Srbija Vesti

Čanak se povlači sa čela LSV posle 32 godine, opterećuje stranku svojom omraženom ličnošću

nenad-čanak
Izvor: N1

Nenad Čanak, jedan od najdugovečnijih stranačkih lidera, potvrdio je da se povlači sa mesta predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), koju je osnovao 1990. godine.

Nakon 32 na čelu stranke, Čanak se odlučio na ovaj potez zbog lične netrpeljivosti koja prema njemu postoji poslednjih nekoliko decenija, a koja je onemogućila LSV-u da se razvija i raste.

Čanak za Danas kaže da će kongres LSV na kome će se birati novi predsednik stranke biti zakazan za polovinu novembra.

On se neće kandidovati, ali da kaže stranka ima bar petoro ljudi koji bi tu funkciju mogli dobro da obavljaju.

“Nekada je moralo da se desi, nisam koristan na trenutnoj funkciji”

– Nekada je moralo da se desi. Ne postoji nijedan poseban razlog. Osim ako ne uzmemo kao suštinu da se odnosi planetarno menjaju i samim ti se i LSV mora menjati. Ne odustajanjem od svog vrednosnog sistema i programa, nego odustajanjem od svega onoga što je opterećuje.

Lično mislim da posle 32 godine bivanja na čelu stranke, tokom kojih sam bio napada od skoro svake vlasti i opozicije, došao u situaciju da sam LSV-u i samoj ideji za koju se zalažemo od osnivanja postao opterećenje – navodi predsednik LSV i dodaje da bi njegovo ostajanje na čelu stranke bilo neodgovorno i kontraproduktivno, jer na trenutnoj funkciji nije koristan.

Penzionisanje političkih veterana

Nakon izbornog neuspeha na trećeaprilskim izborima, predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj najavio je svoje povlačenje sa mesta predsednika stranke.

Nedavno se iz stranačkog života povukao bivši premijer Zoran Živković, osnivač i u dva mandata predsednik Nove stranke, koji je na povlačenje pozvao i sve druge političke veterane.

Upitan da li je ovo nužna smena generacija na političkoj sceni Čanak odgovara da su svi oni generacija devedesetih, koja je u politici od uvođenja višestranačja, te da je došlo vreme za nužne promene.

– Suviše se toga promenilo da bi tome mogli da pariramo. U mom konkretnom slučaju to ne znači da se povlačim iz politike. Ne pada mi na pamet. Verovatno ću obavljati drugu funkciju, ali prvi čovek stranke treba da bude neko primereniji ovom vremenu.

Nadam se da će to doprineti razvoju svih onih mogućnosti koje stranka ima, a koje sam ja zbog lične netrpeljivosti prema meni koja traje više od 30 godina verovatno sprečavao da se razvijaju – kaže ovaj političar za Danas.

Obećava još veću neposrednost u budućim istupima

Nova pozicija će mu omogućiti da bude „znatno neuvijeniji“ u medijskim nastupima, s obzirom da se njegove reči neće pripisivati stavu stranke, već će govoriti u lično ime.

Ovaj političar poznat po žustrim medijskim nastupima upitan da li može neuvijenije nego do sada odgovara – “Tek će te da vidite”.

Da se sa čela stranke povlači Čanak je izjavio i tokom gostovanja u emisiji Hrvatske radio-televizije „Nedeljom u 2“, tokom koje je govorio i da u Srbiji vlada „dogovorna politika“, u kojoj je teško da se stranke sa autentičnom politikom, popur LSV, profilišu.

Stranka čiji je osnivač će imati težak zadatak da, i pored promene rukovodstva iskristališe tu svoju autentičnu politiku, zbog „dogovornog medijskog mraka“, smatra on.

“Autentičnost u doslednosti”

Ipak, to ne znači da na tome ne treba raditi, te napominje da će novo rukovodstvo imati više mogućnosti da u tome uspe.

– Autentika se najbolje vidi kada vas svi napadaju. A Liga socijaldemorkata Vojvođana to vrlo uspešno podnosi dugi niz godina. Sve u svemu ta autentičnost o kojoj pričam je ono što nas je dovelo u poziciju da nas takozvana opozicija, patriotska i ko zna kakva, optužuje da smo Vučićeve, a vlast nas doživljava kao opasnog protivnika upravo zbog toga što postavljamo pitanja na koja ona nema odgovor.

Nema jačeg dokaza o autentici Lige koja može da učini nešto što ne može bilo ko drugi u Srbiji. Uzmite bilo koju izjavu LSV-a u proteklih 30 godina i uporedite sa stavovima danas i videćete da razlike nema. Doslednost je ono što nas čini autentičnim – poručuje Čanak.

Izvor: Danas

“On mora da umre”, Čanak na hrvatskoj televiziji pozvao na smrt Putina

Čitajte Luftiku na Google vestima

136 Shares
136 Shares
Share via
Copy link