Srbija Vesti

1. saopštenje nove Vlade Srbije: Ne možemo da garantujemo bezbednost učesnicima Evroprajda

evroprajd
Foto: Promo

Na sajtu Vlade Republike Srbije objavljeno je saopštenje povodom današnje (27. avgust) najave otkazivanja Europrajda.

„Uzimajući u obzir trenutnu političku situaciju u regionu i svakodnevne tenzije koje su prisutne, a vodeći računa o javnom redu i miru i bezbednosti svih građana naše zemlje, Vlada Srbije smatra da u ovom trenutku ne postoje uslovi za bezbedno održavanje manifestacije Evroprajd (Euro Pride) 2022, a posebno imajući u vidu činjenicu da bi pojedine ekstremističke grupe mogle da iskoriste i zloupotrebe ovaj događaj i volju Srbije da ga organizuje kako bi dodatno povećale tenzije i uvele Srbiju u nestabilnost“, objasnili su u saopštenju.“

Ovo je prvo saopštenje u novom mandatu premijerke Ane brnabić.

Nije objašnjeno šta se misli pod argumentima da bi „da u ovom trenutku ne postoje uslovi za bezbedno održavanje manifestacije“, kao i da „pojedine ekstremističke grupe mogle da iskoriste i zloupotrebe ovaj događaj“. Odnosno, da li ih (argumente) treba shvatiti kao indirektno priznanje da su ekstremističke grupe jače od MUP-a i ostalih snaga koje obezbeđuju Srbiju i Beograd?

Nije objašnjeno ni zašto Vlada nije odlučila da zabrani sva okupljanja protiv Europrajda i tako zaštiti odavno zakazanu evropsku manifestaciju koja bi, BTW, uticala na povećanje rejtinga naše države u Evropi.

(Sad se nameće pitanje da li je našoj vlasti uopšte stalo do evropskog puta koji pominje, ali nećemo o tome.)

Nije objašnjeno ni zašto je Vlada Srbije ustuknula pred desničarskim idejama i idejama problematičnih osoba koje se kriju pod imenom crkve i zloupotrebljavaju ga, a koji su insistirali da Europrajda ne bude.

Kristin Garina, predsednica Evropske asocijacije prajdova (EPOA), rekla je da “Europrajd nije otkazan i neće biti otkazan. Tokom procesa nadmetanja za Europrajd 2022, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obećala je punu podršku Vlade Srbije za Europrajd u Beogradu i očekujemo da će to obećanje biti ispoštovano.“

Iz EPOA su ranije istakli da ni domaćini Evroprajda 2022, Beograd Prajd, ni EPOA kao davalac licence neće otkazati Evroprajd u Beogradu.

Naglasili su da Europrajd u Beogradu neće biti otkazan i da će okupiti hiljade LGBTI+ osoba iz cele Evrope, Srbije i šireg zapadnog Balkana.

“To će doneti mnogo miliona dinara u lokalnu privredu i omogućiti Srbiji da pokaže da je na putu da bude progresivna, dobrodošla evropska nacija. Ono što srpske vlasti moraju da urade jeste da se čvrsto suprotstave ovim nasilnicima i zaštite događaj”, naglasili su iz EPOA.

Izvor: S.Ć./Danas

Vučić je zabranio Prajd i to mu daje opravdanje da zabrani i ostale proteste građana Srbije

568 Shares
568 Shares
Share via
Copy link