Magazin Srbija

Neonacisti spremaju tajni festival u Beogradu, organizuje ga srpska „Krv i čast“

Neonacisti
Srpski neonacisti, ilustracija, Foto: sandzakhaber.net

Poznato je da u Srbiji od sredine devedesetih deluju brojne neonacističke organizacije, koje predstavljaju ogranke svetskih organizacija sličnog tipa, od kojih je najpoznatiji pokret „Krv i čast“ („Blood an Honor“), kao i njihove nasilne frakcije „Combat 18“ (skraćeno C18).

Combat 18
Foto: dw.com

Osnivač pokreta „Krv i čast“ bio je britanski neonacista Jan Stjuart Donaldson, pokojni pevač benda Screwdriver, koji je ove ekstremističke ideje počeo da širi kroz muziku.

Tako se već godinama po Evropi i svetu održavaju „fešte“, često pod nazivom „Rok protiv komunizma“ (R.A.C.), na kojima se širi antisemitizam i neonacistička ideologija.

Ove organizacije vrlo često kao simbole, pored kukastih i keltskih krstova, koriste i kombinaciju raznih brojeva, poput 18 (slova abecede A i H – Adolf Hitler), 28 (B i H – „Blood and Honor“), 88 (H i H – Hajl Hitler) ili 1488.

Prvi deo ove skraćenice označava slogan od 14 reči, koji je osmislio Dejvid Lejn, pripadnik nacističke organizacije „The Order“ – „We must secure the existence of our people and a future for white children“- „Moramo osigurati postojanje naših ljudi i budućnost bele dece“, a drugi je pozdrav Adolfu Hitleru.

Ovi brojevi u kombinaciji sa slovima se nalaze u imenima raznih neonacističkih sastava, kao i u nadimcima ili mejl adresama, ali i tetovažama kojima promoteri ekstremističke ideologije ukrašavaju svoja tela.

Novi pokušaj održavanja neonacističkog festivala u Beogradu

O najnovijem pokušaju da srpski ogranak pokreta „Krv i čast“, koji deluje pod paravanom „Klub 28“, pokušava da organizuje festival neonacističkih bendova u Beogradu, javnost je alarmirala levičarska organizacija SKOJ.

Festival bi navodno trebalo da bude održan od 17. do 19. novembra u tajnosti, a planirano je da se na njemu okupi više stotina naci-skinheda i drugih belih rasista iz čitave Evrope i Sjedinjenih Američkih država.

U saopštenju su izneti detalji, kao i učesnici promocije najmračnije ideologije u istoriji čovečanstva u srcu srpske prestonice.

Naime, na tom fašističkom koncertu treba da nastupe bendovi „Iz Revolta“ (Beograd), „Proviđenje“ (Jagodina), „Kristalna Noć“ (Kragujevac), kao i grupe iz inostranstva „Hobbit“ (Italija), „Mistreat“ (Finska), „Obled“ (Poljska), „Skurnshot“ (Grčka), „Saubande“ (Češka) i „Whitelaw“ (Britanija).

Klub „Garaža“ – prvobitno mesto organizovanja naci „fešte“

Prema pisanju SKOJ-a, poznata je i lokacija održavanja pomenutog festivala, te se kao mesto koncerta navodi klub „Garaža“ u Bulevaru vojvode Mišića 49, preko puta Sajma, kod stare okretnice tramvaja – piše SKOJ.

Iz te organizacije ističu da bi u slučaju da ta lokacija bude „provaljena“, neonacisti imaju dve rezervne opcije za održavanje koncerta u samom centru Beograda, dok će nova adresa javnosti biti obelodanjena blagovremeno.

Klub Garaža neonacisti bg
Foto: RINGIER

Međutim, prilikom obilaska navedene lokacije, novinari „Blica“ nisu zatekli ništa što bi zasad ukazivalu da se festival priprema, nije bilo plakata, niti bilo kakvo saopštenja da će do održavanja festivala uopšte i doći.

