Uncategorized

Nećete verovati da mu je fotografija hobi

Za sebe kaže da se bavi fotografijom iz hobija, ali njegov rad definitivno ostavlja snažan utisak, pa biste sigurno rekli da je reč o profesionalcu. On je Svetozar Mučalo, a u njegovim fotografijama Novog Sada tek ćemo da uživamo. Mostovi, kej, zalasci, izlasci, ljudi, deca, prolaznici – sve je ovo inspiracija za Svetozara sa kojim smo razgovarali o njegovom hobiju.

Od kada se bavite fotografijom?

Fotografijom se bavim nešto manje od 4 godine, a počeo sam sasvim slučajno, nakon što sam neke fotografije napravljene najobičnijim kompaktom pokazao nekim ljudima koji sa na njih reagovali jako pozitivno. Kupio sam dobar DSLR i tako je počelo

Da li je fotografija za sada samo Vaš hobi ili prelazi u posao?

Fotografija je za mene još uvek velika ljubav i prevashodno hobi, ali kako stvari trenutno stoje, velika verovatnoća je da će to prerasti u nešto više.

most-mucalo-novi-sad
Foto: Svetozar Mučalo ©

Šta vas inspiriše?

Inspiraciju za fotografije vidim svuda i podjednako volim da fotografišem i pejzaže i ljude, događaje, razna vozila. Naprosto, ne postoji tema koja ne može da se dočara foto aparatom. Nakon fotografisanja, sledi obrada fotografija koja mi je uvek i nanovo izazov iz prostog razloga što obradom fotografije možeš joj dati pravi karakter, ali i izvući iz nje i neke stvari koje ni ne očekuješ. Sve to zajedno, fotografisanje i obrada, predstavlja jedan put koji obožavam i kojem se uvek radujem.

Imate li omiljeni kutak u Novom Sadu?

Omiljeni kutak u Novom Sadu mi je  jedriličarski klub na Dunavcu leti, a zimi volim da posećujem mesta na kojima mogu da se opustim, neke kafee, ali i neke galerije.

dunavska-ulica-centar
Foto: Svetozar Mučalo ©

Koje osobine ima dobar fotograf?

Po mom skromnom mišljenju, mora imati strast i ljubav prema fotografiji, ali u isto vreme i znanje i poznavanje nekih osnovnih likovnih elemenata, elemenata kompozicije. Mnoge stvari su uključene da bi neko bio dobar fotograf. Naprosto na ovo pitanje ne mogu da dam precizan odgovor, fotografija se stalno uči nanovo.

Imate li neku posebnu, dragu fotografiju?

Ne mogu  ni jednu fotografiju da izdvojim posebno. Nekako su mi sve drage zato što u gotovo svaku od njih uložim deo sebe.

tvrdjava-mucalo-novi-sad
Foto: Svetozar Mučalo ©

Čime se još bavite osim fotografije?

Bavio sam se u životu raznim nekim stvarima, muzikom, modelarstvom da ne nabrajam sve. Trenutno sam najviše skoncetrisan na fotografiju i siguran sam da će tako i dalje ostati.

camac-mucalo-dunav
Foto: Svetozar Mučalo ©

 

Čitajte Luftiku na Google vestima

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

333 Shares
333 Shares
Share via
Copy link