Magazin

Nemački ministri savetuju ‘tuširanje mokrim krpama’, u Srbiji nostalgija za restrikcijama

kriza
Foto: Fotolia / Reinhold F.

Vlada Haos, mračni tip kojeg je nedavno iznova spominjao predsednik Srbije, stigao je u Evropu gde su u toku konfuzne pripreme za najtežu zimu od Drugog svetskog rata.

Ova neslana šala u sebi sadrži tešku činjenicu da se zbog rata u Ukrajini evropski kontinent nalazi u nezapamćenoj neizvesnosti gde su granice ratnog i ekonomskog sukoba, kao i pred pitanjem kako će se uljuljkano stanovništvo navići na neizbežne mere štednje.

Nemačka je bez svake sumnje lokomotiva Evropske unije, a kako je lokomotiva zavisna od ruskih energenata, putnici će i u ostalim vagonima morati da poslušaju šta kaže mašinovođa Šolc i njegove kolege.

Najnoviji potez nemačke vlade krši sve zakone slobodnog tržišta, istog onog koji se decenijama nameće svetu kao ekonomski sistem bez alternative. Nemačka država otkupila je akcije najveće energetske kompanije „Uniper“ za vrtoglavih osam milijardi evra kako bi ovladala sa 99 odsto akcija.

Ruski gas više ne prolazi kroz Severni tok 1, dok onaj nesrećni Severni tok 2 nije imao prilike da zaživi zbog samoubilačkih odluka iz Brisela i presudnog uticaja Vašingtona.

– Ovaj korak je postao neophodan jer se situacija očigledno promenila poslednjih nedelja. Uslovi su se pogoršali posebno otkako je Rusija početkom septembra zaustavila sve isporuke gasa kroz gasovod Severni tok. Današnji sporazum daje jasnoću o vlasničkoj strukturi, omogućava nam da nastavimo naše poslovanje i da ispunimo svoju ulogu sistemskog kritičnog snabdevača energijom – objasnio je nemački ministar energetike Robert Habek.

Štednja svakog kilovata

Naime, Nemačka je već kovala plan na koji način će štedeti gas tokom nadolazeće zime. Jedna od tih mera je i smanjenje grejnih temperatura u kancelarijama i javnim zgradama. Takođe, Nemci će moći da uključuju grejanje isključivo ukoliko je temperatura niža od 19 stepeni.

Najavljene mere će znatno izmeniti dosadašnji život Nemaca, jer će morati da vode računa o svakom kilovat-satu, što znači da gase svetla, električne uređaje, pa čak i da smanje potrošnju tople vode, prenosi Nova.rs.

Šta nove mere podrazumevaju?

Mere štednje podrazumevaju isključivanje ulične rasvete, a vlasnici lokala bi trebalo da se ustručavaju da im vrata budu dugo otvorena. U planu je i isključenje grejanja u hodnicima, zgradama i tehničkim prostorijama javnih zgrada i zabrana grejanja bazena privatnih kuća na gas.

Predviđeno je da mere stupaju na snagu postepeno od 1. septembra do 1. oktobra, kada će postati sveobuhvatne.

U ratu sankcijama koji od februara ove godine vode Zapad i Rusija, stradao je i jedan od najvećih gasovoda Severni Tok 1, koji dovodi ruski gas do Evrope.

Ovaj gasovod do pre nekoliko dana radio je sa 20 odsto kapaciteta, a onda je Kremlj poptuno zaustavio isporuke, pod obrazloženjem kvarova koji su otkriveni tokom redovnog održavanja.

„Ne morate se tuširati svaki dan, koristite mokre peškire“

Premijer nemačke pokrajine Baden-Virtenberg Vinfrid Krečman, u cilju štednje energije, preporučuje građanima da se ne tuširaju svaki dan, već da umesto toga koriste mokre peškire.

U intervjuu dnevniku „Zidvest Prese“ Krečman, koji je proteklih nedelja često apelovao na građane da se suzdrže od tuširanja i kupanja, rekao je da su mokre krpe ili peškiri koristan izum.

Inače, ministar privrede Nemačke Robert Habek, u kampanji vlade, preporučuje jasno kraće i „hladnije“ tuširanje.

– Smanjimo vreme tuširanja na najviše pet minuta i smanjimo temperaturu vode. Time štedimo ne samo toplu vodu, već i energiju – poruka je koja se može čuti u kampanji.

I senatorka za ekologiju u vladi Berlina Betina Jaraš nedavno je pozvala građane na kraće tuširanje, umesto kupanja.

Ona je, u jednoj izjavi, da se i sama „pere kao mačka“, a taj pojam se u Nemačkoj koristi za brzu higijenu tela uz korišćenje “krpa za pranje”.

A u Srbiji – „Ne brinite, puška je zakočena“

Kod nas se takođe najavljuje najteža zima od Drugog svetskog rata, ali se u javnosti ne pojavljuje detaljan plan koji se tiče mera štednje. Državno rukovodstvo uverava građane da je situacija kod nas bolja nego u većini evropskih država, da imamo dovoljno energenata, kao i da neće doći do restrikcija struje.

Iako smo kroz takve restrikcije već prolazili pre više od dve decenije, mnogi uz njih i odrasli, ministarka Mihajlović i predsednik države uveravaju da se država spremila za zimu te da su to dezinformacije koje zlonamerno plasiraju protivnici režima.

Ipak, te glasine se i pored svih uveravanja nezaustavljivo šire, pa je veliko pitanje šta je prava istina. Sećamo se, valjda svi, Grčića i kurcšlusa u EPS-u, te je jasno da još jedan približan kolaps ovoga puta Srbiju vraća u kameno doba. Ukoliko se to, ne daj Vučiću, zaista dogodi jedina nam je šansa da se neki novi Tesla krije među nama, ako već nije otišao odavde trbuhom za kruhom.

A štednja struje, ništa? Novosadska Pupinova palata (skromno) svetlela u bojama srpske trobojke

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

27 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap