglase.

  Google Adsense, Httpool

  Analitika

  Analitičke podatke koristimo da dobijemo sliku o tome šta posetioce na sajtu zanima.

  Google Analytics, Google Tag Manager

  Other

  Društvene mreže

  Kolačići koje koriste društvene mreže na koje ste ulogovani

  Facebook, Twitter