Kolumne

Neka te je pretukao kad si našla balavca 6 godina mlađeg

devojka-tuga-depresija

Pročitala sam ispovest 27-godišnje devojke koju je dan pred Uskrs pretukao 21-godišnji momak u njegovoj vikendici na Divčibarama gde su još bili njegov drug i rođaka. Nisu bili u dobrim odnosima taj dan, a nastavilo se njegovim vređanjem zbog kog je devojka otišla u sobu da spava, on je ušao za njom, davio je, čupao za kosu, a zatim i izbacio iz kuće. Pošto je prva ulica bila na 200 metara, a ona nije imala kola, on ju je prevezao i ostavio u mraku samu.

Zvala je Hitnu, oni su joj rekli da nisu taksi služba i da priča sasvim okej i da joj nije ništa. (?!)

Zvala je policiju, oni su joj rekli da ne mogu da dolaze ukoliko ga ne prijavi. (?!)

Onda ga je ona nakon premišljanja prijavila, ali kako su kasnili, momak se već vratio po nju i dovezao je u vikendicu gde ju je naočigled druga i rođake pesnicom udario u rebra. Oni nisu ništa preduzeli.

Policija je zvala, ali je ona rekla da ga neće ipak prijaviti, jer se plašila šta bi mogao da uradi. U bolovima je čekala da on zaspe da bi potom uzela ključeve od njegovog auta i odvezla se do Hitne odakle su je poslali u Urgentni gde su joj konstatovali prelom dva rebara koji je mogao da pokida plućnu maramicu.

U međuvremenu ju je zvala njegova majka da joj kaže da je ona kriva za sve, da je ukrala auto njenog sina itd. On je priveden, pa je pušten nakon razgovora sa hitnom merom zabrane prilaska koliko sam razumela 48 sati do 30 dana. Devojka se plaši da bi mogao da ne bude kažnjen jer mu majka radi u jednom tužilaštvu.

Okej, to je ukratko prepričan događaj.

Zajedno su bili godinu dana tokom kojih je bilo lepih trenutaka, ali sve češće joj je on, kako kaže, branio da viđa prijatelje, majku, kumove, nabijao joj na nos boju laka, način na koji seče luk; kada je zbog lošeg psihofizičkog stanja htela da ode kod psihijatra, rekao joj je da ne može i da će on najbolje da je izleči, sve što je radila navodno za njega nije bilo dobro.

A šta kaže javnost Srbije koja se brže bolje bacila na komentarisanje cele situacije.

“Tako joj i treba kad je našla balavca od 21 godinu.”

“Ko sa detetom spava, zapišan se budi.”

“Čim je ona sa klincem, htela je neku lovu, status.”

“Kako nije našla nekog deset godina starijeg, nego se uhvatila bogatog maminog sinčića sa vikendicom na Divčibarima.”

“Ja kad sam htela dete, rodila sam ga.”

Ovo u najvećem broju komentara kaže javnost što dakle znači da ako ste u vezi sa mlađim muškarcem batine su opravdane; što dalje implicira da stariji muškarci ne tuku, ne zlostavljaju, ne kenjaju za svaku sitnicu.

Uvek je žena kriva, apsolvirali smo. Samo do sada nisam nailazila na opravdavanje batina zbog razlike u godinama.

Plitki ljudi, napisala sam jednom, najviše dave.

Plitki ljudi pravdaju batine. Kratkom suknjom, večernjim izlaskom, jakom šminkom, zavodljivim hodom, karijerom… razlikom u godinama.

Boli me glava kada čitam ovakve vesti i ovakve komentare, nek mi Luftika uplati pregled neurologa, za ginekologa ću lako. Hvala.

Odšetaću tek malo od ove devojke i njenog nasilnog momka, pa ću iz ovog primera devojkama, devojčicama reći kao da svojoj ćerki govorim:

Da namažete najodvratniji lak koji postoji u univerzumu, momak ne sme da vam naređuje da ga skidate. Mislim, ispada da može, ali onda vi to ne uradite. Ako ga skinete, otškrinule ste vrata narednoj naredbi. Recimo, nemoj da se šminkaš. Recimo, ne volim kad se družiš sa onom tvojom drugaricom. Recimo, bolje obuci pantalone šire.

Luk secite sekirom ako želite (samo čuvajte prste), ako mu ne odgovara neka uzme nož pa neka seče kako misli da je najbolje.

Ako mu ne odgovara “loša energija koju donosite svaki put kada se vidite sa svojom mamom” (što je ovaj momak zamerao devojci), onda može da ode, niko ne mora da se izlaže lošoj energiji ili da razmisli kakvu energiju on donosi nakon susreta sa svojom majkom.

Da vas tuče ne sme niko, imao šest godina manje ili više od vas. Bez obzira da li ste sa njim u vezi zbog statusa i novca (što je svakako zabrinjavajuće) ili zbog ljubavi.

Nasilnika OBAVEZNO prijavite policiji. Ne postoji “da razmislim”. I bez prijave, on vam može zagorčati život, recimo zbog same činjenice da hoćete da ga ostavite.

Trebalo bi da učimo decu kako da vole sebe, da zaštite sebe, da se bore za sebe, svoju slobodu, svoja prava, svoje izbore, da ih naučimo šta ljubav jeste, a šta nikako ne sme da bude, da im svojim primerom pokažemo da NIJE normalno ni zbog braka, ni zbog dece, ni zbog okoline, ni zbog novca, ni zbog straha TRPETI batine, maltretiranje, uvrede, zabrane jer nastavljamo lanac, ne prekidamo ga, od metra smo stigli do dužine od nekoliko milja lanca naslednog zbog kog se ovakve stvari sve češće dešavaju. Trpila prababa, pa pokazala babi, pa baba mami, pa mama ćerki…neko mora da prekine.

Pre svakog nasilja postoje alarmi koji upozoravaju da nešto nije u redu. Pale se, trepere, zavijaju. Treba reagovati, a ne čekati da dođeš u poziciju da se neko s tobom ophodi ko sa “kerom”, da te veže za kratak lanac, da te dresira oštrim naredbama i udarcima šta smeš – šta ne smeš, da jedeš i piješ kad ti on dozvoli i budeš mu verna, uz nogu da mu ideš jer bez njega “ne znaš kud ćeš”.

Kud ćeš?

Kud god, samo dalje od nasilnika, manipulatora, budale.

Jer doći ćeš u situaciju da ti polomi dva rebra, iako si do tada bila tako poslušna.

Naravoučenije: ne možeš (I NE TREBAŠ) ti biti toliko poslušna koliko on može biti nasilan.

Nije Vera ubijena zbog masne supe, već zato što je s ludakom ‘probala lepo’

Jovana Kešanski

Ja sam novinar, kolumnista. Nisam zapisničar. Prenosim svoje utiske o onome što me pokrene.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

1K Share
1K Share
Share via
Copy link