Koronavirus Svet

Nemačka u panici zbog COVIDA-19, zaražen veliki broj sezonskih radnika

nemacka-korona

Nemački centar za prevenciju bolesti Institut Robert Koh upozorio je na veliki rast broja obolelih od korona virusa i dodao da je situacija zabrinjavajuća, te da se neprekidno prati stanje na terenu, javlja CNN.

Do drastičnog skoka broja obolelih došlo je nakon što je otkriven veliki broj zaraženih među sezonskim radnicima jedne farme u Bavarskoj, u gradu Mamingu.

Vlasti su u nedelju objavile da je 174 radnika, što čini trećinu ukupne radne snage na toj farmi, zaraženo korona virusom.

Ministarka zdravlja u Bavarskoj, Melani Huml rekla je da farma, na kojoj su smešteni radnici iz Rumunije, Bugarske, Mađarske i Ukrajine, u karantinu, prenosi Telegraf.

Oboleli radnici su izdvojeni od ostalih, a čitavu farmu nadgleda policija i privatno obezbeđenje, kako neko slučajno ne bi napustio objekat.

Kreće masovna kontrola

Zbog žarišta u Mamingu, vlasti su krenule da kontrolišu i testiraju radnike na drugim farmama u Bavarskoj.

– Cilj je da testiranjem sprečimo dalje širenje, da nam se Maming ponovo ne dogodi. Takođe, želimo da zaštitimo zdravlje radnika – rekla je Huml.

Ona je navela da će oko 3.300 ljudi moći da se prijavi za testiranje i to im neće biti naplaćeno.

Iz Instituta Robert Koh su saopštili da je u subotu u Nemačkoj registrovano 815 novih slučajeva, dok je prosek prethodnih dana bio oko 750.

– Pre toga smo u proseku beležili oko 500 novih slučajeva dnevno – saopštili su iz Instituta.

Oni su za širenje zaraze okrivili građane koji se nesavesno okupljaju u većim grupama, kao i one koji su otišli na godišnje odmore u druge države.

– Mora podhitno da se reaguje kako se stanje ne bi drastično pogoršalo. Jedini način da se to uradi jeste da čitava nacija sarađuje u borbi sa koronom. To podrazumeva da građani drže propisano rastojanje i da održavaju ličnu higijenu – saopštili su iz Instituta.

Za proteklih sedam dana R-faktor u Nemačkoj iznosio je 1.16, međutim, na nivou od četiri dana taj broj iznosi 1.22.

“Drugi talas je već stigao”

Ne zabrinjava samo situacija u Bavarskoj. Bliski saradnik Angele Merkel kaže da je drugi talas već “poplavio” Nemačku, i da se država svakodnevno suočava sa novim žarištima.

Mihel Kretšemer, premijer Saksonije, još tokom vikenda je upozorio građane da broj obolelih drastično raste.

– Drugi talas je uveliko tu, to uviđamo svakog dana. Samo se pojavljuju novi klasteri, nova žarišta i sve je više zaraženih – rekao je Kretšemer za medije.

Zbog svega što se događa u zemlji se uvode nove mere.

Ministarka zdravlja u Berlinu Dilek Kalajci je rekla da bi trebalo da budu testirani svi koji se vraćaju iz “visokorizičnih” zemalja, ali da bi tu opciju trebalo ponuditi i putnicima iz drugih država.

Ona je istakla da ti testovi, bar u prvo vreme, ne bi trebalo da budu obavezni i da bidržava trebalo da pokrije troškove. Ipak, o ovome treba da se usaglasi svih 16 pokrajina.

Zbog korona krize Nemačka zaustavlja priliv radne snage sa Balkana

Dragana Krstić

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


15 Shares
Share via
Copy link