Magazin

Nemački mediji peru Koluviju, slaba mu droga iz Jovanjice, urednik KRIK-a tvrdi da bi njegova trava i slona oborila

koluvija-jovanjica
Foto: Objektiv.rs

Nemačko izdanje magazina VICE juče je objavilo tekst u kome, objašnjavajući kako su imali uvid u laboratorijske analize kanabisa pronađenog u Jovanjici, objašnjavaju da je „trava“ koju je gajio Predrag Koluvija preslaba, odnosno da ima jako mali procenat THC te da ne može da se koristi za „duvanje“.

Konoplja uzgajana na gazdinstvu Jovanjica imala je udeo psihoaktivne supstance THC od svega 0,54 odsto, pokazuju zvanične laboratorijske analize u koje je uvid imalo nemačko izdanje onlajn-magazina VICE: – To je doduše iznad dopuštenih 0,3 odsto, ali ni izbliza nije prava ’vutra’ – navodi magazin u ekskluzivnom tekstu a prenosi Dojče Vele.

Laboratorijska analiza, piše u tekstu, urađena je po nalogu istrage i datirana na 16. decembar 2019. godine.

Prvooptuženi Predrag Koluvija, vlasnik gazdinstva, tvrdi da je uzgajao industrijsku konoplju i za VICE kaže da sumnja i u ovakve laboratorijske nalaze koji su bitni za optužnicu protiv njega. On je inače ranije pred tužilaštvom rekao da biljke konoplje pod stresom mogu da proizvedu više THC nego obično.

Sa 0,54 odsto, piše VICE, moralo bi da se konzumira preko deset grama (oko dvadeset džointa), kako bi se osetio opojni efekat. To vodi pitanju da li je Koluvija nespretni uzgajivač konoplje čije su sadnice slučajno bile malo jače nego što treba, ili je diler droge koji nema pojma o svom poslu.

– Ako je Koluvija stvarno sadio biljke sa namerom da ih proda na crnom tržištu, teško da bi našao kupce. Jer, uobičajen nivo psihoaktivne supstance iznosi između 10 i 25 odsto. Kanabis sa 0,54 odsto THC definitivno se ne može prodati ’duvadžijama’ – piše VICE.

U tekstu se podseća da srpsko Tužilaštvo tereti Koluviju zbog 1,6 tona ilegalnog kanabisa. On je novinaru magazina dostavio milionske ugovore koje su njegove firme potpisale 2019. godine za izvoz industrijske konoplje. Tvrdi da je tek tada počeo da je uzgaja, a ne 2016. kako mu se prebacuje.

Nemačko izdanje magazina VICE se za Koluviju zanimalo jer poseduje i nemačko državljanstvo. Prema pisanju portala, sa slučajem je upoznato i nemačko Ministarstvo spoljnih poslova koje je odbilo da zvanično komentariše slučaj.

VICE navodi da se Koluviji na teret ne stavlja samo proizvodnja ilegalne konoplje, nego i udruživanje sa pripadnicima policije i tajne službe, o čemu govore protokoli poruka koje su razmenjivali. Dodaje se da je Koluvijin vozač Miloš T. kasnije u akciji američke DEA uhvaćen sa 22 kilograma heroina, te da je slučaj uzburkao duhove u Srbiji jer se govorilo o navodnim vezama Koluvije i brata predsednika Aleksandra Vučića.

Magazin VICE konstatuje da mediji bliski vlastima, i oni kritički nastrojeni, vuku svaki na svoju stranu i učestvuju u širenju neproverenih informacija o slučaju.

– Pri tome, u izveštavanju srpskih medija skoro da ulogu nije igralo pitanje da li slabo potentni kanabis uopšte može da bude temelj narko-imperije. Sada je zadatak suda da to proceni, a proces se nastavlja 22. decembra – zaključuje VICE.

Na pisanje ovog nemačkog magazina oštro je reagovao Stevan Dojčinović, glavni i odgovorni urednik KRIK-a, na svom Tviter nalogu, rekavši da ova informacija jednostavno nije tačna, te da je u pojedinim Koluvijinim biljkama pronađeno čak 17% THC, od čega ne bi moglo da se uradi samo pile već i slon.

– Biljke koje su zaplenjene na Koluvijinom imanju imaju razlicitu koncentraciju THC – od najslabijih oko 0,5% do jačih uzoraka koji su predstavljali ozbiljnu drogu. Najači uzorak koji je pronadjen bio je tacno 17,54% THC. Bilo je izmedju biljaka i od 11, 12% itd – naveo je Dojčinović:

– Urađena je serija veštačenja ovih biljaka i zbog toga postoji niz izveštaja o vestacenju. Nedavno sam, zbog Koluvijine tužbe, sakupio na jednom mestu podatke o svim izveštajima i dopunama izveštaja kojih ima čak 18 (bar koliko sam ja našao) – dodao je Dojčinović i zapitao se odakle nemačkim novinarima polovične i neproverene informacije i ko je njihov izvor.

On navodi da je novinarima VICE-a neko dao parcijalnu informaciju, odnosno samo jedan izveštaj ili deo izveštaja koji se odnosi na najslabije uzorke.

– Ko im je dao? Tužilaštvo sigurno nije. Niti policija. Nisu ni kolege novinari koji se bave ovom temom. Tu ostaje da im je izvor informacije najverovatnije Koluvijina odbrana ili neko iz vlasti Srbije koja se trudi da na ovakav način opere Koluviju. Ili oba – na primer Đuka – napisao je urednik KRIK-a.

Kako je zaključio Dojčinović, priča VICE-a je jako štetna, jer ima pečat poznatog brenda i nemačkog medija, te se uklapa u trenutni talas pranja Koluvije u kojem se ublažava jačina njegovih biljaka, a on predstavlja skoro kao žrtva.

Koluvija tuži Krik za duševnu bol i narušen ugled poštenog proizvođača organske hrane

Redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
34 Shares
Share via
Copy link