Magazin

Oskar za najvećeg licemera 5. oktobra ide u ruke Nenada Čanka

Lider LSV-a, Nenad Čanak, na svom zvaničnom Tviter profilu prisetio se događaja od pre 20 godina i ostavio poruku “Dvadeset godina od 5. oktobra. Da se ne zaboravi”. Njegov post je mnogima bio okidač za prozivke na račun Čanka, ističući činjenicu da je danas u vlasti sa onima za koje je 5. oktobra najupornije tražio lustraciju

Činjenica je i da je sam Čanak, u intervjuu listu Danas polovinom juna rekao da “Ujedinjena demokratska Srbija posle izbora može ući u novu vladu samo ako to znači zabranu Socijalističke partije Srbije”, da bi ubrzo učinio suprotno.

“SPS je karijeristička organizacija vlastohlepnih birokrata, bez ikakvih tragova bilo kakve ideologije kojoj je zbog izostanka lustracije uspelo da otvoreno ne bude u vlasti samo od 2000. do 2003. godine”, izjavio je tada lider LSV.

Međutim, svega tri meseca kasnije, LSV u Novom Sadu ulazi u vlast upravo sa SNS i SPS.

Ovakav potez izazvao je ogorčenje ne samo u delu javnosti koji je protiv vladajuće koalicije, već i unutar same Lige. Generalni sekretar LSV Bojan Kostreš rekao je da on lično bio protiv koalicije sa SNS-om u Novom Sadu, ali da je “napravljen dogovor između gradskih odbora, i to je nastavak saradnje od prošlog puta” , kao i da su “novosadski ligaši i novosadski naprednjaci uspostavili određenu komunikaciju pa su ulaskom Lige u vlast urađene neke važne stvari”.

Ligi je ovo drugi mandat u vlasti sa SNS i SPS, a sudeći po ciframa, ukoliko se nešto drastično ne promeni, i poslednji. Naime, zbog ulaska u takozvanu “komunalnu koaliciju” na lokalu, kako su čelnici stranke pokušali da se oprvadaju saradnju sa političkim neistomišljenicima, LSV je drastično izgubila na poverenju svojih glasača. Sa skoro 27.000 glasova na izborima 2012. godine, broj glasača se 2016. prepolovio na oko 12.600 glasova.

Na poslednjim izborima, LSV je u gradu u kojoj je osnovana osvojila svega 6.311 glasova. Za ovaj sunovrat razočarani članovi LSV direktno optužuju Čanka, koji ih je pre samo četiri godine ubeđivao da je “verovatnoća da će posle izbora ući u koaliciju sa Srpskom naprednom strankom u Vojvodini ista kao mogućnost da meteor udari u Zemlju, odnosno jedan prema 24 milijarde”, podseća portal Nova.

Ubrzo, obistinio se baš taj jedan posto verovatnoće i Liga je ušla u vlast sa svojim najljućim neprijateljima, za koje je Čanak poslednjih dvadeset godina tražio da budu lustrirani. Od meteora ubrzo je došao i do omekšavanja političke retorike, te je 2019. godine izjavio da “Srbiji ne treba nova, nego bolja vlast”, kao i da “LSV ima dobru saradnju sa vladajućom strankom po pitanju evropskih integracija, ali da, ipak, postoje i tačke oko kojih imaju suprotstavljene stavove.”

„Ako ćemo se baviti samo time kako ćemo da srušimo SNS, ne gledajući šta treba da se uradi, doći ćemo u poziciju da se ceo život provede u uzajamnim trvenjima i munjevitiom brzinom ćemo stajati u mestu“, rekao je lider LSV, ističići kako se nagledao u svom političkom životu priče “da samo srušimo ove, pa će biti bolje” i da nije bilo bolje.

Međutim, 6.113 glasova pokazali su Čanku da očigledno može da bude još i gore.

Gde je danas i kako živi onaj “koji uvek sme da vas pogleda u oči”

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

725 Shares
725 Shares
Share via
Copy link