Kako je za „Blic“ objasnio član SKOJ-a Aleksandar Đenić, neonacističke organizacije su uvek u ilegali, te je jako teško znati kad će i kako delovati. On je objasnio i da li klub „Garaža“ i dalje stoji kao adresa za održavanja festivala neonacista.

– Nakon pisanja pojedinih medija koji su i preneli naše saopštenje, kontaktirao nas je menadžer pomenutog kluba i zahvalio nam se što smo ih obavestili, kao i da će da tuže te formacije, a onda su kasnije na svom nalogu objavili kako je celo naše saopštenje neistinito.

Prema našim saznanjima, vlasnik ovog kluba je bivši pripadnik neonacističke organizacije, pa možda i to ima veze sa njihovim nedavnim postupcima – objasnio je Đenić.

Uvek postoje rezervni planovi ako prvobitna lokacija bude „provaljena“

Član SKOJ-a još navodi i to kako, ukoliko se sazna gde će se njihov skup održati, neonacisti uvek imaju rezervni plan, odnosno, varijantu B i C, a koju do samog kraja drže u tajnosti.

– Takođe, događa se da kažu da se koncert neće održati u planirano vreme i na planiranoj lokaciji, a kako bi se javnost umirila, pa se kasnije ipak održi gde je i prvobitno planirano. Možda će se to i sada desiti, to se nikad ne zna – navodi Đenić, a prenosi Blic.

Da će narednih dana doći do skupova, odnosno, festivala neonacista u Beogradu, SKOJ je utvrdio dobivši određenu dokumentaciju, ali i na osnovu konstantnog praćenja njihovih aktivnosti.

– Dobili smo čitavu dokumentaciju, pratili rad tih ekstremističkih organizacija koje mogu da ugroze bezbednost našeg članstva. Za sad je najavljen samo taj festival. Verovatno se planira da se isfinansiraju prodajući svoj propagandni materijal i da vrbuju nove članove – objašnjava Đenić.

On dodaje kako je organizacija „Krv i čast“ jedna od najekstremnijih neonacističkih organizacija koja je umrežena i sa onim koje dolaze iz Evrope, a koja radi u „dubokoj, dubokoj ilegali“.

Zasad bez saopštenja policije

Takođe, SKOJ je u svom saopštenju pozvao nadležne da zabrane „orgijanje neonacista u Beogradu“, dok će, kako pišu, pozvati i antifašiste da se okupe ispred kluba u kome koncert treba da se održi, kao i na još dve „rezervne“ lokacije predviđene za održavanje „tog skandaloznog skupa“.

Prema rečima Đenića iz SKOJ-a za „Blic“, reakcije i odgovora nadležnih o održavanju festivala neonacista u Beogradu još uvek nema.

– Uvek obavestimo policiju, tako je bilo i ovog puta, međutim, do sada nismo dobili odgovor. Takođe, obavestimo i sve antifašiste kako bi se isti sprečili. U prošlosti je policija reagovala blagovremeno, nadamo se da će tako biti i ovog puta – zaključuje Aleksandar Đenić iz SKOJ-a.

Treći pokušaj organizacije velikog nacističkog skupa

Organizacija „Krvi i čast“ već je dva puta neuspešno pokušavala da organizuje neonacistički skup u Beogradu. Svaki put okupljanje je pripremano u tajnosti, ali je reakcijom beogradske policije zabranjen.

Prvi neuspešni pokušaj bio je, simbolično, 20. oktobra 2018. godine, na dan oslobođenja Beograda od fašizma u Drugom svetskom ratu.

Tada je skup planiran takođe u klubu „Garaža“, ali je osujećen, pa su ekstremisti pokušali da ga premeste na neku drugu lokaciji, međutim, ni to nisu uspeli.

Sličan pokušaj dogodio se dve godine kasnije, kada je organizacija „Krv i čast“ probala da premesti skup u zgradu „BIGZ“-a, ali je policija brzo reagovala i sprečila skup.

Najavljeni memorijalni koncert u čast neonaciste Iana Stjuarta Donaldsona, osnivača mreže „Krv i čast“, koji je tada bio zakazan, podigao je veliku prašinu u javnosti.

