Novi Sad

Uznemirujući snimci i fotografije nehumanog odnosa prema životinjama u Poljoprivrednoj školi u Futogu

krava naslovna
Foto: Ustupljene fotografije

Udruženje za zaštitu životinja Novi Sad – SPANS došlo je u posed više uznemirujućih snimaka i fotografija koji su nastali u štali ekonomije Poljoprivredne škole iz Futoga, gde đaci pojedinih smerova obavljaju praktičnu nastavu.

Dodaju da su nakon objave na svojim društvenim mrežama dobili više svedočenja i snimaka u kojima se vidi „nehuman odnos“ koji u toj školi imaju prema životinjama na kojima se izvodi praktična nastava, a koji „često dovodi životinje u patnju, a neretko i u smrt“.

Na videu koji su objavili nalazi se mrtva svinja, koja je uginula tokom prašenja u svinjcu prošle subote, a zatim tu ležala celog vikenda.

Na drugom snimku je i krava koja danima leži nepokretna u štali, jer kako kažu učenici, najverovatnije nije dobila potrebnu terapiju nakon teljenja. Kako navode, „navodno se čeka da ugine da bi je odneli u klanicu“, a problematično je još nekoliko životinja, dodaju.

krava poljoprivredna škola futog
Foto: Ustupljena fotografija

SPANS navodi da je poslao zahtev Veterinarskoj inspekciji Južnobačkog okruga zahtev za hitan inspekcijski nadzor.

– Dobili smo informaciju da je predmet zaveden i da je predat inspektoru na postupanje. Sada je sve na njima. Očekujemo da urade sve što je u njihovoj nadležnosti. Nadamo se da će tako biti, navode iz te organizacije.

Poručuju i da su obavestili mejlom i ministra prosvete Branka Ružića.

Trovači životinja ponovo aktivni u NS, obavestite nadležne ako primetite supstancu jarke boje

30 Shares
Share via
Copy link