Koronavirus Svet

Nemačka produžava mere zaštite od virusa korona do 5. jula

angela-merkel

Mere ograničenja socijalnih kontakata, maske, higijenska pravila i obavezno rastojanje od 1 i po metra u Nemačkoj će, lako moguće, biti produžene do 5. jula. Na produženju ovih mera, kako je danas objavljeno, u svom predlogu insistira upravo nemačka premijerka Angela Merkel, naglašavajući da osnovna pravila ponašanja moraju ostati obaveza.

Kako se navodi iz kabineta, predlog Angele Merkel je da Nemačka zadrži mere koje su isprva bile propisane do 5. juna, jer upravo zahvaljujući činjenici da su se propisanih pravila u proteklim nedeljama disciplinovano pridržavali milioni njenih građana, država danas može da dozvoli određena popuštanja.

Da bi ovo i dalje bilo moguće, kako se navodi u predlogu, osnovna higijenska pravila, obavezno nošenje maske u određenim javnim prostorima, rastojanje i ograničeni kontakti moraju „ostati obaveza, a ne samo preporuka“.

– Moramo biti odvažni, ali i oprezni. Dostigli smo tačku u kojoj možemo reći da su određena popuštanja i određeni koraci u pravcu otvaranja mogući – izjavio je u Berlinu PR kabineta Stefan Zibert, podsećajući da je “virus još uvek prisutan“ i da su su nedavni slučajevi iz Hesena i Donje Saksonije „jasan pokazatelj toga, šta se dešava kad se o glavnim pravilima ne vodi računa“.

Prema informaciji koju je objavila agencija AFP, a prenose nemački mediji, jedna od mogućih novih mera popuštanja je povećanje broja osoba koje zajedno mogu boraviti u javnom prostoru na 10 ili na članove dva domaćinstva, ali preporuka da se kontakti svedu na minimum i dalje ostaje na snazi.

Osim toga građanima se, kako se navodi u predlogu, preporučuje da se, kad god je to moguće, sa drugima sreću na otvorenom, gde je rizik od infekcije znatno manji.

Kako se u Nemačkoj o popuštanju mera odlučuje na nivou republika, pitanje da li će predlozi kancelarke Merkel biti prihvaćeni i primenjeni još uvek je otvoreno.

Premijer Turingena Bodo Ramelov je, naime, još pre nekoliko dana najavio mogućnost ukidanja mera u toj republici već 6. juna, što je u političkim krugovima Nemačke izazvalo velik broj negativnih komentara.

Nemačka uvodi zakonsko pravo na rad od kuće?

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

16 Shares
Share via
Copy link