Promovisanje nadmoći bele rase i veličanja zločinaca putem muzike

Kao što smo već napomenuli, danas je grupa „Skrewdriver“ sinonim za neonacistički rok, a ajihov pokojni pevač je predmet obožavanja nacista širom sveta..

„Krv i čast“ samo je jedna od organizacija ovog tipa, verovatno najčešće spominjana u javnosti.

Prema istraživanju Radija Slobodna Evropa (RSE), bendovi kao što su Sorab 28, Proviđenje, Kristalna Noć, Terror 88 i Iz Revolta se javljaju na listi izvođača tajnih koncerata.

Nekad je i u Novom Sadu delovala muzička grupa Razor88.

To ni ne čudi, jer kroz tekstove pesma vrlo otvoreno propagiraju miks fašizma, nacionalističke netrpeljivosti, velikosrpskog šovinizma, a prate i aktuelna dešavanja, te podgrejavaju i antimigrantske stavove.

Često se u stihovima provlači i veličanje nacista, srpskih lidera iz ratova devedesetih, naročito onih osuđenih za ratne zločine.

Iako se ne mogu naći na najpoznatijim društevnim mrežama, koriste alternativne platforme za vezu sa publikom. Jedna od tih je „Bitchute“.

„Krv i čast“ u Srbiji

Srpski ogranak “Krvi i časti” osnovan je 1995, iste godine kada su završeni ratovi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

„Krv i čast – Srbija“ je 1998. godine objavio prvu kompilaciju pod nazivom „Athems of ethnic cleansing“ (Himne etničkog čišćenja). Takođe je bio aktuelan i fanzin pod nazivom „Srbska akcija“.

Treba svakako napomenuti da je u Srbiji tokom godina delovao i „Nacionalni stroj“, koji je predvodio Goran Davidović Firer, kao i da je Otačastveni pokret „Obraz“ takođe inkorporirao deo ovih ideja, kombinujući ih sa pravoslavljem.

Inače, često zagovornici ovih ideja u Srbiji koriste i neke od simbola ranoslovenske ili nordijske mitologije, kao i simbole koji su korišćeni za vreme Nedićevog režima.

Srpski neonacistički bendovi

Na pomenutom albumu „Himne etničko čišćenja“, između ostalih, zastupljena je i Kristalna Noć iz Kragujevca – bend koji je bio najavljen na koncertu u sećanje na Donaldsona u Beogradu 10. oktobra.

Ovaj bend prvi album objavio je 1998. godine pod nazivom “Vojnik revolucije”. Na njemu se, između ostalih, našla pesma “Rudolf Hes”, u kojoj bend odaje počast jednom od vodećih nacista u nacističkoj Nemačkoj i jednom od najbližih saradnika Adolfa Hitlera.

Ime benda Kristalna Noć referiše na događaj iz novembra 1938. godine, kada je u Nemačkoj i Austriji uništeno ili spaljeno na stotine sinagoga, jevrejskih domova i radnji.

Bend Iz Revolta, čije je učešće najavljeno na ovom skupu, u pesmi “Naša scena” skandira “Srbija Srbima”, dok u numeri “Jedan narod” muzika je pozajmljena od poljskog neonacističkog benda Konkwista 88.

U svom logou imaju “kolovrat”, simbol iz ranoslovenske kulture, koji se naziva i slavenskom svastikom, kao i varijaciju dvoglavog orla koja se koristila u vreme kvislinške vlade Milana Nedića u Srbiji.

Bend Proviđenje aktivan je od sredine 1990-ih, na muzičkoj platformi „Soundcloud“ imali su kompilacijski album sa pesmama snimljenim od 1996. do 2012. godine.

Među njima su pesme u kojima se veliča Holokaust, genocid u Srebrenici i bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić, pravosnažno osuđen pred Haškim tribunalom na doživotnu robiju za ratne zločine tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Blic

Kakve kulture je Novi Sad prestonica ako Sinagogu „krase“ desničarski simboli?

103 Shares
103 Shares
Share via
Copy link